Storage Lab

Merhaba,

Önceki lab ortamında Storage olarak Nexentastor Community ve Qnap kullanıyordum. 2015 döneminde kullanmış olduğum Storage’da değişiklik yaparak Nexenta yerine Freenas kullanmaya başladım. Tabi bununla birlikte donanım’da da değişiklik yaptım.

Ortamımda 2 farklı Storage bulunmaktadır. Bunlar Freenas ve Qnap’dır. QNAP TS-412 modelini kullanmaktayım. QNAP’ı daha çok kişisel depolama amacı ile kullanıyorum. Freenas ise tamamen VMware ortamına dedicated durumdadır.

Freenas için aşağıdaki donanımı kullandım:

vSphere Lab Cluster Storage @ FreeNas:

  • MSI Z77A-GD65 Anakart
  • Intel g2020 işlemci, 8GB Kingston HyperX RAM 1600Mhz
  • Raid 0, 2x ST1000DM003 Seagate 1TB 64MB , 2x Corsair force GS 128GB / cache ve L2ARC
  • 1x Qlogic QLE2462 Quad port HBA
  • HP NC364T Quad Port Ethernet

Processor:

FreeNas üzerinde Intel’in yeni çıkarmış olduğu Ivy Bridge serisi olan G2020 2.9Ghz işlemciyi kullandım.Neden bu işlemci seçtiğimi düşünüyor olabilirsiniz.Ancak detaylarını açıklayınca bana hak CPUINT-G2020-2.9Gvereceksiniz:) Intel G2020 işlemci, Core i3 serisi işlemcilerin Hyper-Therading olmayan versiyonudur.Ayrıca Sandy Bridge işlemcilere daha az güç tüketiyorlar.İşlemcinin Türkiye piyasasındaki fiyatıda oldukça uygun.İşlemcinin sanallaştırma desteğinin olmasıda bu işlemciyi seçmemdeki önemli sebeplerden birtanesidir.Üstelik FreeNas için oldukça güçlü bir işlemci. İlk olarak aslında NexentaStor kurmuştum ancak daha sonra FreeNas’a geçiş yaptım. Nexenta tercih etmemdeki en büyük etkenlerden birtaneside VAAI desteğinin olmasıydı ancak FreeNas ile yaptığım performans test’leri FreeNas’ı tercih etmemdeki önemli sebeplerden birtanesi oldu. Ayrıca FreeNas, Nexenta’ya oran ile oldukça esnek bir yapıya sahip. Tabi Nexenta’da, FreeNas’da  VMware tarafından support edilen bir ürün.

Mainboard:

Anakart olarak MSI’in anakart’ını seçtim. Tabi bu anakart’ı seçerken üzerindeki ethernet’in Intel® 82579V  olması benim için tercih sebeplerinden birtanesi oldu. MSI Z77A-GD65 modeli benim için oldukça iyi bir seçim oldu. Üzerinde 3 tane PCI-E slot’unun olması, HBA ve Ethernet kart’larını kullanmama olanak sağlıyor. Anakart’ın LGA 1155 desteklemesi ve Z77 olması tercih etmemdeki en büyük sebeplerden birtanesidir.İleride işlemciyi upgrade etmek istediğimde i3, i5, i7 gibi birçok seçeneğim olabilecek.Ayrıca anakart üzerinde sanallaştırma desteği bulunuyor. Daha önce bu anakart’ı esxi host’umda kullanmak için almıştım ancak ufak bir güncelleme sonrası bu anakart’ı FreeNas’da kullanmaya karar verdim.

Memory:

Ram olarak Masaüstü makinamda kullanmış olduğum ve çok memun olduğum bir ürün olan 8GB Kingston HyperX RAM 1600Mhz ‘lerini kullandım. Üzerinde soğutucu’nun olması ram’in ısınmamasına olanak sağlıyor. Açıkcası FreeNas’ın çok fazla memory kullanmadığını okumuştum. Tabi benim lab ortamında bu durum daha da minimum seviyelerinde.

Disk:

Son olarak disk ile ilgili bilgi vermek istiyorum.Ben FreeNas’ı 320GB 2.5″ HDD üzerine kurdum.Bu işlem için Seagate 320GB Hdd kullandım.Kesinlikle tavsiye ediyorum ben açıkcası oyle bir performans problemi yaşamadım. Tabi siz isterseniz FreeNas’ı USB üzerinede kurabilirsiniz. Benim elimde boşta duran disk’ler olduğu için ben bunu kullanmayı tercih ettim. FreeNas üzerinde 2 tane ST1000DM003 Seagate 1TB 64MB disk bulunmaktadır. Bunları ZFS olarak formatladım ve stripe şeklinde kullanıyorum. Ayrıca yine 2 adet 128GB Corsair Force GS SSD disk’i ZFS pool’a cache olarak kullanıyorum. Böylelik ile disk’lerden daha iyi verim alıyorum. FreeNas’ı host’larıma Fiber ve Ethernet ile bağladım. Yani ortamımda hem ISCSI disk’ler hemde HBA ile bağlı datastore’lar bulunmaktadır.

Qnap-TS412:

Ayrıca ISO’larımı ve guest’lerin bilr bölümünü farklı bir storage içinde tutuyorum. Bunun içinde QNAP TS-412 storage‘ı kullanıyorum.İçerisinde 4 adet Seagate ST32000641AS disk bulunmaktadır.Storage üzerinden LUN yarattım ve host’larıma ISCSI olarak bağladım. QNAP açıkcası çok performanslı değil. Enazından benim kullanmış olduğum model çok performanslı değil. Tabi daha üst modellerinde daha iyi performans alınabiliyor. Ben bu model ile 25-30mb okuma/yazma yapabiliyorum. Tabi ufak çaplı testler için oldukça yeterli.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x