VMwareVSAN

VSAN 6.2 Yenilikleri Nelerdir?

Merhaba,

Geçtiğimiz günlerde VSAN 6.2 ‘nin duyurusu yapıldı. Daha önce VSAN ile ilgili çeşitli yazlar yazmıştım. Bu yazılardan hala faydalanabilirsiniz yani yeni ürün çıktı diye diye o makalelerde anlattıklarım end-of-life olmadı. Bu makalelere aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

VMworld 2015 – Whats New in VSAN 6.1

VSAN 6 Installation – Part 2

VSAN 6 Installation – Part 1

VSAN Cluster – Shutting down

VSAN Cluster – Removing a Disk Group

VSAN Cluster – Reclaiming disks

VSAN – Host Memory Requirements

VSAN – Booting ESXi on SD card / USB

VSAN Cluster – SSD Failure

VSAN Cluster – Why use an SSD

VSAN Cluster – Manual or Automatic mode

VSAN 6.2 ile birlikte birçok yenilik geliyor.  VSAN 6.2 ile birlikte gelen yenilikleri kısaca inceleyelim.

  • Deduplication and Compression
  • RAID-5/6 (Erasure Coding)
  • Checksum / disk scrubbing
  • Quality of Service / Limits
  • IPV6
  • Integrated Performance Metrics
  • Enhanced Health Service
  • Application support
  • Additional Improvements

VSAN sayesinde storage maaliyetinden kurtuluyoruz. Bununla alakalı yazmış olduğum yazıları inceleyebilirsiniz. VSAN 6.2 bize neler sunuyor onları detaylı inceleyelim. VSAN 6.2 ile birlikte VMware müşterilerine maksimum donanım esnekliği, yazılım, lisans ve support ile VMware HCS tabanlı çözümler oluşturma olanağı sunmuştur. Virtual SAN’ın 4. jenarasyonunda, Virtual SAN Hyper-Converged-Infrastructure ‘ın pazar lideridir. Maaliyetinin düşük olması ve esnek bir yapısının olması gibi çeşitli avantajlarından dolayı şuanda 3000 ‘in üzerinde müşteri tarafından kullanılmaktadır.

Virtual SAN 6.2 ile birlikte VSAN’ın yetenekleride genişliyor. Bunlar hakkında uzun uzun bilgiler vereceğim zaten. Benim VSAN 6.2 ‘de en çok ilgimi çeken özellik ise all flash VSAN ortamlarında Raid5 ve Raid6 desteği, deduplication ve compression özellikleridir. Bunun yanında VSAN 6.2 ile birlikte QOS özelliğide gelmektedir. Yani siz isterseniz storage policy’lere rule’lar belirleyebilir ve bu rule’lara her bir object için IOPS limiti girebilirsiniz. Böylece VSAN’da IOPS’ları dengeleyebilir ve daha verimli kullanabilirsiniz.

1

Deduplication and Compression:

Piyasada birçok storage var, birçok markanın farklı farklı storage ürünleri var. Eğer bu ürünler arasında iyi olmak istiyorsanız veya ön plana çıkmak istiyorsanız Deduplication ve Compression özelliklerine sahip olmanız gerekiyor. VSAN’ın önceki sürümlerindeki en büyük eksikliklerden birtanesi buydu. VSAN 6.2 ile birlikte artık deduplication ve compression yapılabiliyor. Ancak bu şuan için sadece All-Flash VSAN deployment’ında yapılabiliyor. Virtual SAN ‘i kullanırken ister hybrid istersenizde all-flash olarak kullanabilirsiniz. Eğer manyetik disk’ler (HDD) ve cache’leme yapmak için flash device’lar kullanarak bir cluster oluşturursanız bu hybrid cluster olur. Eğer kullanmış olduğunuz disk’lerin hepsi SSD ise yani cache’i ve depolama için SSD kullanıyorsanız bu da all flash cluster olur. All Flash Cluster’da Flash device’lar yani SSD’ler hem cache hemde depolama amaçlı kullanılır. Deduplication ve compression sayesinde SSD’lerin sınırlı kapasitesini daha etkin bir şekilde kullanabilirsiniz. Bugün piyasada 4TB, 6TB tek disk’ler bulunabilir iken 1TB’nin üzerinde SSD neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu yüzden sadece All flash ‘de Deduplication ve compression’ın kullanılması bence çok akıllıca bir davranış olmuş. VMware UK’nin yaptığı sunumda dedup ve compression konusunda bilgi verildi ancak deep-dive bir bilgi verilmedi. Sanırım bunu ilerleyen zamanlarda teknik makalelerde göreceğiz.

