VMwareVMware vCloud Director

vCloud Director 9.0 Yenilikleri Nelerdir?

Merhaba,

Daha önce blog’um üzerinden vCloud Director ile ilgili çeşitli makaleler paylaşmıştım. Ancak yeni çıkan vCloud Director 9.0 ile benim paylaşmış olduğum versiyonlar arasında ciddi anlamda farklar bulunuyor. Oyüzden yeni vCloud Director makale serisine vCloud Director 9.0 ‘ın yeniliklerini yazarak giriş yapıyorum.

vCloud Director’un ne amaç ile kullanılması gerektiğini daha önce anlatmıştım. Bu yazıma aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

vCloud Director 8.0 Installation Part 1 – Introduction

vCloud Director 9.0 ile birlikte birçok yenilikte beraberinde geliyor. İlk olarak VMworld 2017’de duyurusu yapılan vCloud Director 9.0’in yeniliklerini kısaca inceleyelim.

HTML5 Arayüzü:

vSphere 6.5 ile birlikte biliyorsunuz ki artık HTML5 arayüzü geldi ve ilerleyen aşamalarda vSphere Web Client komple kaldırılıp HTML5 arayüzü üzerinden işlemlerimizi yapmaya devam edeceğiz. vCloud Director 9.0 ile birlikte yeni HTML 5 arayüzü geliyor. Ancak isterseniz vCloud Director 9.0’ı flex tabanlı arayüz ilede kullanabilirsiniz. Flex tabanlı arayüz diye bahsettiğim vCloud Director’un 9.0’dan önceki sürümlerde kullandığımız arayüz.

vCloud Director 9.0 ile birlikte artık virtual machine’i tek bir ekrandan oluşturup kurulum aşamasını tamamlayabiliyoruz.

Önceki vCloud Director sürümlerinde virtual machine oluşturma aşaması belirli bir zaman alıyordu. Birden fazla adım olduğu için virtual machine oluşturmak bazen kafa karıştırıcı olabiliyordu. Önceki sürümlerde virtual machine oluşturma aşamalarını görmek için aşağıdaki makalemi inceleyebilirisiniz.

vCloud Director 5.1 Kurulumu Bölüm 15 – Virtual Machine oluşturma

Multisite Management:

Multisite özelliği, service provider’ların farklı vCD ‘de birden fazla Virtual Data Center (Org vDC) sahip Tenant’lara tek bir giriş noktası sunar. Tenant, tek bir oturumda aynı kimlik bilgileri kullanarak farklı vCloud Director örnekleri tarafından yönetilen birden çok Org vDC’ye erişebilir ve yönetebilir. İki veya daha fazla vCD örneğini yöneten service provider’ların, bir site’daki diğerini ilişkilendirmeli / eşleştirmelidir; bu, bir site-site ilişkilendirmesi kurar. Bir Site çoklu ilişkilendirmeye sahip olabilir ancak siteler arasında bir ilişki yalnızca iki varlığa sahip olabilir. Yani kısacası bir tenant farklı vDC’lerde birden fazla vCloud Director üzerinde çalıştığı workload’lar var ise tenant tek bir portal üzerinden erişim sağlayabilir.

vCD tarafından yönetilen iki site bir System Admin tarafından ilişkilendirildikten sonra, Organization Admin iki site’dan Organization’lar arasında güven tesis etmeye başlayabilir. Her Organization kendi aralarında güven oluşturmak için bir Public/ Private Key oluşturacaktır. Site’lardaki yerel ve LDAP kullanıcılarının, Multisite yönetim sağlamak için site’larde aynı kullanıcı adı ve rol ilişkilendirmesine sahip olmaları gerekir.

Distributed Logical Router:

vCD 9.0, iki veya daha fazla Org vDC Network arasındaki routing ihtiyaçlarını yönetmek için distributed logical router kullanma imkanı verir. Distributed Logical Router
(DLR) org vDC ağları arasında routing tablolarını çözmek için daha hızlı bir yöntem sağlar. İş yüklerinin, Edge Gateway üzerinden trafik yönlendirmesine gerek kalmadan trafik yönlendirmesine olanak tanır. VCD 9.0’a kadar Tenant birden fazla org vDC network’une sahip olabilir, bu network’ler arasındaki routing her zaman bu network’ler ve external service provider network arasında oturan Edge Gateway tarafından yapılmıştır. vCD, kendi mantığını Provider vDC’yi destekleyen cluster’in bir parçası olan ESXi host’ların kernel’inde yer alacak bir DLR dağıtmak için NSX ile birlikte çalışır. DLR, organization network ile Edge Gateway arasında hiyerarşik olarak oturacak. vCD otomatik olarak bir network interface’ine bağlanacak DLR için bir uplink oluşturacaktır
Edge Gateway’de. DLR tarafından desteklenen Tenant network’ler, Edge Gateway’in DHCP ve DNS işlevlerini bir relay vasıtasıyla kullanabilecek, bu relay vCD tarafından yönetilecektir.

PostgreSQL Desteği:

vCloud Director 9.0, PostgreSQL veritabanını Harici Veritabanı olarak destekler. PostgreSQL, Microsoft SQL ve Oracle dışındaki harici veritabanı olarak desteklenmektedir. Bu sürüm, PostgreSQL version 9.5‘i ve cluster veritabanı desteğini desteklemektedir. vCD ayrıca PostgreSQL veritabanını SSL bağlantısı ile desteklemektedir.
Mevcut MSSQL veya Oracle veritabanlarına sahip müşteriler için, Cell Management Tool (CMT) mevcut veritabanlarını önceden kurulmuş bir PostgreSQL veritabanına taşımaya yardımcı olacaktır. CMT’deki ‘dbmigrate’ seçeneği mevcut bir veritabanını yeni bir PostgreSQL’a taşımaya yardımcı olacaktır.

bash# cell-management-tool dbmigrate

Veri tabanı geçirildikten sonra, vCD’ye yeni PostgreSQL veritabanını kullanmaya başlamasını istemek için CMT’deki ‘reconfigure-database’ seçeneğini kullanın.

vCD-vCenter Latency:

vCloud Director, artık kendisi ile vCenter Server arasında 100 Milli Saniye (ms) bir gecikme süresini destekleyebilir. Bu, service provider’ların uzakta bulunan vCenter Sunucularını yönetmek için tek bir vCD kullanmasına yardımcı olur.

VM Monitoring and Metrics:

vCloud Director, çeşitli metrikleri toplayabilir ve bunları saklayabilir. Bu ölçümler, sanal makine CPU / bellek / depolama kullanımı, disk işlemlerinin ortalama gecikmesi gibi verileri toplar. vCloud Director’ın önceki sürümleri, verileri depolamak için Apache Cassandra tarafından yönetilen Kairos DB‘ye ihtiyaç duyardı. VCD 9.0 ile, Kairos DB’nin veriyi saklama ve toplama ihtiyacı hafifletildi. Metrik veriler doğrudan cell management tool kullanarak Cassandra veritabanında saklanır.

Ayrıca aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

https://www.vmware.com/content/dam/digitalmarketing/vmware/en/pdf/vcloud/vmware-vcloud-director-whats-new-9-0-white-paper.pdf

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x