VMwareVMware vCenter

vCenter Server 7 Backup Nasıl Alınır?

Merhaba,

vCenter Server 7 Backup Nasıl Alınır? isimli bu yazımda vCenter Server’in içerisinde gelen backup özelliği hakkında bilgi vereceğim. Daha önceki sürümler ile ilgili ben bir makale yazmıştım bu yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

VCSA 6.7 Backup Nasıl Alınır?

Ayrıca, vCenter Server 7 ile birlikte gelen özellikleri incelemek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

vCenter Server 7 Yenilikleri

vCenter Server Appliance 6.5 ile birlikte gelen önemli yeniliklerden birtaneside kendi içerisinde bulunan yedekleme özelliğiydi. vCenter Server Appliance 6.7 ile birlikte ise bu backup’ları schedule edebiliyoruz.

vCenter Server 7 Backup Nasıl Alınır?

Eğer bir vmdk backup kullanmıyorsanız yani vCenter Server virtual machine’inin backup’ını vmdk olarak almıyorsanız, vCenter Server’in management arayüzüne login olup buradan otomatik olarak backup alınmasını sağlayabilirsiniz. Backup işlemi vCenter Server üzerinde bulunan tüm component’leri kapsar. Yani vCenter, PSC ve veritabanı gibi bileşenlerin backup’ları otomatik olarak alınır. Backup işlemi için ekstra bir tool kullanmanıza gerek bulunmamaktadır. vCenter Server 7 üzerinde bulunan backup özelliği sayesinde bu işlemi ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ancak backup’ın saklanacağı belirli protkoller bulunmaktadır. vCenter Server, aşağıdaki protokolleri desteklemektedir.

FTP, FTPS, HTTP, HTTPS, SFTP, NFS, veya SMB

Eğer yukarıdaki protokolleri kullanan bir alanınız var ise buraya vCenter Server’ın backup’larını alabilirsiniz.

Önemli: Eğer ortamınızda vCenter HA kullanıyorsanız, backup yanlızca primary node’u yedekler. Restore işleminde ise vCenter HA’in disable edilmesi gerekiyor. Ayrıca yedekleme işlemi yaparken NFS ve SMB protokolu kullanırsanız, restore işlemlerinde restore operasyonunu API üzerinden gerçekleştirmeniz gerekir. Çünkü NFS ve SMB protokolu restore operasyonunda desteklenmiyor.

vCenter Server 7 Yedekleme İşlemi:

vCenter Server 7 ‘nin backup’ını alabilmeniz için öncelikle VMware Appliance Management’a login olmanız gerekmektedir. VMware Appliance Management‘a login olmak için aşağıdaki link’i kullanabilirsiniz.

https://VCENTER-IP:5480

Yukarıdaki bölüme giriş yaptıktan sonra Backup tab’ına giriş yapıyoruz. Burada karşımıza 2 bölüm çıkıyor. Bunlardan birtanesi, Backup Now birdiğeri ise Backup Schedule seçeneğidir. Backup Now bölümünden anlık backup’lar alabilirken, backup schedule bölümünden belirli tarih veya zaman aralığında backup alabilmeniz için backup job’u oluşturabilirsiniz.

vCenter Server 7 Backup Nasıl Alınır?
vCenter Server 7 Backup Nasıl Alınır?

Backup now bölümüne giriş yaptığımızda karşımıza birden fazla seçenek çıkıyor.

Backup location: Yazımın en başında backup’ın hangi protokolleri desteklediğini belirtmiştim. Ben burada FTP alanını yazıyorum.

Backup server credentials: Belirtmiş olduğunuz backup location’un erişim bilgilerini yazıyoruz.

Encrypted backup: Backup alındıktan sonra bunun encrypt hale getirilmesini istiyorsanız buraya şifre belirtmeniz gerekir. Böylece backup’ı restore etmek istediğinizde encrypt için belirtmiş olduğunuz şifreyi yazmanız istenir. Eğer şifreyi unutursanız backup’ı asla restore edemezsiniz.

DB Health Check: Backup alınmadan önce database’in genel performansı kontrol edilir. Eğer bu seçeneği seçerseniz sahip olduğunuz database boyutuna göre backup işlemi daha uzun sürecektir. Çünkü backup öncesinde database’i kontrol edecektir.

Data: Stats, events and Tasks seçeneğini isterseniz seçmeyebilirsiniz. Eğer bu seçeneği seçmezseniz backup’ınız daha kısa sürede tamamlanır. Ancak restore etmek istediğinizde vCenter Server’ın performance stats, events ve task’ları gelmez. Yani boş olarak gelir veri. Burada herzaman için bu seçeneği seçin yani seçili olsun. Default olarak zaten seçili bir şekilde geliyor.

Description: Aldığınız backup ile ilgili ek bilgiler yazabilirsiniz. Birden fazla backup alıyorsanız bu backup’ı neden aldığınızı buraya yazabilirsiniz.

Start butonuna bastığınızda backup’ınız başlayacaktır.

 

 

Start butonuna bastığımızda backup’ımız başlıyor. Backup tamamlandığında backup location bölümüne belirtmiş olduğunuz adreste bu backup’ı görebilirsiniz.

Backup tamamlandıktan sonra Activity bölümünden backup’ın nekadar sürede tamamlandığını ve data transfer sürelerini görebilirsiniz.

Backup now seçeneği belirtmiş olduğum gibi hemen backup almanızı sağlıyor. Peki bir Backup schedule etmek istiyorsak yani otomatik olarak backup ‘ın düzenli birşekilde alınmasını istiyorsak ne yapmamız gerekiyor. Bunun için Backup bölümüne giriş yaptıktan sonra sağ üstte yer alan Configure seçeneğine giriş yapıyoruz.

 

Configure butonuna bastığınızda karşınıza yukarıdaki gibi ekran gelir. Create Backup Schedule ekranından yine Backup now’da olduğu gibi backup location ve username’i belirtiyoruz. Burada Backup now’dan farklı olarak karşınıza Schedule ve Number of Backups to retain seçenekleri geliyor. Diğer seçenekleri anlattığım için tekrar anlatmayacağım. Sadece bu seçenekleri anlatacağım.

Schedule: Bu seçenekte karşınıza 3 tane ekstra seçenek çıkar. Bunlar; Dailiy, Weekly ve custom seçeneğidir. Günlük ve haftalık schedule’lar yapabilirken isterseniz custom seçeneği ile belirli günleri seçip o şekilde backup aldırabilirsiniz.

Number of backup to retain: Retain all backup seçeneğini seçerseniz tüm backup’ları tutar. Eğer siz burada Retain last.. Backups seçeneğini seçerseniz burada belirtmiş olduğunuz backup kadar backup saklar. Böylece backup’ı yüklediğiniz alandan tasarruf sağlamış olursunuz.

Tüm işlemleri tamamladıktan sonra Create seçeneğine basarak Backup Schedule’ı oluşturuyoruz.

 

Ben saati 11:59 olarak ayarladığım için her gün 11:59’da bunun backup’ını almaya başlayacaktır. Burada almış olduğunuz backup’ları görmek için backup location bölümüne yazmış olduğunuz path’e giriş yapabilirsiniz.

Backup’ların başarılı bir şekilde alındığını görüyoruz. Bir sonraki makalemde sizlere restore operasyonunu anlatacağım.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 3 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x