Deduplication’ı yapılandırırken cluster seviyesinde yapıldığına emin olmak gerekiyor. Eğer sanal makina bazında bunu yaparsanız hangi sanal makinada bunun aktif olup olmadığı saptamakda biraz zorluk çekebilirsiniz. Buradaki mimari bence çok harika. Deduplication ilk olarak veriler cache’e yazıldıktan sonra, disk’lere taşınmadan önce gerçekleşir. Compression işlemi ise deduplication’dan sonra gerçekleşir. VMware bu yöntemi nearline olarak adlandırıyor ve sık sık değişen verileri deduplication yapmak için kaynakların boşa harcanmaması amacıyla onlara izin veriyor. Deduplication’da block size 4KB olarak sabittir ancak storage endüstrisinde block boyutu 4KB ile 32KB arasında değişmektedir. Hatta birçok vendor 4KB block size’dan daha büyüğünü seçiyor. Ancak şunu belirtmekte fayda var. 4KB kesinlikle daha yüksek deduplication hızı elde edilebilen bir boyuttur.

Deduplication ve Compression ‘ın VSAN 6.2 ile geldiğini belirttim ancak burada bu feature’ları ayrı ayrı kullanamıyorsunuz. Yani ben sadece ortamımda deduplication istiyorum compression istemiyorum diye bir rule belirleyemiyorsunuz. Tabi burada benim en çok merak ettiğim konulardan birtaneside işlemciye yük bindirme konusuydu. Storage’larda deduplication ve compression enable edildiğinde storage’a ek bir yük bindirir. VSAN 6.2’de de bu durum aslında farklı değil. Her iki feature’da yoğun işlemci kullanan işlemlerdir. VMware burada LZ4 kullanarak minimum cpu kullanımını garanti ediyor. Yani bununda ortalama değeri %5  olarak belirtiliyor. Ancak tabi bu durum sizin ortamınızdaki IOPS durumuna bağlı olarakda değişkenlik gösterir. Oyüzden karşılaştırmalı test yapıp görmek bence en doğrusu 🙂

2

Erasure Coding RAID 5/6:

VSAN’ı yapılandırırken sizin donanım tarafında herhangi bir RAID oluşturmanız beklenmiyor. Aslında disklerinizi konfigure ederken RAID kullanmayabilirsiniz ve sonra VSAN üzerinde bu RAID’i oluşturabilirsiniz. VSAN 6.2 ile birlikte iki tane yeni RAID level geldi. Verimliliği arttıran ve kapasite gereksinimlerini azaltan RAID-5 ve RAID-6 level’ları. Tabi bu RAID-5 ve RAID-6’yı yanlızca All flash deployment’da kullanabilirsiniz. Bu yöntemin klasik RAID’den verileri bölme ve yazma yönteminden farklı olmasından dolayı buna Erasure Coding diyorlar. Erasure Coding’in avantajları olduğu kadar dezavantajlarıda mevcut. Erasure Coding’in verileri yeniden yapılandırmada RAID’den daha verimli olduğu ancak RAID’den daha fazla işlemci kullanması gibi olumsuz bir yanının olduğuda düşünülüyor. Bu yeni RAID level’lar daha çok parity yani verilerin birden fazla host’a yayıldığı klasik disk RAID level’leri gibi çalışıyor. VSAN 6.2’de bu yeni RAID level’lar stretch clustering’i desteklemiyor ancak ilerleyen sürümlerde de bunun desteğinin geleceği belirtilmiş.

3

RAID-5’in, izin vereceği minimum 4 host gerektiriyor ve parity verilerinin diğer 3 host’a yazıldığı 3+1 şeklinde konfigüre ediliyor. RAID-5 kullanıldığında parity verileri, RAID-1’in her zaman iki kat ek alan (2x) kullandığı yerde, sadece 1.33 kat ek alan gerektiriyor. Sonuç olarak 20GB boyutunda bir VM, RAID-1’de siz komple VM’in tüm kopyalarını diğer host’lara yazarken 20GB’ı da kullanırken, RAID-5 ile sadece diğer host’lardaki 7GB’lık ek bir alanı kullanacaktır.

