VMwareVSAN

VSAN Cluster – Why use an SSD

Merhaba,

Daha önceki yazılarımda VSAN cluster’ın oluşturulabilmesi için minimum 1 hdd ve 1 SSD disk’in olması gerektiğini belirtmiştim. Böyle bir yapı oluşturduğumuzda HDD’lerin boyutları kadar bir datastore’umuz oluşuyor ancak ortamda nekadar SSD olursa olsun datastore boyutunun değişmediğini daha önce belirtmiştim. Peki SSD’ler VSAN Cluster’da nasıl çalışıyor? Nasıl bir görev üstleniyor? Bu yazımda sizlere bunlardan bahsedeceğim.

Daha önceki VSAN yazılarımda aslında ufakda olsa değindim. Yüzeysel olarak bakıldığında SSD’ler 2 amaca hizmet ediyor. Bunlardan birtanesi read cache diğeri ise write buffer. SSD’lerin bu şekilde kullanılması vsanDatastore üzerinde çalışan virtual machine’lerin performansını ciddi derece arttırır. Tabi yazının ilerleyen bölümlerinde Read Cache ve Write Buffer’ı daha detaylı olarak inceleyeceğiz.

VSAN-5

Read Cahe:

VSAN Cluster’da bulunan SSD’ler, virtual machine’lerin disk blok’larının bir listesini tutar. Böylece, virtual machine’in read talebi olduğu zaman cache’den bunu okuyup latency’i minimum’a indirir. Burada aslında ilginç olan bir durum var. VSAN cluster oluşturdunuz ve datastore’un içerisinde virtual machine’ler var. VSAN’ın okumuş olduğu blok’ların virtual machine ile aynı ESXi host üzerinde olmaması size ilginç gelebilir. Yani, sizin virtual machine’iniz A host’u üzerinde ancak bu virtual machine’in blok dosyaları B host’u üzerindeki SSD ‘de olabilir.

Böyle bir durumda herhangi bir sebepden dolayı SSD’lere ulaşılamaz ise dosyalar direk HDD üzerinden çağrılır.

Write Buffering:

Virtual machine’lerin write talepleri ilk olarak SSD tarafından karşılanır. Bunun sebebi ise write sırasındaki latency’i minimum’a indirmektir. Aslında daha deep dive incelendiğinde VSAN için kullanılan SSD’ler %70 read cache, %30 write buffering için kullanılır. SSD üzerindeki yoğunluğa bağlı olarak virtual machine’lerin ilk write işlemleri SSD üzerine yapılır. Daha sonra bunlar HDD’ler üzerine aktarılır. Ayrıca şunuda belirtmeliyim. SSD üzerine cache işlemi yapılırken aynı anda farklı bir host üzerinde bulunan SSD üzerinede data block’ları transfer edilir. Bunun sebebi ise yedekliliğin sağlanmasıdır. Yani SSD’nin fail olması durumunda başka bir SSD üzeirnden bu data block’ları çağrılacaktır.

Son olarak;

VSAN oluşturulabilmesi için minimum 1 SSD ve 1 HDD olması gerektiğini daha önceki makalelerimde anlatmıştım.  Host başına maximum 7 tane HDD kullanılabiliyor. Ama SSD tarafında her host için maximum 1 tane SSD kullanılabiliyor. İlerleyen zamanlarda SSD sayısını arttıracaklarını ve write buffer/read cache özelliklerini tek bir SSD yerine birbirinden bağımsız SSD’ler üzerinden sunacaklarını düşünüyorum. Tabi bu sadece bir öngörü:) Ayrıca SSD tarafında 2 farklı opsiyon bulunmaktadır. Siz isterseniz, SATA arayüzlü bir SSD isterseniz de, PCIe arayüzlü SSD kullanabilirsiniz. Tabi burada HCL faktörünü unutmamak lazım. Alacağınız SSD’lerin VMware HCL’de yer almasına dikkat edin aksi takdirde problemler yaşayabilirsiniz.

Burada aslında dikkatinizi çekmek istediğim bir konu daha var. Sizin alacağınız performans herzaman için kullanmış olduğunuz SSD ve HDD’ler ile orantılı olacaktır. Eğer siz host’lar üzerinde 1GbE network kartı kullanırsanız almış olduğunuz performans bununla doğru orantılı olacaktır. Yani VSAN’ı küçük işletmelerde 1GbE  network kartı olan host’lar üzerinde çalıştırabilirsiniz bunda bir sakınca bulunmamaktadır. Yüksek performans beklentiniz var ise ancak 10GbE network kartları kullanmanız sizin faydanıza olacaktır. VMware’in Best Practices’leri incelendiğinde, 10GbE network kartı kullanılması öneriliyor ancak bu hard requirement değil.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x