VMwareVMware ESXiVMware vCenter

P2V nasıl yapılır?

Merhaba,

Sanallaştırma sistem odalarımıza girdiği sürece fiziksel sunuculardan artık kurtulmamız gerekecek. Tabi fiziksel sunucu üzerinde bulunan uygulamayı yeni bir sanal makinaya tekrar kurup o şekilde uygulamayıda taşıyabilirsiniz. Ancak bu yöntem çoğunlukla tercih edilmiyor. Çünkü bunun çeşitli riskleri var. Uygulamanız bir sebepden dolayı taşımız olduğunuz makinada çalışmayabilir. Bunun için genellikle fizikselden sanala komple convert etmek gerekiyor.

Fiziksel bir sunucuyu VMware ESXi/vCenter ortamına taşımak için VMware vCenter Converter Standalone ürününü kullanabilirsiniz. Böylece fiziksel sunucuyu birebir olarak sanala taşıyabilirsiniz. Bunun için ilk olarak VMware vCenter Converter Standalone ürününü download ediyoruz.

VMware vCenter Converter Standalone Download

p2v-1

Yukarıdaki link’den download işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ortalama 170MB boyutunda bir exe download edilecektir.

Kurulumu convert etmek istediğim fiziksel sunucu üzerine yapıyorum. Tabiki isterseniz uzaktaki bir sunucuyuda convert edebilirsiniz. Yani fiziksel makina içerisine kurulum yapmadanda bir makinayı convert edebilirsiniz.

p2v-2

Kurulumu oldukça basit oyüzden kısaca anlatacağım. Next ile devam ediyoruz.

p2v-3

Local Installation seçiyorum ve Next ile devam ediyoruz. Client Server Installation seçeneğini seçip kurulumu yaparsak, converter’i çalıştırdığımızda Administration bölümünden Connect to another server butonu ile kurmuş olduğumuz Client Server’a erişebiliriz. Yani sizin P2V için kullanmayı ayırdığınız bir makinanız var ise ozaman bu seçeneği seçmelisiniz.  Local Installation seçeneği ile devam ediyorum.

Bu aşamadan sonra karşınıza herhangi birşey çıkarmadığı için Next Next Finish ile kurulumu bitirebilirsiniz.

p2v-4

Kurulumu tamamladıktan sonra masaüstüne oluşan VMware vCenter Converter Standalone butonuna basıyoruz ve Converter programımızı çalıştırıyoruz. Converter’ı kurduğumuz fiziksel makinayı sanala convert edeceğimiz için Convert machine seçeneğine basıyoruz ve karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran geliyor. Siz isterseniz burada Remote Windows machine seçeneği ile üzerine convert kurmadığınız bir fiziksel sunucuyu sanala çevirebilirsiniz. Remote Linux machine seçeneği ile fiziksel olarak çalışan linux sunucularınızı convert edebilirsiniz.

Ben burada this local machine seçeneğini seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

p2v-5

Select destination type bölümünde karşımıza 2 seçenek çıkıyor. Bunlardan birtanesi VMware Infrastructure virtual machine diğeri ise VMware Workstation on other VMware virtual machine. Eğer vCenter’a veya ESXi Server’a bu fizikseli convert etmek istiyorsanız VMware Infrastructure virtual machine seçeneğini seçebilirsiniz. Diğer seçeneği ise ortamınızda bulunan bir Workstation ‘a convert işlemi için kullanabilirsiniz.

VMware Infrastructure virtual machine seçeneğini seçtiğimizde hemen altında sunucu bilgilerinin yer aldığı bir bölüm açılacaktır. Burada vCenter veya ESXi bilgilerimizi belirtmemiz gerekiyor. Gerekli bilgileri girdikten sonra Next ile devam ediyoruz.

p2v-6

Fiziksel’den sanala çevireceğim makinanın VMware ortamında hangi isimle bulunacağını ve hangi datacenter altında olacağını seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

p2v-7

Cluster’ımızı seçiyoruz ve convert edeceğimiz makina hangi datastore altında bulunması gerektiğini seçiyoruz. VMware ortamında yeni bir sanal makina oluşacağı için Hardware version’unuda seçmeniz gerekiyor. Hardware version’u kendi isteğiniz doğrultusunda seçebilirsiniz.

Next ile devam ediyoruz.

p2v-8

Convert işlemi yapılırken aslında en önemli bölümlerden birtanesi burası. Burada fizikselden sanala convert işlemini yaptığımızda VMware ortamında oluşacak yeni sanal makinanın donanım’ınız belirliyoruz. Default olarak fiziksel makinanızın özelliklerini karşınıza getirecektir. Eğer isterseniz Next ile devam edebilirsiniz. Eğer isterseniz de bunu edit’leyebilirsiniz.

p2v-9

Data to copy bölümünde edit seçeneğine bastım ve ardından Advanced seçeneğine basıyorum. Sanal makinanın disk tipini değiştirmek için Destination layout bölümüne giriş yapıyorum. Burada default olarak thick disk karşınıza gelecektir. Yani bu fiziksel makina sanala çevrildiğinde oluşacak sanal makinanın disk’i thick olarak açılacaktır. Eğer isterseniz bunu thin olarak değiştirebilirsiniz.

Aynı şekilde Devices bölümünde edit seçeneğine basarak oluşacak sanal makinanın cpu konfigurasyonunu değiştirebilirsiniz.

Next ile devam ediyoruz.

p2v-10

Yeni oluşacak sanal makinanın bilgilerini görüyoruz ve Finish butonu ile convert işlemini başlatıyoruz.

p2v-11

Convert işlemi başladı. Network’unuzun hızına bağlı olarak tamamlanma süresi uzayabilir veya kısalabilir.

p2v-12

Covert işlemi tamamlandıktan sonra vCenter’ınızda oluşan sanal makinayı power on edebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Sanal makinayı power on duruma getirdikten sonra mutlaka ve mutlaka VMware tools’u yükleyin 🙂

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

4.9 8 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
GüdükBen
GüdükBen

iyiki varsınız tayfun bey , makaleleriniz sayesinde hep aydınlanıyoruz

Ali Bey
Ali Bey

Merhaba, Proxmox sanallaştırma üzerindeki güncel linux sunucularım var çok sayıda, bunları belirttiğiniz gibi yaptığımızda “FAILED: An error occurred during the conversion: ‘GrubInstaller::InstallGrub: /usr/lib/vmware-converter/installGrub.sh failed with return code: 127, and message: Installing GRUB1 on (hd0)… /vmware-updateGrub.sh: 59: grub” hatası almaktayız. Güncel versiyon linux sistemini vmware converter desteklemiyor. Açılışta boot yapamadığından kalıyor. Benzer işlemi veeam ile de denediğimde benzer sonuç alıyorum. Linux tarafında da çok hakim değilim, sizce öneriniz ne olur? Teşekkürler.

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x