VMwareVMware ESXiVMware vCenter

Route Based on IP Hash Nedir?

Merhaba,

Bu yazımda VMware ESXi / vCenter üzerinde yeralan load balancing seçeneklerinden biri olan Route Based on IP Hash hakkında bilgi vereceğim. Daha önce yazmış olduğum Load Balancing seçeneklerini aşağıdaki link’den bulabilirsiniz.

Route Based on Originating Virtual Port Nedir?

Route Based on Source MAC Hash Nedir?

Rote based on IP hash aslında Load balancing seçenekleri arasında en karışık olanıdır. Çünkü bunu uygularken hem fiziksel switch üzerinde çeşitli işlemler yapmak gerekir. Buda bir parça olsun yanlış yapma riskinizi fazlalaştırmaktadır. Bu özellik birden fazla ürüne bağlı olduğu için troubleshooting’ide bir okadar zordur. Bundan dolayı kullanım senaryolarına çok dikkat etmek gerekir. Bu seçeneği seçtiğinizde virtual machine’ler source ve destination IP’lere göre uplink seçerler. Dikkat ederseniz daha önce anlatmış olduğum Load balancing seçeneklerinde böyle bir durum bulunmuyordu. Bu seçeneği seçtiğinizde arka planda bir algoritma çalışıyor ve buna göre vNic’leriniz ESXi üzerindeki uplink’lere connect oluyor.

Uplink Portu =  (Source IP Last Octet) XOR (Destination IP Last Octet) mod (Uplink Sayısı)

1

Yukarıdaki hesaplamaya göre eğer sizin source ve destination IP’leriniz değişirse, ESXi üzerinde kullanmış olduğunuz uplink’de değişecektir. Bu seçenekte fiziksel switch üzerinde işlem yapılması gerektiğinden bahsetmiştim. Eğer bu seçeneği kullanacaksanız fiziksel switch üzerinde mutlaka Etherchannel yapılması gerekmektedir. Yukarıdaki formüldende göreceğiniz üzere IP’nin değişmesi durumunda fiziksel uplink’de değişeceği için mutlaka fiziksel switch tarafında Etherchannel yapılması gerekmektedir. Etherchannel sayesinde multiple network adaptor’leri bond yapılarak single logical link haline getirilir. Etherchannel yapıldığında fiziksel switch’e gelen paketler benzer virtual machine mac adres’lerin farklı portlarından gelebilir. Bu durumda switch CAM tablosunu güncelleyecektir. Örneğin fiziksel switch’e MAC A’dan gelen paketler port 01 ve 02’den geliyorsa, switch 01-A ve 02-A CAM tablosuna giriş yapar. Sonuç olarak fiziksel switch eğer doğru bir şekilde yapılandırıldıysa doğru bir şekilde portlara dağıtım yapacaktır.

Limitasyon ve Konfigurasyon Gereksinimleri:

  • ESXi host’un bağlı olduğu fiziksel switch tek veya stack olarak ayarlı olmalıdır.
  • ESXi host sadece 802.3ad link aggregation Static mode’u support etmektedir.  Siz sadece vSphere Standard Switch üzerinde static Etherchannel’i kullanabilirsiniz. LACP support edilmemektedir. LACP kullanmak istiyorsanız vSphere Distributed Switch 5.1 ve sonrası veya Cisco Nexus 1000V kullanmalısınız.
  • IP has load balancing kullanıyorsanız network failure detection olarak Link Status Only kullanmanız gerekmektedir.
  • ESXi host’larda kullanılan uplink’ler distributed switch ve virtual switch üzerinde Active olarak kullanılmalıdır. Yani Standby ve Unused listesinde uplink olmamalıdır.
  • Etherchannel yapılan port’ların sayısı ile ESXi üzerinde team yapılan port’ların sayısı eşit olmalıdır.

Route based on IP hash kullanmanın avantajları:

  • Virtual machine’ler üzerinde daha yüksek throughput için kesinlikle kullanılmalıdır.
  • Yükün eşit dağılımı için her paket’de uplink hesaplaması yapılır.

Route based on IP hash kullanmanın dezavantajları:

  • Diğer load balancing method’larına göre en yüksek kaynak tüketimi bu method’da gözükür.
  • Virtual Switch üzerinde bulunan uplink’ler kendi üstündeki yükten haberdar değildir. Yani 1 numaralı uplink’in üzerinden çok yük geçmesi durumunda 2 numaralı uplink’e aktarılmaz.
  • Fiziksel switch üzerinde değişiklikler yapmak gerekir.
  • Troubleshooting işlemleri biraz daha karışıktır.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 2 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x