VMwareVMware ESXiVMware vCenterVSAN

VSAN ve Memory Tüketimi

Merhaba,

VSAN ve Memory Tüketimi isimli bu yazımda sizlere VSAN kullanılan ortamında VSAN’ın fiziksel sunucu üzerindeki memory tüketiminin nasıl olduğunu anlatacağım. Ben daha önce VSAN ile ilgili bir çok makale yazmıştım bu yazılarıma aşağıdaki linkten ulaşbilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN

VSAN biliyorsunuz ki Hypervisor seviyesinde çalışan bir servistir. Biz VSAN sayesinde, storage olmayan/bulunmayan ortamlarda cluster yapabiliyoruz. Her bir sunucu üzerinde bulunan diskleri kullanarak shared bir datastore oluşturabiliyoruz.

VSAN ve Memory Tüketimi

VSAN, Hypervisor seviyesinde bir servis olduğu için fiziksel sunucu üzerinde ek bir yük oluşturmaktadır. Ben bu yazımda sizlere VSAN’ın ihtiyaç duyacağı ek memory miktarı hakkında detaylı bilgiler vereceğim. Bu makalemi yazarken burada belirtmiş olduğum KB’den faydalanacağım.

Eğer VSAN kullanacaksanız kapasite planlaması oldukça önemlidir. Bir çok kişi/kurum bu konularda ciddi hatalar yaptığı için tekrar konfigurasyon çalışmak durumunda kalabiliyorlar. Aslında burada yapılacak işlemler basit bir matematik hesabından ibarettir. Sadece bu hesaplamayı yaparken hangi değişkenleri kullanacağınızı ve konfigurasyonunuz içindeki verilere dikkat etmeniz gerekiyor.

Daha öncede belirttiğim gibi ESXi üzerinde çalışan bir servis olduğu için kapasite planlaması yapılırken memory tüketiminide hesaplamanız gerekiyor. Bunun hesaplanma yöntemi oldukça basit aslında. VSAN’ın harcayacağı memory miktarını hesaplarken kullandğımız bazı sabit değerler vardır. Bu değerler ile mevcut disk konfigurasyonunuzdaki değerleri hesapladığınızda aslında kullanılacak veya tüketilecek memory miktarını öğrenebilirsiniz.

Öncelikle bu sabit değerler hakkında bilgi vermek istiyorum.

OST_FOOTPRINT = 7100 MB
CAPACITY_DISK_FOOTPRINT = 160 MB (ALL_FLASH)
CACHE_DISK_FOOTPRINT = 20 MB (ALL_FLASH)
DISKGROUP_FIXED_FOOTPRINT = 1360 MB (ALL_FLASH) *
CAPACITY_DISK_FOOTPRINT = 180 MB (HYBRID)
CACHE_DISK_FOOTPRINT = 10 MB (HYBRID)
DISKGROUP_FIXED_FOOTPRINT = 1610 MB (HYBRID)
DISKGROUP_SCALABLE_FOOTPRINT = 0.5% of system memory

VSAN ortamlarında deduplication ve compression özelliklerini aktif veya pasif kullanabiliyorsunuz. Elbette Deduplication ve Compression özelliği sadece all flash konfigurasyonunda geldiğinide ayrıca belirtmek isterim. Eğer Deduplication ve Compression ile ilgili detaylı bilgiye ihityacınız var ise aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.

VSAN – All Flash ve Hybrid

Eğer ortamınızda deduplication açık durumda ise her disk grubu başına ek 120MB ihtiyacı bulunmaktadır. VSAN Disk Grupları ile ilgili aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.

VSAN Disk Groups

Öncelikle yukarıda belirtmiş olduğum değerlerin ne anlama geldiğini açıklamak istiyorum.

HOST_FOOTPRINT: Herhangi diskgruplarına bakılmaksızın her ESXi Host için VSAN tarafından tüketilen bellek miktarı
NumDiskGroups: ESXi host’lardaki disk gruplarının sayısı. (1-5 aralığı)
DiskGroupFootprint: ESXi Host üzerindeki her bir disk grubuna ayrılan bellek miktarı.
NumCapacityDisks: Her disk grubundaki kapasite disklerinin sayısı.
CAPACITY_DISK_FOOTPRINT: Diskin boyutuna bakılmaksızın kapasite diski başına ayrılan bellek miktarı.
DISKGROUP_FIXED_FOOTPRINT: ESXi Host her bir disk grubuna ayrılan sabit bellek miktarı.
DISKGROUP_SCALABLE_FOOTPRINT: ESXi host’un fiziksel bellek miktarına bağlı olarak her bir disk grubuna ayrılan bellek miktarı
CacheSize: GB cinsinden önbellek diskinin boyutu (SSD için 0-600, hybrid için 0-2TB aralığı)
CACHE_DISK_FOOTPRINT: Bellek miktarı önbellek diskinin GB’i başına ayrılır.

