VMwareVMware ESXiVMware vCenter

vSphere 7 Yenilikleri

Merhaba,

vSphere 7 Yenilikleri isimli bu yazımda sizlere vSphere 7 ile birlikte gelen yenilikleri kısaca bahsedeceğim. Özellikle dikkat çekici olan bazı yenilikler ile ilgili ayrıca makale hazırlayacağım. vSphere 7 ile birlikte gelen yeniliklere aşağıdaki makalelerde değinmiştim. Ancak bu makalede biraz daha detaylı inceleyeceğiz.

VSAN 7 Yenilikleri

vSphere 6.7 vs vSphere 7

vSphere 7 Yenilikleri

Son zamanlarda, organizasyonlar geçmişte en önemli faktör olan platformdan ziyade ana faaliyetleriyle yakından uyumlu ve öncelikli olan uygulamalar geliştirme ihtiyacının daha fazla farkına varmışlardır. Bu eğilimi kabul eden VMware, müşterilerine sadece geleneksel değil aynı zamanda modern uygulamaları sorunsuz bir şekilde barındırabilen ve yönetebilen bir platform sağlamak için portföy ürünlerini entegre etmeye çalışmaktadır. VSphere 7’nin ana odağı, bu teknolojilerin tümünü yönetmek için tek bir platforma entegre edilmesidir.

vSphere 7 Yenilikleri
vSphere 7 Yenilikleri

Eminim bu yazıyı okuyan bir çok kişi uzun yıllardır VMware altyapısı yönetiyordur ve bu konuda ciddi anlamda bilgi ve birikimleri bulunmaktadır. Uygulama geliştiriciler işyüklerinin anında oluşturulmasını ve hızlı bir şekilde çözümlenmesini istiyorlar. Kurumlar ve içindeki BT ekipleri, bu tarz sistemleri teslimatı için ciddi bir efor sarfediyor. Bu sistemleri teslim ettikten sonra bunların denetimi, patch, update işlemleri gibi işlemlerin yapılmasıda aslında bunun en zor olan bölümlerindendir.

vSphere 7 ile birlikte BT yöneticlerinin bu yaşamış olduğu zorluklar ortadan kaldırılma hedefleniyor. Ve bunu destekleyen çok güzel özellikler getirildi.

 

vSphere 7 Yenilikleri
vSphere 7 Yenilikleri

Kubernetes’i platforma (Tanzu Kubernetes Grid Service aracılığıyla) native olarak entegre eden VMware Cloud Foundation 4 tarafından desteklenirken, yeni altyapı yapılarının eklenmesiyle geleneksel altyapı hizmetleri eskisi gibi çalışmaya devam ediyor. Yani bu ne demek oluyor vSphere 7 ile Kubernetes’i birlikte tek bir ekrandan sorunsuz bir şekilde kullanabiliyoruz 🙂 Geleneksel API’ler buna göre genişletildi ve geliştiriciler Kubernetes alanında alışkın oldukları komutların aynısını kullanmaya devam edebilirler.

Ayrıca, vSphere’in güvenlik, kimlik doğrulama ve yaşam döngüsü yönetiminde de aşağıda özetlenen iyileştirmeler vardır.

vSphere 7 Yenilikleri
vSphere 7 Yenilikleri

VMware vCenter Server 7.0 Profiles vSphere 7.0’da tamamen yeni bir özelliktir. Bunu lütfen ESXi Host Profiles ile karıştırmayın. vCenter Server 7 Profiles temel olarak REST API’leri (yönetim, ağ, kimlik doğrulama ve kullanıcı yapılandırması) aracılığıyla vCenter Server yapılandırmasını içe ve dışa aktarmamıza izin verir.

Dışa aktarılan yapılandırma (bir JSON dosyasıdır) diğer vCenter sunucularına aktarılabilir. Dağıtmak için 20-30 vCenter sunucunuz olduğunu düşünün. Tüm vCenter sunucularında yapılandırmayı sürdürmek için bu profili kullanabilirsiniz. Profiller vCenter sunucuları arasında sürüm kontrolünü koruyabilir. 100 vCenter sunucu sınırı vardır.

vCenter Server 7.0 profilleri ile geçerli bir vCenter sunucu profilini içe aktararak bilinen bir son yapılandırmaya kolayca dönebilirsiniz, böylece bir DR rolü de oynayabilir.

vSphere 7 Yenilikleri
vSphere 7 Yenilikleri

External Platform Services desteğinin kaldırıldığını daha önce blog üzerinden duyurmuştum ve Convergence tool sayesinde bu sürecin nasıl yapılacağını anlatmıştım. vSphere 7 ile birlikte bu konuda bir değişiklik yapılmış. Artık kurulum esnasında external seçeneği gelmiyor. Buna ek olarak vSphere 7 ile birlikte Convergence tool artık bulunmuyor yani ISO’da bulunmuyor. vSphere 7 ile birlikte external ‘dan embedded a migration işlemi oldukça basitleşiyor. vSphere 7 ile birlikte gelen bir diğer yenilik ise vCenter Server Update Planner. VMware, vSphere 7 ile birlikte update/upgrade işlemlerini çok basitleştirmek istediğini açıkca belli etmiş 🙂