4

Checksum / disk scrubbing:

VSAN 6.2 ile birlikte daha iyi bir veri bütünlüğü sağlamak için donanım üzerinde checksum yapılır. Bu size data corruption nedeniyle disk hatalarının oluşması durumunda yardımcı olacaktır. Software Checksum sayesinde kullanıcılar read / write işlemleri sırasında memory, drives vs sayesinde oluşan corruption’ları tespit edebileceklerdir. Burada corruption ‘ın 2 farklı türü bulunmaktadır. İlk olarak latent sector errors diye bahsedilen gizli sektör hatalarıdır. Bu fiziksel disk’in arızası sonucunda oluşabilir. Diğer tür ise uyarı olmaksızın gerçekleşen corruption’dır. Bu aslında daha çok silent data corruption diye geçer. Tespit edilmemiş veya tamamen silent error’dan oluşan bir sorun sizin sisteminizde downtime’a yol açabilir. Ancak şunuda belirtmem gerekiyor. End to end integrity check yapan şuanda bir tool bulunmamaktadır.

4

Quality of Service:

VSAN 6.2 ile birlikte artık Storage policy üzerinde IOPS limiti belirtebileceğiz. Böylece sanal makinaları belirli bir IOPS limitinde çalıştırabileceksinz. Örneğin VSAN 6.2 ortamınızda bir virtual machine çok fazla IOPS yapıyor ve bu durum sizin diğer virtual machine’lerin çalışma performansını etkileyecektir. Bu durumda siz IOPS limiti koyarak belirli bir düzende virtual machine’leri çalıştırabilirsiniz. Ancak burada unutmamanız gereken bir nokta var. Siz 1000 IOPS ile limitlediğinizde block size default 32KB olarak kullanılır. Eğer siz 64KB’lık bir yazma işlemi gerçekleştirirseniz bu 1000IOPS’luk değer 500 olacaktır. Yani 4KB’lık bir yazma veya okuma işlemi yapıldığında bu değerler değişkenlik gösterecektir. Buna dikkat etmemiz gerekiyor.

Ekran Resmi 2016-02-13 09.42.42

IPv6 Support:

VSAN için uzun zamandır IPv6 support’u bekleniyordu. VSAN 6.2 ile birlikte IPv6 support’u geldi. Mixed ortamlarda yani IPv4 ve IPv6 olan ortamlarda migration support’u bulunmaktadır.

Ekran Resmi 2016-02-13 10.48.56

Enhanced Management and Monitoring:

Şimdiye kadar hep performans ve iyileştirmelerden bahsettim ancak operasyonel verimlilik açısından da çeşitli yenilikler yapılmıştır.  VSAN 6.2 ‘de VSAN yapınız ile ilgili tüm performans detaylarını Web Client üzerinden görüntüleyebilirsiniz. VSAN’ın bir disk üzerinde yaptığı aktiviteyi detaylı olarak görebilirsiniz.

Ekran Resmi 2016-02-13 10.49.04

Virtual machine’lerin yapmış olduğu Read / Write IOPS ‘ları görebilir ayrıca Backend’de olan işlemleri detaylı olarak görebilirsiniz. Yani sizin Cache’inizde nekadarlık bir IOPS, data disk’lerinizde nekadarlık bir IOPS olduğunu detaylıca görebilirsiniz. Benim yukarıda kullandığım screenshot’lar Cluster metric’ine ait screenshot’lardır. Siz isterseniz bunu customize edebilirsiniz. Yani bu nedemek oluyor ister Cluster bazlı ister host bazlı ister disk group bazlı istersenizde sanal makina bazlı görebilirsiniz. Yani çok fazla detay var.

Ekran Resmi 2016-02-13 10.52.12

Yukarıdaki screenshot’da mesela disk group’ların yapmış olduğu IOPS miktarlarını görüyorsunuz. VSAN 6.2 ile ilerleyen günlerde yazacağım makalede bu bölüme fazlasıyla değineceğim zaten.

Ekran Resmi 2016-02-13 10.54.20

Ayrıca benim en çok beğendiğim monitor’lerden birtanesi olan Used Capacity Breakdown ekranında hemen hemen bütün herşeyi görebiliyorsunuz. Yukarıdaki ekrandan Dedup ve Compression oranlarını, checksum overhead’in değelerini görebilirsiniz. Bence oldukça faydalı 🙂

Son olarak monitoring’e healthcheck servisinide dahil etmek istiyorum. Healthcheck test’i yapabiliyorsunuz. Ben daha önce VSAN 6 Healthcheck ile ilgili ufak bir makale yazmıştım. Onuda incelemenizde fayda var.

VSAN 6 Health Check Plugin Nedir? Nasıl Kullanılır?

Application Support:

VSAN 6.2’nin Oracle ve Exchange gibi ürünler için oldukça iyi bir application support’u bulunmaktadır. VSAN 6.2 ile birlikte ayrıca SAP ve Horizon support’uda gelmiştir. Muhtemelen ilerleyen sürümlerde daha fazla ürüne support’u gelecektir. Çünkü bu konu ile ilgili oldukça fazla araştırma/çalışma yapılıyor.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x