All flash için cache diskleri 600GB ile sınırlandırılmıştır. Bu nedenle 600GB’dan büyük SSD’lerin kullanılması ek bellet tüketmez. 800GB’lık disk kullansanızda 600GB cache disk kullanılacağını belirtmek isterim. Bu konu ile ilgili ayrıca zaten bir makale hazırlayacağım. Aşağıdaki örnekte 256 GB sistem memory olduğunu ve her host üzerinde 3 manyetik disk veya all flash olduğunu düşünerek bir hesaplama yapalım.

Örnek 1:

Her host üzerinde 1 disk grup ve hybrid konfigurasyona göre aşağıdaki formülü kullanacağız.

HOST_FOOTPRINT + ( NumDiskGroups * ( DISKGROUP_FIXED_FOOTPRINT + DISKGROUP_SCALABLE_FOOTPRINT + ( CacheSize * CACHE_DISK_FOOTPRINT) + NumCapacityDisks * CAPACITY_DISK_FOOTPRINT)))

7100 + (1610 + 1228 + 600 * 10 + 3 * 180) = 16478 MB

Örnek 2:

Her host üzerinde 3 disk grup ve hybrid konfigurasyona göre aşağıdaki formülü kullanacağız.

HOST_FOOTPRINT + NumDiskGroups * (DISKGROUP_FIXED_FOOTPRINT + DISKGROUP_SCALABLE_FOOTPRINT + CacheSize * CACHE_DISK_FOOTPRINT + NumCapacityDisks * CAPACITY_DISK_FOOTPRINT)

7100 + 3 * (1610 + 1228 + 600 * 10 + 3 * 180) = 35234 MB

Örnek 3:

Her host üzerinde 1 disk grup ve all flash konfigurasyona göre aşağıdaki formülü kullanacağız.

HOST_FOOTPRINT + NumDiskGroups * (DISKGROUP_FIXED_FOOTPRINT + DISKGROUP_SCALABLE_FOOTPRINT + CacheSize * CACHE_DISK_FOOTPRINT + NumCapacityDisks * CAPACITY_DISK_FOOTPRINT)

7100 + (1360 + 1310 + 600 * 20 + 3 * 160) = 22250 MB

Örnek 4:

Her host üzerinde 3 disk grup ve deduplication’in aktif olduğunu düşünürsek aşağıdaki formülü kullanacağız.

HOST_FOOTPRINT + NumDiskGroups * (DISKGROUP_FIXED_FOOTPRINT + DISKGROUP_SCALABLE_FOOTPRINT + CacheSize * CACHE_DISK_FOOTPRINT + NumCapacityDisks * CAPACITY_DISK_FOOTPRINT)

7100 + 3 * (1360 + 120 + 1310 + 600 * 20 + 3 * 160) = 52910 MB

Deduplication için disk grup başına 120MB footprint eklendiğini unutmayın.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki yukarıdaki formül işlemleri biraz canınızı sıkabilir ve uğraşmak istemeyebilirsiniz. Bunun için aşağıda belirteceğim excel dosyasını kullanıp gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra tüketeceğiniz memory miktarını öğrenebilirsiniz.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Gv0NKsZ7C0Wutx4sFTQi66F8K6eMQo9nH6vzr6TcUyI/edit#gid=0

Yukarıda ki hesaplama yöntemi yanlızca All Flash için geçerlidir.  Yukarıdaki tablolarda sadece sarı olan alanları değiştirmeniz sizin için yeterli olacaktır. Böylece tüketilecek memory miktarını görebileceksiniz. Ayrıca aşağıdaki linkten farklı bir hesaplama yöntemine ulaşabilirsiniz.

https://vsanmemory.appspot.com/

VSAN ve Memory Tüketimi
VSAN ve Memory Tüketimi

Eğer bir VSAN Cluster’ınız var ise, VSAN’ın tüketmiş olduğu memory miktarınıda görebilirsiniz. Bunun için Cluster’ı seçtikten sonra Monitor > Performance for Support > Performance Dasboard > Memory > VSAN Memory bölümünden VSAN’ın aktif olarak tüketmiş olduğu memory miktarını görebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 4 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x