VMwareVMware ESXiVMware vCenterVSAN

VSAN Upgrade Prerequisite

Merhaba,

VSAN ‘ı upgrade etmeden önce belirli gereksinimleri karşılamanız gerekiyor ve belirli kontrolleri yapmanız gerekiyor. Upgrade sırasında veya sonrasında oluşabilecek sorunlara karşı kontrolleri sağlamalıyız. Bunun için VSAN’ı upgrade etmeden önce ortamınızın vSphere donanım ve yazılım gereksinimlerini karşıladığından emin olun.

VSAN sürekli gelişiyor ve her yeni sürümde gelen farklı özellikler sayesinde VSAN’ı upgrade etmemiz gerekiyor. VSAN doğrudan hypervisor üzerinde çalıştığı için upgrade sırasında belirli aşamalara dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle ESXi‘in çalıştığı hypervisor’un donanımı burada çok önemli. Mevcut VSAN sürümünde uyumlu olan driver ve firmware’ler VSAN’ın upgrade’i ile uyumsuz duruma gelebiliyor. Burada VSAN upgrade’inda hangi aşamalara dikkat edilmesi gerektiği konusunda çeşitli bilgiler vereceğim.

Daha önce yazmış olduğum VSAN ile ilgili makaleler aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN

Software, hardware, drivers, firmware, ve storage I/O controller:

Upgrade sonrasında VSAN sürümü yükseleceği için mevcut donanımınız üzerinde bulunan driver, firmware, Storage IO controller’ların Virtual SAN tarafından desteklenip desteklenmediğinden emin olun. Bunun için aşağıdaki link’deki adrese giderek VMware HCL üzerinden donanımın support edildiğinden emin olmalısınız.

http://www.vmware.com/resources/compatibility/search.php

Virtual SAN version:

Virtual SAN’ın en son sürümünü kullandığınızdan emin olun. Hala bir beta sürümünü kullanıyorsanız upgrade’iniz başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

Disk space:

VSAN upgrade’inin tamamlanması için yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olun. vCenter Server kurulumu için gereken disk depolama miktarı, vCenter Server yapılandırmanıza bağlıdır. vSphere ‘i upgrade etmek için gerkeen disk alanı ile ilgili bilgiler için vSphere Upgrade dökümanlarını inceleyebilirsiniz.

Virtual SAN disk format:

Disk format’ını upgrade etmek için yeterli kapasiteye sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. En büyük disk grubunun tüketilen kapasitesine eşit boş alana sahip değilseniz, bu alan, dönüştürülmekte olan disk grupları dışındaki disk gruplarında bulunuyorsa, migration olarak Allow reduced redundancy seçeneğini tercih etmeniz gerekir. Karışık bir cümle olduğunu düşünüyorum bunun için bir örnek vereceğim.

Örneğin, bir cluster’daki en büyük disk grubunun fiziksel kapasitesi 10 TB’tır ancak yalnızca 5 TB tüketilir. Migrate olan disk grupları hariç olmak üzere, cluster’ın herhangi bir yerinde ilave 5 TB spare kapasiteye ihtiyaç duyulacaktır. Virtual SAN disk formatını upgrade ederken, host’un maintenance mode’da olmadığından emin olun. Bir Virtual SAN cluster’ının herhangi bir üyesi maintenance mode’a girdiğinde, host artık cluster’a storage alanı eklemez ve host kapasitesi veri için kullanılamadığı için, cluster kapasitesi otomatik olarak azaltılır. Maintenance mode ile ilgili aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.

VSAN 6 Maintenance işlemi nasıl yapılır?

Virtual SAN hosts:

Virtual SAN host’larının maintenance mode’una geçirdiğinizi doğrulayın ve Ensure data accessibility veya Evacuate all data seçeneğini işaretleyin.

Upgrade işlemini otomatikleştirmek ve test etmek için vSphere Update Manager’i kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, Virtual SAN’ı upgrade etmek için vSphere Update Manager’i kullandığınızda, varsayılan evacuation mode Ensure data accessibility’dir. Ensure data accessibility mode kullandığınızda, verileriniz tamamen korunmaz ve Virtual SAN’ı upgrade ederken bir arıza ile karşılaşırsanız, beklenmedik bir veri kaybına uğrayabilirsiniz. Bununla birlikte, tüm data’ları cluster’da başka bir host’a migrate etmenize gerek olmadığından, Ensure data accessibility mode, Evacuate all data mode daha hızlıdır.

Virtual Machine:

Her ihtimale karşı VSAN cluster’ında bulunan tüm virtual machine’lerin backup’larını almayı unutmayın. Böylece virtual machine’lere zarar gelme durumunda backup’dan restore yapabilirsiniz.

Öneriler:

Virtual SAN ile kullanılack ESXi host’larda aşağıdaki seçenekleri göz önünde bulundurmalısınız.

  • ESXi ana bilgisayarları 512 GB veya daha az bellek kapasitesine sahipse, yükleme ortamı olarak SATADOM, SD, USB veya sabit disk aygıtları kullanın.
  • ESXi ana bilgisayarları 512 GB’den yüksek bellek kapasitesiyle yapılandırılmışsa, yükleme aygıtı olarak ayrı bir manyetik disk veya flaş aygıtı kullanın. Ayrı bir aygıt kullanıyorsanız, Sanal SAN’ın aygıta hak talebinde bulunmadığından emin olun.
  • Bir SATADOM aygıtından bir Sanal SAN ana bilgisayar önyükleme yaparken, single level cell (SLC) aygıt kullanmalısınız ve önyükleme aygıtının boyutu en az 16 GB olmalıdır.
  • Sanal SAN 6.5 ve sonraki sürümleri, bir Sanal SAN kümesindeki bir ESXI ana bilgisayarının önyükleme boyutu gereksinimlerini ayarlamanızı sağlar. Daha fazla bilgi için http://kb.vmware.com/kb/2147881 adresindeki VMware bilgi bankası makalesine bakın.

vCenter Server Upgrade:

Virtual SAN upgrade’ı sırasında ilk olarak yapılacak işlem, vCenter Server ve ESXi server’in upgrade işlemidir. İlk olarak vCenter Server upgrade’i yapılmalıdır. VMware, vCenter Server 4.x, vCenter Server 5.0.x, vCenter Server 5.1.x ve vCenter Server 5.5’ten 64-bit sistemlerdeki in-place upgrade’leri vCenter Server 6.0 ve sonrasına desteklemektedir. VCenter Server upgrade’i, bir database schema upgrade’i ve vCenter Server’ın upgrade’ini içerir.

ESXi Server Upgrade:

vCenter Server’ı yükselttikten sonra, Virtual SAN cluster’inin upgrade’i için bir sonraki görev ESXi host upgrade’inin yapılmalısıdır. Virtual SAN cluster’ında birden fazla host’unuz varsa ve host’ları upgrade etmek için vSphere Update Manager’i kullanırsanız, default evacuation mode Ensure data accessibility olarak gelir. Bu modu kullanırsanız ve Virtual SAN’i upgrade ederken bir arıza yaşarsanız, data’larınız risk altındadır.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x