VMwareVMware vCenter

vCenter Server 6.5 Kurulumu Bölüm 1 – Requirements

Merhaba,

vSphere 6.5 ‘in release olması ile birlikte artık vCenter Server 6.5‘i kurabilir durumdayız. vCenter Server 6.5 ile birlikte birçok yenilik geldi. Bunları detaylı olarak blog’um üzerinden bahsettim. Bu link’lere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Önemli: Bu makale Windows Server üzerine vCenter Server 6.5 Embedded Deployment’ı anlatmaktadır.

vsphere-65

VMware vSphere ESXi 6.5 Kurulumu

vSAN 6.5 Lisans Detayları

vSphere 6.5 – HA Yenilikleri

vSphere 6.5 – Genel Bilgiler

VMware VSAN 6.5 Yenilikleri

vSphere 6.5 – DRS Yenilikleri

vSphere 6.5 – Fault Tolerance Yenilikleri

vSphere 6.5 – VM Encryption Nedir?

vCenter Server‘in 2 farklı kurulumu bulunmaktadır. Bunlardan birtanesi Windows üzerine ISO lie kuruluna vCenter diğeri ise Linux üzerine hazır kurulu Appliance’dır. Şuanda her iki vCenter aynı özelliklere sahiptir. Yani siz Windows vCenter kullansanızda, vCenter Server Appliance kullansanızda aynı özelliklere sahip olursunuz. Örneğin vSphere 6.5’den önceki sürümlerde Linked mode Windows vCenter üzerinde support edilirken vSphere 6.5 ile birlikte böyle bir fark kalmamıştır. Dolayısıyla Windows vCenter kullansanızda, vCenter Server Appliance kullansanızda bu özelliği kullanabiliyorsunuz. Kısacası 2 vCenter arasında herhangi bir fark kalmadı. İşletim sistemi lisansı kullanmak istemezseniz vCenter Server Appliance kullanabilirsiniz. Eğer linux bilginiz iyi ise vCenter Server Appliance’ı tercih edebilirsiniz.

Mevcut vSphere ESXi ortamınızı yönetmek için vCenter Server’i Microsoft Windows işletim sistemine sahip bir virtual machine’e veya fiziksel bir sunucu üzerine kurabilirsiniz. Aynı vSphere 6.0’da olduğu gibi Embedded Deployment yapabilir veya Platform Services Controller’ı farklı bir sunucu üzerine kurabilirsiniz.

Kuruluma başlamadan önce kısaca gereksinimleri inceleyelim.

vCenter Server için Windows Server Gereksinimleri:

vCenter Server’i bir Windows virtual machine veya fiziksel sunucu üzerine kurabilmek için bazı donanım ve yazılım ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir.

  • vCenter Server’ı ve Platform Services Controller’ı kurmayı düşündüğünüz virtual machine’in veya fiziksel sunucunun saatlerini senkronize edin. Saatler mutlaka doğru olmalıdır.
  • Virtual machine’in veya fiziksel sunucunun DNS adının çözüldüğünden emin olun.
  • vCenter Server’i kuracağınız sunucu üzerinde Active Directory yani Domain Controller olmadığından emin olun.
  • Eğer vCenter Server Service’i farklı bir user ile çalıştırmak istiyorsanız bu user’ın aşağıdaki haklara sahip olduğundan emin olmalısınız.
    • Administrator grubuna üye olmalı.
    • Log on as a service
    •  Act as part of the operating system
  • Kuruluma başlamadan önce işletim sistemi mutlaka domain’e join edilmelidir. Kurulum sonrasında bu işlem yapılması önerilmez.
  • LOCAL Service account’unun vCenter Server’in yüklü olduğu klasöre ve HKLM registry’e okuma iznine sahip olduğundan emin olun.

Ben bu yazımda Platform Services Controller’ı ve vCenter’ı aynı sunucuya kuracağım. Farklı bir makalede bunların ayrı ayrı kurulumunu anlatacağım.

