VMwareVMware ESXiVMware vCenterVSAN

VSAN – Stretched Cluster ve Network Bandwidth

Merhaba,

Bu yazımda VSAN Stretched Cluster ve Network Bandwidth ile ilgili detaylı bilgiler vereceğim. Daha önce VSAN Cluster tipleri ile ilgili bir makale yazmıştım. Bu yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Stretched Cluster ile ilgilide bilgiler vermiştim. Ancak bu yazımda Stretched Cluster ile ilgili daha detaylı bilgiler vereceğim.

VSAN Stretched Cluster

VSAN – Fault Domain

VSAN ile ilgili yazmış olduğum tüm yazılara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN

VSAN Stretched Cluster Nedir?

VSAN Stretched Cluster ile birlikte tüm lokasyonlarımız koruma altında oluyor. Bu ne demek biraz daha detaylı anlatayım. VSAN Stretched Cluster sayesinde aynı farklı lokasyonlarda bulunan host’larımızı Stretched Cluster sayesinde tek cluster altında toplayabiliyor ve bir lokasyonun down olması durumunda vSphere HA sayesinde diğer lokasyon üzerinden hizmet verilmesine devam edebiliyor. Örneğin bir lokasyonda beklenmedik şekilde bir kesinti yaşandı ve vSphere HA bu kesintiden etkilenen sanal sunucuları diğer lokasyonda veri kaybı olmadan otomatik olarak restart eder. Sanal sunucular saniyeler içerisinde restart edileceği için kesinti süresi minimize edilir. VSAN Stretched Cluster, planlanan kesintiler ve olağanüstü durumlardan korunmak için de faydalıdır. Bir lokasyondaki sanal makineler vSphere vMotion ile diğer lokasyona geçirilebilir.

Sanal makineler vSAN Stretched Cluster ortamında kolayca taşınabilir.

Aslında Stretched Cluster‘da en önemli gereklilik, network bandwidth ve round-trip time (RTT) gecikmesidir. Neredeyse tüm Stretched Clusters çözümleri, 5 ms veya daha az RTT gecikmesine ihtiyaç duyar. 5 ms’den daha büyük RTT gecikmeleri performans sorunlarına neden olur. vSAN bu konuda bir istisna değildir. VSAN  StrechedCluster’da birincil (PROD) ve ikincil(DR) lokasyonlar arasında 5 ms RTT latency veya daha düşük bir 10 Gbps network bağlantısı gerekir.

Güncel versiyonda, lokasyon başına 15  host desteklenmektedir. Her lokasyondaki hostlara ek olarak, üçüncü bir lokasyona witness kurulmalıdır. Witness , özellikle vSAN Streched Clusters  ile kullanılmak üzere yapılandırılmış ESXi çalıştıran bir VM sunucudur. Ben tabi burada witness appliance’i belirtiyorum ancak siz isterseniz Witness host ‘da kurabilirsiniz. Witness’in amacı, iki ana veri merkezinden biri çevrimdışı olduğunda Cluster’ın quorum’a  erişmesini sağlamaktır. Witness , iki veri lokasyon arasında bir network erişilmezliği oluştuğu senaryolarda kontrol  mekanizması olarak da hareket eder. Bu bazen “split-brain” senaryosu olarak adlandırılır. Ben daha önce yazmış olduğum makalelerde Witness ile ilgili detaylı bilgiler vermiştim. Bu yazılarıma aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

VSAN – Cluster Seçenekleri Nelerdir?

VSAN – Witness Appliance Nedir? Ne iş Yapar?

Ben witness ile ilgili yukarıdaki linklerde detaylı bilgi vermiştim ancak bir daha anlatmak istiyorum. Witness üzerinde sanal sunucuların verileri saklanmaz. Sadece meta veriler witness üzerinde saklanır. Witness‘da latency oldukça önemlidir. Witnes, primary ve secondary lokasyonlar arasında 200ms‘e kadar RTT latency desteklenir. Tabi şunu unutmamanız gerkiyor, witness, primary ve secondary lokasyonlar arasındaki bant genişliği gereksinimleri değişkendir. Değişkenlikten kastım VSAN üzerinde depolanan verinin sayısına bağlıdır bu. Minimum 100Mbps bant genişliği gereklidir ve genel kural, her 1000 vSAN nesnesi için en az 2Mbps kullanılabilir bant genişliğidir.

İki site arasındaki network gereksinimden bahsetmiştim ancak bunun bir hesaplama yöntemi var. Bunun için;

İki site arasındaki Bandwidth = B

Write Bandwidth = Wb

Data multiplier = md

Resynchronization multiplier = mr

Şimdi buradaki hesaplama yöntemi aşağıdaki gibidir.

B = Wb * md * mr

Yukarıdaki formüle göre hesaplama yapmadan önce biraz bilgi vermem gerekiyor. VMware’in burada önermiş olduğu Data Multiplier değerini 1.4 olarak kullanmanızı öneriyor. Resynchronization multiplier yani mr değeri için ise ek bir %25 önermektedir. VMware Bandwidth hesaplaması yaparken senkronizasyon gereksinimi için maksimum bandwidth  üzerine %25 ekler. Çünkü bir failure durumunda resync işlemi başlatabilecek bu durumda yoğun bir network kullanımı olacaktır.

VSAN’daki workload’ın saniyede 10.000 write IOPS, ayrıca ortalama I/O büyüklüğünün 4 K’lık bir blok olduğunu düşünelim. Bu değerlere göre, write bandwidth ‘in 40 MB/s veya 320 Mbps olduğu anlamına gelir. Bu ağ bant genişliği gereksinimi:

B = 40MB/s * 1.4 * 1.25 = 70MB/s veya 560 Mbps ‘dir.

Bandwidth çevirme işlemleri için aşağıdaki link’i kullanabilirsiniz.

https://toolstud.io/data/bandwidth.php?compare=network&speed=70&speed_unit=MB%2Fs

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x