ManşetVMware

VMware Mirage 5.1 Part 1 – Overview

Merhaba,

Bu sıralar VMware’in Mirage ürünü ile ilgili oldukça mail alıyorum. Bu makale serisinde Mirage’in ne amaç ile kullanılacağını, kurulumunu ve konfigurasyonunu anlatacağım.

VMware Mirage Nedir?

Aslında birçok kişinin kafasının karışmasına sebep olan Mirage ürününün, VMware’in sanallaştırma ürünlerinden daha farklı bir amaca hizmete olmasıdır. VMware Horizon Mirage, PC’lerinizi mantıksal katmanlara ayırarak yönetmenize yardımcı olan bir araçtır. Bu katmanlar IT ya da kullanıcılarınız tarafından yönetilir. Kullanıcılarınızın kişisel verilerine ve ayarlarına dokunmadan, IT kendi yönettiği katmanlar üzerinde güncelleme yapabilir. Herhangi bir sorun anında katmanların merkeze alınmış snapshot kopyalarından hızlı bir şekilde geri yükleme yapılarak, sorunlar hızlı bir şekilde giderilir ve kullanıcılarımızın en üst seviye verimlilikle çalışması sağlanır.

http://www.youtube.com/watch?v=8oY6OYd0gH0

Horizon Mirage kullanılan Windows XP işletim sistemli PC’leri Windows 7’ye yükselterek ya da kullanıcının tüm verilerini ve ayarlarını yeni bir Windows 7 PC’ye taşıyarak organizasyonunuzun Windows 7’ye geçişini kolaylaştırır. Ayrıca Mirage, yükseltme işleminden önce Windows XP PC’nin tam bir snapshot’ını alır, bir şeylerin kötü gitmesi durumunda kısa sürede eski halinize dönmenizi garanti eder. Mirage tüm PC’nin bir snapshot’ını alır, bu snapshot’a işletim sistemi, uygulamalar, dosyalar ve kişisel ayarlar da dahildir. Herhangi bir yedekten geri dönme ihtiyacınızda, tüm sistem imajını kullanıcının kendi PC’sine ya da başka bir PC’ye geri dönme imkanı sağlar. Mirage kullanarak PC’yi çalışan bir snapshot’a döndürmek, bozulan bir sabit diskin ardından başka bir sabit diske geri yüklemek ya da bozulan bir PC’yi tamamen yenisiyle değiştirmek çok kolaydır. Mirage hem depolama tarafında hem de network’de tekilleştirme kullanarak WAN network’ler üzerinde dahi çok verimli bir şekilde çalışmak için tasarlanmıştır. Mirage ile IT yöneticileri uzak ofislerdeki kullanıcıları, ev kullanıcılarını ya da seyahat eden kullanıcıları yönetebilmek için çok güçlü bir araca sahip olacaktır. Horizon Mirage bir PC’ye kurulduğunda, tüm PC’yi tarar ve bulduğu içeriği mantıksal katmanlar olarak kategorize eder. Mirage hiç birşeyin yerini değiştirmez sadece verileri sınıflandırır ve bu sayede IT yöneticileri PC üzerinde daha detaylı bir yönetim gerçekleştirebilirler. Horizon Mirage PC imajının tam bir kopyasını datacenter’a gönderir ve bu kopyayı belirli aralıklarla günceller. Eğer bir kullanıcının datacenter ile bağlantısı kesilirse, Mirage kullanıcı tekrar online olana kadar bekler, kullanıcı online olunca datacenter’daki kopyayı güncellemeye devam eder. Bu senkronizasyon hem IT’nin yönettiği katmanlardaki güncellemeleri hem de kullanıcının kendi sisteminde yaptığı değişiklikleri içerir. Horizon Mirage tarafından yönetilen imajlar bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayarda çalışabileceği gibi, MAC üzerinde çalışan bir VMware Fusion sanal makinası da olabilir. Son kullanıcı kendi makinasının fiziksel kaynaklarını kullanır. Kullanıcılar datacenter’a bağlı iken ya da bağlantı yokken sorunsuz şekilde çalışmalarına devam edebilirler.