Hardware Gereksinimleri:

vCenter Server ‘in kurulumunda Embedded Deployment ile kurulum yapsanız da External Deployment ile kurulum yapsanız da bazı hardware gereksinimlerini karşılamanız gerekiyor. Burada belirteceğim hardware gereksinimleri virtual machine için fiziksel sunucu için diye çeşitli ayrımlar yapmayacağım. Belirteceğim gereksinimler hem virtual machine için hemde fiziksel sunucu için geçerlidir.

Not: vCenter Server’in, USB veya network üzerinde bir paylaşıma kurulması önerilmez.

Platform Services Controller = 2 CPU, 4GB Memory

vCenter Server with an Embedded or External Platform Services Controller for a Tiny Environment (up to 10 Hosts, 100 Virtual Machines) = 2 CPU, 10GB Memory

vCenter Server with an Embedded or External Platform Services Controller for a Small Environment (up to 100 Hosts, 1000 Virtual Machines) = 4 CPU, 16GB Memory

vCenter Server with an Embedded or External Platform Services Controller for a Medium Environment (up to 400 Hosts, 4,000 Virtual Machines) = 8 CPU, 24GB Memory

vCenter Server with an Embedded or External Platform Services Controller for a Large Environment (up to 1,000 Hosts, 10,000 Virtual Machines) = 16 CPU, 32GB Memory

vCenter Server with an Embedded or External Platform Services Controller for X-Large Environment (up to 2,000 Hosts, 35,000 Virtual Machines) = 24 CPU, 48GB Memory

Eğer ESXi host’lar üzerinde bulunan storage konfigurasyonu 512 LUN ve 2048 path’den fazla olacak ise large veya x-large konfigurasyon seçilmelidir. Yani buda 24vCPU, 48GB Memory yapmaktadır.

Storage Gereksinimleri:

vCenter Server’ın kurulması için Windows sunucu üzerinde minimum 15GB’lık bir alan bulunmalıdır.

Software Gereksinimleri:

vCenter Server’in support etmiş olduğu işletim sistemlerini aşağıdaki KB’de görebilrisiniz. Eğer external bir database kullanacaksanız DSN kullanmanız gerekli.

http://kb.vmware.com/kb/2091273

Database Gereksinimleri:

Eğer vCenter ortamınız 20 host veya 200virtual machine ‘e kadar ise, Embedded Deployment ile gelen PostgreSQL database’i kullanabilirsiniz. vCenter Server Oracle ve Microsoft SQL Server database’leri support etmektedir. Bunun için aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

http://www.vmware.com/resources/compatibility/sim/interop_matrix.php

Port Gereksinimleri:

Hem Windows üzerinde çalışan vCenter hemde vCenter Server Appliance için çeşitli port gereksinimleri vardır. Eğer bu port gereksinimleri karşılamazsanız ESXi host’u vCenter’a eklerken veya çalışan bir virtual machine’in console’unu alamamanıza sebep olabilir. Tabi bunlar en basit örnekler daha büyük sorunlar ile de karşılaşabilirsiniz.

Bu konu ile ilgili aşağıdaki ‘link’i inceleyebilirsiniz.

http://pubs.vmware.com/vsphere-65/index.jsp#com.vmware.vsphere.install.doc/GUID-925370DD-E3D1-455B-81C7-CB28AAF20617_copy.html

vSphere Web Client Gereksinimleri:

Aşağıda support edilen browser’ları görebilrisiniz. vSphere Web Client 6.5‘de en iyi performans ve güvenlik için Adobe Flash Player 23’ü kullanabilirsiniz. Ek olarak en iyi verimi ve performansı alacağınız browser ise Google Chrome’dur.

Windows için support edilen browser’lar:

  • Microsoft Internet Explorer v10.0.19 to 11.0.9600
  • Mozilla Firefox v.34 to 49
  • Google Chrome v.39 to 53

Mac OS için support edilen browser’lar:

  • Mozilla Firefox v.34 to 49
  • Google Chrome v.39 to 53

Bir sonraki makalede vCenter Server 6.5’un Deployment Method’larını inceleyeceğiz.

Umarım faydalı olmuştur.

iyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x