vSphere 7 Yenilikleri
vSphere 7 Yenilikleri

vCenter Server Update Planner sayesinde update’in planlanması ve yürütülmesini kolay bir şekilde yapabiliriz. Yeni bir sürüme geçmek istediğinizde, çalışabilirlik sorunlarını görmenizi sağlayabilir veya isterseniz what if senaryolarını çalıştırabilirsiniz. Böylece upgrade yapmadan önce kendinizi güvende hissetmiş olursunuz 🙂

vSphere 7 Yenilikleri
vSphere 7 Yenilikleri

vSphere ESXi üzerinde bir güncelleme yapmak istediğinizde, kullanmış olduğunuz sunucuya özel driver, versiyon ve firmware updatelerini yapmanız gerekir. Bu oldukça önemlidir, eğer bunlardan birini yapmazsanız çeşitli sorunlar ile karşılaşmanız olasıdır. LifeCycle Manager sayesinde HPE ve DELL sunucularınızın update/upgrade işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

vSphere 7 Yenilikleri
vSphere 7 Yenilikleri

vSphere 7 ‘de beni en çok heyecanlandıran özelliklerin birtaneside vSphere DRS ‘de yapılan iyileştirmelerdi. vSphere 7 ile birlikte vSphere DRS’de önemli değişilikler mevcuttur. Daha önce DRS her 5 dakikada bir çalışırken vSphere 7 ile birlikte gelen DRS’da her 1 dakikada bir çalışmaktadır. Ayrıca DRS çalışırken, VM DRS skor kullanılıyor. Peki bu ne demek hemen bundan bahsedeyim.

vSphere 7 Yenilikleri
vSphere 7 Yenilikleri

VM DRS Score nedir?

Bu virtual machine’in çalışma verimliliği. % 0’a yakın değerler ciddi kaynak sorunu olduğunu gösterirken % 100’e yakın değerler hafif veya hiç kaynak sıkıntısının olmadığını gösterir. DRS, cluster’da her virtual machine’in çalışma verimliliğini en üst düzeye çıkarırken tüm virtual machine’lere kaynak tahsisinde eşitliği sağlamaya çalışacaktır.

Cluster DRS Score nedir?

Cluster’da bulunan virtual machine’lerin ortalama DRS Score’udur.

VM DRS skoru % 0-20,% 20-40 gibi değerler ile çalışır ve DRS, cluster’daki ESXi Host üzerindeki virtual machine için bu score’u hesaplar.

Daha düşük score, virtual machine’in iyi çalışmadığı anlamına gelmez, ancak verimliliği ile ilgili bazı sorunlarının olduğunu gösterebilir. Virtual machine DRS Score’un hesaplanması virtual machine başına veya bir cluster’daki tüm ESXi hostlar içindir.

Virtual machine için daha düşük bir score sağlayabilecek başka bir ESXi Host var ise, bu durumda DRS, bu virtual machine’in başka bir ESXi host’a migration’ini dikkate alır.

Virtual machine DRS Score hesaplanırken, CPU Ready Time, Memory Swap gibi değerler dikkate alınır.

Genel olarak, DRS vSphere 7’ye migration konusunda çok zekidir, bu yüzden bu yeni özelliklerin virtual machine’ler üzerindeki etkisini çok merak ediyorum.

vMotion işlemleri sırasında virtual machine’in memory bilgileri taşınır. Eğer bir virtual machine’in memory miktarı yüksek ise bu virtual machine’in taşınma işlemi oldukça uzun olacaktır. Bundan dolayı yüksek memory bulunan virtual machine’ler genellikle DRS üzerinde rule yazılır ve migrate edilmez. vMotion esnasında Memory bitmap dosyası oldukça önemlidir. Büyük size’a sahip virtual machine’lerin memory bitmap dosyalarıda oldukça büyüktür. Örneğin 1GB memory bulunan bir virtual machine’in default memory bitmap’i 32GB’dir. Elbette bu size’a sahip bir virtual machine’in vMotion işlemi hızlı ve basit olacaktır. Ancak 24GB memory bulunan bir virtual machine’in memory bitmap dosyası 768MB büyüklüğündedir. Bu virtual machine vMotion ile farklı bir host’a aktarılması durumunda belirtmiş olduğun 768MB büyüklüğündeki dosyasının aktarımı virtual machine üzerinde anlık donmalara veya hang gibi işlemlere yol açabilir. 768 MB boyutundaki bir memory bitmap’in aktarılması 2 saniye sürecektir ancak bu virtual machine’in olumsuz etkilenmesine sebep olabilecektir. vSphere 7 ile birlikte memory bitmap dosyaları sıkıştırılarak geliştirilmiştir. Memory bitmap’i 24GB belleğe (768MB bellek bitmap boyutu) sahip bir virtual machine’de sıkıştırıldığı için artık aktarılması 2 saniye sürmez, yalnızca 175 mikrosaniye sürer.

vMotion ile birlikte gelen yenilikleri ayrıca yazacağım. Orada daha detaylı bilgiler vereceğim.

Ayrıca vSphere 7 ile ilgili aşağıdaki link’leri inceleyebilirsiniz.





Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Taha Colak
Taha Colak

Teşekkürler.

Ümit arslan
Ümit arslan

Tayfun Bey memory ve bitmaple ilgili gb mb tb değerler karışmış sanırım.

Başa dön tuşu
4
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x