VMwareManşetVMware ESXiVMware vCenter

vCenter Server 7 Yenilikleri

Merhaba,

vCenter Server 7 Yenilikleri ile ilgili bu yazımda sizlere vCenter Server 7 ile birlikte gelen yeni özelliklerden bahsedeceğim. vSphere 7 ile birlikte gelen yenilikleri daha önce anlatmıştım. Bu yazılarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

vSphere 7 Yenilikleri

vSphere 6.7 vs vSphere 7

VSAN 7 Yenilikleri

vCenter Server 7 Yenilikleri

vSphere 7 ile birlikte vCenter Server 7 üzerinde de önemli yenilikler geldi. Ben bu yeniliklere yukarıdaki linkte kısmen belirtmiştim. Bu yazımda doğrudan vCenter Server 7 ile birlikte gelen yeniliklerden bahsedeceğim. Öncelikle vCenter Server 7 ile birlikte gelen yenilikleri kısa başlıklar halinde yazalım ve ardından bunları detaylı olarak inceleyelim.

Öncelikle şunu söylemem gerekiyor, vCenter Server 7 ile birlikte artık Windows vCenter Server bulunmuyor. Artık yanlızca ve yanlızca vCenter Server Appliance kullanacağız. vCenter Server Appliance’in yönetimini yapmanız için linux bilmenize gerek bulunmuyor. Web arayüzü üzerinden tüm işlemlerinizi gerçekleştiriyorsunuz. Photos OS Linux v3.0 işletim sistemine sahiptir. vCenter Server 7 ile birlikte artık vSphere Web Client’da bulunmuyor. Artık tüm işemlerimizi vSphere Cient üzerinden yani HTML5 Client üzerinden yapacağız.

vCenter Server’in upgrade’ini yapmak için minimum vCenter Server 6.5 veya vCenter Server 6.7 versiyonun sahip olmanız gerekiyor. vCenter Server Appliance yanlıca bir ESXi üzerine kurulduğu için ESXi sürümünün minimum ESXi Server 6.5 olması gerekir.

  • vCenter Server Profiles
  • Update Planner
  • Upgrade & Converge
  • Multi-homing support
  • VM Template Management and Versioning
vCenter Server 7 Yenilikleri
vCenter Server 7 Yenilikleri

vCenter Server 7 ile birlikte vSphere Client ‘da da bazı ufak değişiklikler yapıldı. vSphere Client’a login olduktan sonra Host And Clusters bölümünde vCenter Server’i seçtiğinizde karşınıza bu vCenter Server’in versiyon bilgilerini, en son ne zaman update edildiğini hatta en son alınan file based backup’ın zamanını bile görebilirsiniz. Bu oldukça güzel bir gelişme. Tek ekrandan tüm detaylara ulaşabileceğiz.

Gelen yenilikler hakkında detaylı bilgi vermeye başlayalım.

vCenter Server Profiles:

Önemli: Bu özelliği ESXi host profile ile karıştırmayınız.

VMware vCenter Server Profiles sayesinde, vCenter Server üzerindeki yapılandırmayı export edebilmeyi ve bunu farklı bir vCenter Server’a import etmemize izin veren bir API arabirimi sağlayan bir özelliktir. Oldukça güzel ve tercih edilecek bir özellik. Bu 4 farklı REST API kullanılarak gerçekleşir. Bunlar;

  • List
  • Export
  • Validate
  • Import
vCenter Server Profiles
vCenter Server Profiles

List API, export edilebilen yapılandırmaların bir listesini çıkartır. Eğer isterseniz JSON olarak export edebilir ve gerekirse düzenleyebilirsiniz. Validate API, hedef vCenter Sunucusu ile ilgili yapılandırmanın kontrol edilmesine izin verir. Import API, istenen yapılandırma değişikliklerini istenen vCenter Sunucusuna almak için çalıştırılır.

vCenter Server Profiles
vCenter Server Profiles

vCenter Server’a login olduktan sonra Developer Center altında API Explorer altından appliance’ı seçmeniz durumunda API’ları görebileceksiniz ve belirtmiş olduğum işlemleri yapabileceksiniz.

Update Planner:

vCenter Server 7 ile birlikte, lifecycle management yani yaşam döngüsü yönetiminde ciddi anlamda çalışma yapmıştır. Bu sayede hem ESXi hemde vCenter Server’in lifecycle management’ini yapabileceğiz.

Update planner, vCenter Server 7’de bulunan ve klasik update manager’in resmi olarak yerini alan yeni bir özellik olan vSphere Lifecycle Manager’in bir parçasıdır. Artık bu ürünü vCenter Server’in güncellemelerini gerçekleştirmek içinde kullanacağız. vCenter Server’in yaşam döngüsünü (lifecycle management) basitleştitrmek için Update Planner, güncellemeleri, patch’leri ve upgrade’leri yönetir.

Upgrade & Converge:

vCenter Server 7 ile birlikte External Platform Services Deployment artık desteklenmediği için tüm kurulum işlemlerinde yanlızca embedded seçeneği geçerli oluyor.

Upgrade & Converge
Upgrade & Converge

Basit bir işlem ile upgrade ve converge operasyonları gerçekleştirilebilir. Upgrade işlemi sırasında SSO domain’i external bir Platform Services Controller içeriyor ise upgrade işlemi sırasında PSC’ler embedded’a çevrilir, dönüştürülür. Upgrade sonrasında PSC’lerin decommisioning yapılması gerekmektedir. Zaten ilerleyen süre içerisinde bunun makalesini yayınlıyor olacağım.

