VMwareVSAN

VSAN Cluster – Manual or Automatic mode

Merhaba,

vCenter üzerinde Cluster’ı oluşturduğumuzda biliyorsunuz ki DRS ve HA’i aktif etmek gerekiyor. Direk Cluster oluşturduğunuzda HA ve DRS aktif gelmiyor. Cluster içerisine host’ları gayet basit bir şekilde sürükle bırak ile dahil edebilir veya çıkartabilirsiniz. VSAN Cluster’da aynı bu şekildedir. Siz bir VSAN Cluster oluşturduğunuzda VSAN enable durumda gelmez. Cluster oluşturmak istediğinizdede yine aynı şekilde host’ları VSAN cluster’a ekleyebilir veya çıkartabilirsiniz.

Ben bu yazımda VSAN Cluster’ı oluşturduktan enable etmek istediğimizde karşımıza çıkan iki seçeneği anlatacağım.

Edit-VSAN-Settings

 

VSAN cluster’ı enable etmek istediğimizde, Add disks to storage bölümünde karşımıza Automatic ve Manual olmak üzere iki seçenek çıkıyor.  Eğer siz burada Automatic seçeneğini seçerseniz, vSphere üzerinde bulunan tüm boş diskleri VSAN cluster’a otomatik olarak ekleyecektir. Eğer Manual seçeneğini seçerseniz sizin belirlediğiniz diskler VSAN cluster’a eklenecektir.

Bu iki mode’u birazdaha detaylı inceleyelim.

Automatic mode:

VSAN’i enable etmek istediğinizde Automatic mode’u seçerseniz, VSAN otomatik olarak local’de bütün diskleri tarayacak ve boş olan HDD ve SSD’leri Cluster’a ekleyecektir. Tabi burada VSAN Cluster’a dahil bütün host’lar üzerinde bulunan local disk’lerin tarandığını unutmamak gerekiyor. Her bir disk grubunda yanlızca 1 tane SSD olacağı için, eğer birden fazla SSD var ise ortamınızda buna bağlı olarak ekstra disk group’ları oluşacaktır. Automatic mode seçilip işlem tamamlandığında vsanDatastore isimli bir datastore oluşur ve cluster’a bağlı tüm host’lara bu datastore’un metadata’ları kopyalanır. Zaten yedeklilikte böyle sağlanmış olur.

Eğer automatic mode’da bırakılırsa bu seçenek, ilerleyen zamanlarda ihtiyacınız doğrultusunda vSAN Cluster’ına yeni bir host eklediğinizde bu host üstünde bulunan boş diskler VSAN tarafından talep edilecek ve vsanDatastore’uda buna bağlı olarak artacaktır. Yani automatic mode seçili olursa sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek bulunmamaktadır. Herşey otomatik olarak sizin yerinize yapılıyor olacak.

Manual mode:

vSAN Cluster oluşturulurken eğer bu seçenek seçilirse Cluster oluşur ancak ortaya çıkan datastore boyutu 0 bayt boyutunda olur. Manual mode’da disk group’ları manual olarak create edilir ve bu grup’lara enaz 1 hdd ve 1 ssd eklemek gerekir. Disk grup’larını manual olarak ekledikten sonra vsanDatastore boyutuda buna bağlı olarak büyüyecektir. Tabi şunu unutmayın burada eklemiş olduğunuz HDD’ler boyutu kadar sizin datastore’unuz büyüyecektir. Kullanmış olduğunuz SSD’ler datastore boyutuna etki etmeyecektir. Bununda sebebi SSD’lerin read cache ve write buffer olarak kullanılmasıdır.

Unutulmaması gereken diğer bir konu ise VSAN cluster scale-out ile ilgilidir. Yeni bir ESXi host vSAN cluster’a eklendiğinde vsanDatastore’u otomatik olarak genişlemeyecektir. Manual mode seçili olduğu için ESXi üzerinde bulunan local disk’leri sizin manuel olarak göstermeniz gerekmektedir.

 Uyarı:

Ben yukarıda Automatic mode seçildiğinde herşey otomatik olarak hazırlanır ve vsanDatastore oluşturulur dedim. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Bazı SAS controller’lardan kaynaklı Automatic mode disk’leri algılayamıyor ve işlevini yerine getiremiyor. Bu durumlarda automatic mode tanımlı olsa bile disk group’larını manual olarak oluşturmak gerekiyor.

Disk Maximums:

VSAN aşağıdaki özellikleri desteklemektedir. Ben daha önce gereksinimler ile ilgili detaylı bir yazı yazmıştım. Bu yazıya aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/vsphere-5-5-virtual-san-gereksinimleri.html

  • Node başına maximum 5 disk group desteklemektedir.
  • Disk group başına maximum 6 HDD desteklemektedir.
  • Disk group başına maximum 1 SSD desteklemektedir.

Yukarıdaki konfigurasyonlar mevcut VSAN sürümü için geçerlidir. Tabi ileride bu konfigurasyonların limitleride değişecek ve daha güzel bir hale bürünecek bence:) Daha detaylı bilgiyi aşağıdaki link’den öğrenebilirsiniz.

https://www.vmware.com/files/pdf/products/vsan/VSAN_Design_and_Sizing_Guide.pdf

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

Kaynak: VSAN Part 6 – Manual or Automatic Mode

 

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x