Aslında ilerleyen bölümlerde uygulama ile birlikte sizlere daha detaylı örnekler göstereceğim ama şimdiden herkes şu soruyu soruyor olabilir; Windows XP’den Windows 7’ye geçiş nekadar sürüyor? Geleneksel yöntemlerle yapılan bir Windows 7 yükseltme işlemi bir bilgisayar için 4 ila 6 saat arasında bir zaman alabilir. Verileri ve ayarları taşıyan uygun araçları kullandığınızda bu süreyi 2 ila 3 saate kadar düşürebilirsiniz ve aynı andan birden fazla makinayı yükseltebilirsiniz. Ancak bu süreç hala çok fazla gözetim gerektirir ve kullanıcılar tüm bu süre zarfında bilgisayarlarını kullanamazlar. Horizon Mirage kullanarak tek bir teknisyen bir günde 100 veya daha fazla bilgisayarı merkezi yönetm konsolundan yükseltebilir. BT personeli bilgisayarlara tek tek dokunmak zorunda kalmaz, tüm işi otomatikleştirir. Son kullanıcı tarafındaki iş gücü kaybı ortalama sadece 30 dakikadır. Ek olarak sağlanan yedekleme özellikleri ile yükseltme işleminde yaşanacak bir sorun durumunda hızlıca sistemin çalışan haline geri dönülebilir.

Mirage’in bağlı olduğu system component’leri kısaca inceleyelim;

Mirage client, doğrudan veya bir load balancer aracılığı ile mirage server’a bağlanabilir.

Mirage Management Server, administration işlemlerini gerçekleştirir

Mirage server ve Mirage Management Server, mirage database’i ve storage volume’e erişimi olmalıdır. Arada herhangi bir kısıtlama olmamalıdır.

mirage-comp

Mirage Client: Mirage Client son kullanıcı makinasında çalışır ve CVD ile senkronizasyonu sağlar. Yukarıdaki screenshot’da da konumunu görebilirsiniz.

Mirage Management Server: Bu component Mirage server cluster’ını kontrol eder ve yönetir.

Mirage Management Console: Mirage Management Console’un GUI arayüzü kullanılarak, management, monitoring ve deployment işlemleri yapılır.Tabi şunu belirtmekte fayda var, bu arayüzü yanlızca admin kullanabilir. Admin, Mirage Management Console’u kullanarak CVD üzerinde update ve restore işlemlerini gerçekleştirebilir.

Mirage Web Manager: Mirage Management Console üzerinden yapılan bütün işlemlerin Web arayüzünden yapılmasını sağlayan component’dir. Eğer şirketiniz içerisinde bir yardım masası var ise buraya erişecek kullanıcılara kısıtlı haklar vererek çeşitli problemleri çözdürebilirsiniz.

Mirage Server: Eğer yapınız küçük ise Mirage Server’i, Mirage Management Server ile aynı sunucu içerisinde çalıştırabilirsiniz. Ancak yapınız büyük ise cluster mod kullanabilir ve farklı sunuculara dağıtabilirsiniz. Mirage Server, mirage client’lar ile ile sürekli senkronize bir halde çalışır. Ayrıca mirage server’i dedicated veya virtual bir donanım üzerinde barındırabilirsiniz. Yani best practices’ler sanal veya fiziksel donanım olması gerekli diye bir ibare yok.

Yukarıda belirttiklerim System Component’leriydi. Aşağıdakiler ise CVD component’leridir.

Centralized Virtual Desktop: CVD, her bir PC’nin tüm içeriğini tutar. Yani PC içerisindeki veriler Mirage Server’a migrate olur ve her pc için bir kopya oluşturulur. Siz CVD’leri kullanarak merkezi yönetim, backup, restore, troubleshooting gibi işlemleri yapabilirsiniz. İlerleyen bölümlerde daha detaylı anlatacağım.

Mirage Reference Machine:  Mirage reference machine; CVD’ler üzerinde standart dektop’ın base layer’ini oluşturmak için kullanılır. Burada bahsedilen base layer; OS update’leri, service pack’ler, patch’leri ve son kullanıcıların kullandıkları programların policy ayarlarını içerir. Örneğin şirketinizde birden fazla departman var ve her departmanın pc’lerinin base layer’larını farklı patch’lerde olmasını istiyorsunuz. Reference Machine ve CVD’lerini kullanarak bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Mirage File Portal: Son kullanıcılar, Mirage login bilgileri ile Mirage file portal’a Web üzerinden erişebilir ve Mirage File Portal’ı kullanabilir. IIS 7.0 ve üzeri yüklü bir sunucuda çalışır. Ayrıca Management Server üzerinede kurulabilir.

The Distributed Desktop Optimization: Mirage server ve client’lar arasında oluşan data trafiğini optimize eder. Distributed Desktop Optimization read-write cache, file ve block level deduplication, network optimization ve WAN üzerinden destkop streaming teknolojilerini içinde barındırır.

The Mirage Gateway server: Mirage Gateway server, enterprise level güvenlik ve firewall gereksinimlerini karşılar. Ayrıca internet üzerinden Mirage sunucularına erişim sağlar. Yani dışarıdan Mirage Client’ların erişmesi için gereklidir.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x