Multi-homing support:

Bu yeni duyduğunuz bir kavram ancak beğeneceğinizi düşünüyorum. vCenter Server Appliance üzerinde artık birden fazla nic kullanabileceğiz. Normalde vCenter Server HA haricinde birden çok NIC desteklenmediği belirtilmişti. vCenter Server 7 ile birlikte artık çoklu uplink desteklenmektedir. Ancak sınırsız şekilde uplink ekleyemiyorsunuz tabiki 🙂 Maksimum 4 adet NIC ekleyebiliyorsunuz. 4 ‘den fazla ekleyebilirsiniz ancak support edilen miktar 4’dür.

Multi-homing support
Multi-homing support

Neden peki fazla nic eklememiz gerekiyor?

Bazı kuruluşların vCenter sunucusunu birden çok NIC ile yapılandırması gerekir. Bunun nedeni, özel bir yedekleme ağına sahip olmaları veya bir DMZ’nin ortak tarafında bulunan bir ESXi host’a erişmek istedikleri gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, ayrı bir ağ gerektiren bazı 3. taraf izleme sistemleri olabilir.

Ek olarak NIC 1 artık VCHA için ayrılmış, rezerve edilmiştir.

VM Template Management and Versioning:

vCenter Server 7 ile birlikte bu özelliği çok beğendiğimi söylemek istiyorum. vCenter Server 7 ile birlikte template’lere verisyonlama özelliği geldi. DevOps kavramı hayatımızda artık bulunmaya başladı ve bize değişikliklerin izlenmesi ve sürümlendirilmesi gereğini hatırlattı. Github eğer kullanıyorsanız, buradaki versiyonlama veya sürüm değişikliklerini kayıt altına alma gibi işlemleri biliyorsunuzdur. vCenter Server 7 ile birlikte artık VMware bu konsepti Content Library içerisindeki Virtual Machine Template’lerinde kullanmaya başlayacak.

VM Template Management and Versioning
VM Template Management and Versioning

Bu yeni özellik sayesinde virtual machine’lerin template’lerini güncellemek için check-in ve check-out işlemlerini yapabilirsiniz. Template’leri kontrol etmek ve yeni yapılan değişiklikleri kayıt edebilir ve böylece template’leri versiyonlayabilirsiniz.

VM Template Management and Versioning
VM Template Management and Versioning

Template’ler üzerinde en az bir değişiklik yaptıktan sonra yapılan değişiklikleri görebileceksiniz. Burada yapmış olduğunuz donanım değişiklikleri vs hepsi versiyonlanacaktır. İsterseniz bu yönetim ekranlarını değiştirebilirsiniz. Content Library içerisindeki Virtual Machine Template’lerini bu özellik sayesinde sürüm kontrollerini yapabilirsiniz. Template üzerinden yeni virtual machine’ler oluşturabilir ve böylece kullanıma başlayabilirsiniz.

Son olarak sizlere vCenter Server 7 ‘nin Configuration Maximum değerlerini paylaşmak istiyorum.

  • vCenter Server (Standalone)
    • Hosts per vCenter Server: 250
    • Powered-ON VMs: 30,000
  • Linked mode vCenter Servers:
    • 15 per SSO domain
    • 15,000 hosts
    • Powered-on VMs: 150,000
  • vCenter server Latency:
    • vCenter Server to vCenter server: 150 ms
    • vCenter Server to ESXi host: 150 ms
    • vSphere client to vCenter Server: 100 ms

vCenter Server 7 ile birlikte güzel özellikler geliyor. Elbette bazı özellikleri belki kullanmış olduğunuz yapı gereği hemen kullanamayabilirsiniz ama ilerleyen zamanlar içerisinde kullanacağınıza eminim 🙂 Benim açıkcası bu sürümde en dikkatimi çeken özellik, Update Planner ve vLCM yani LifeCycle Management özelliği. Hatta bu konuya VSAN 7 Yenilikleri isimli makalemde değinmiştim.

vCenter Server 7 Yenilikleri ile ilgili aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Ürün release olduğunda bu yenilikleri sizlere uygulamalı olarak anlatacağım.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 4 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mehmet Ferdi KUCUK
Mehmet Ferdi KUCUK

Merhabalar,
Öncelikle değerli makaleleriniz için teşekkür ederim.

VCSA7.0 kurulumu gerçekleştirdim ancak belirli IPler dışında erişilmesini istemiyorum.
Vcenter’e erişim IP kısıtlamasını nereden yapabiliriz.

Teşekkür eder, İyi çalışmalar dilerim.

Duran
Duran

Merhaba Tayfun bey,
Güzel bir makale teşekkür ederim. İzin verirseniz bir sorum olacak. Bizim vmware lisansı 6 standart. Donanımlarımız desteklemediği için 7 geçiş şimdilik yapamıyoruz. vmware lisans yenilemelerinde bir yıl ara verilip yenileme yapıldığında; yani örneğin 2022 de yenileme yapmayacağız ama 2023 de yapacağız. 2023 de yenileme yaparken 2022 nin farkını da istiyor mu vmware. Cevabınız için şimdiden teşekkürler

Başa dön tuşu
4
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x