VMwareVMware vCenter

vCenter 6.0 Installation Part 1 – Introduction

Merhaba,

Bu makale serisinde yeni release olan vCenter 6.0 ‘ın kurulumunu anlatacağım. Bu makale serisinde External deployment modelini kullanarak kurulum işlemini gerçekleştireceğim. Ayrıca kurulum esnasında External bir database kullanacağım. Makale serisinin link’lerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

vCenter 6.0 Installation Part 1- Introduction

vCenter 6.0 Installation Part 2 – Deployment Models

vCenter 6.0 Installation Part 3 – Platform Services Controller

vCenter 6.0 Installation Part 4 – vCenter Server (External Database)

vCenter Server 6.0 ‘ı ile birlikte mimari anlamda çeşitli değişikliklere gidilmiştir. vCenter Server 6.0’da Platform Services Controller ve vCenter Server olarak 2 farklı component bulunmaktadır. Siz kurulum sırasında vCenter Server with an embedded Platform Services Controller seçeneğini seçip 2 component’inde aynı sanal makina veya fiziksel makina üzerine kurabilirsiniz. İsterseniz Platform Services Controller’i ayrı bir sanal veya fiziksel makina üzerine, vCenter Server’i ayrı bir sanal veya fiziksel makina üzerine kurabilirsiniz. Tabi böyle bir durumda ilk olarak Platform Services Controller’i kurmanız gerekmektedir. Çünkü vCenter Server kurulumunda sizden Platform Services Controller’in IP adresini isteyecektir.

Platform Services Controller ile aşağıdaki servis’ler install edilir:

vCenter Single Sign-On: vCenter Single Sign-On bize kimlik doğrulama hizmeti sunar. vSphere software component’leri ile secure bir authentication sağlar. vSphere Single Sign-On kurulum sırasında veya upgrade sırasında bir internal security domain oluşturur. Kurulum sırasında oluşturulan vSphere.local account’u buna bir örnektir. Single Sign-On sayesinde Active Directory ile iletişim sağlanır ve Active Directory üzerinde bulunan kullanıcıların vCenter’a login olması sağlanır. Tabi login olduktan sonra domain bağımsız yetkilendirmeler yapabilirsiniz. Örneğin kullanıcının birtanesi sadece virtual machien açıp kapatma yetkisi verirken diğerine donanım değiştirme yetkisi verebilirsiniz.

vCenter Server 5.1 ve sonraki versiyonlarda vCenter Single Sign-On kullanılabilir durumdadır.

vSphere License Service: Platform Services Controller veya multiple linked Platform Services Controller’ların bağlı olduğu vCenter Server sistemlerinde ortak license inventory ve management özelliklerini sağlar.

VMware Certificate Authority: VMware Certificate Authority (VMCA), sayesinde vCenter’a dahil tüm ESXi host’lar üzerine VMCA imzalı sertifika yüklenir. Tüm ESXi sertifikaları her host’un kendisi üzerinde saklanır. VMCA default, root certificate authority’dir.

vCenter Server ile aşağıdaki servis’ler install edilir:

vCenter Server ‘i install ettiğinizde aşağıdaki bileşenler kurulur. Bu bileşenleri ayrı ayrı kuramazsınız. Hepsi vCenter Server ile birlikte kurulur.

vCenter Inventory Service: Inventory service, vCenter Server Configuration’larını ve inventory data’larını tutar. Ek olarak Inventory Service, vCenter server içerisinde search yapmayı ve inventory objelerine ulaşmayı sağlar.

PostgreSQL: vSphere ve vCloud Hybrid Service için Embedded kurulum’larda kullanılan database’dir. Bu database 20 host ve 200 virtual machine’e kadar desteklemektedir.

vSphere Web Client: vSphere Web Client sayesinde vSphere alt yapısını yönetebilirsiniz. Web Client sayesinde vCenter’a bağlanabiliriz. vCenter Server’a artık vSpher Client ile bağlanamayacağımız için Web Client’i kullanmak zorundayız.

vSphere ESXi Dump Collector: ESXi server’iniz kritik bir hata verdiğinde VMkernel memory dump‘ı alınır ve sizin belirtmiş olduğunuz network sunucusuna dump’ları kaydedebilirsiniz.

vSphere Syslog Collector: Windows üzerine kurulan vCenter Server için kullanılır. ESXi host’ların log’ları toplar ve sizin belirteceğiniz bir network paylaşımına veya local disk’e bunları kayıt eder. Maximum 30 host’un log’larını collect edebilir.

vSphere Syslog Service: vCenter Server Appliance tarafından kullanılır. ESXi host’ların log’ları toplar ve sizin belirteceğiniz bir network paylaşımına veya local disk’e bunları kayıt eder. Maximum 30 host’un log’larını collect edebilir.

vSphere Auto Deploy: vCenter Server’in bu tool’u ile fiziksel makinalara yüzlerce ESXi host provision edebilirsiniz. Host profile kullanarak folder veya cluster belirtebilirsiniz. Dolayısı ile AutoDeploy kullanarak bir ESXi provision etmek istediğinizde otomatik olarak PXE üzerinden ESXi’ı boot edecek ve gidip cluster’a ekleyecektir. Tabi bunun için konfigurasyonun düzgün yapılması gerekmektedir 🙂

Makale serisinin ilk bölümünde vCenter Server 6.0 ‘ın gereksinimlerinden bahsedeceğim.

vCenter Server 6.0 ‘ı fiziksel veya sanal bir makina üzerine kurabilirsiniz. Ancak kuruluma başlamadan önce gereksinimleri incelemenizi öneriyorum.

  • vCenter Server ve Platform Services Controller’ın kurulum yapılacağı makinanın sizin vSphere Network’unuz ile saatlerinin senkronize olmalıdır. Eğer kurulum yapılacak makinaların saatleri birbirinden farklı ise kurulum esnasında problem, kurulumdan sonra login problemleri yaşayabilirsiniz.
  • Kurulum yapılacak makinaların DNS’de ismini çözdüğünü doğrulayın.
  • vCenter Server’i kurmadan önce active directory’e dahil olup olmadığını kontrol edin.
  • Eğer vCenter Server service’in local system account’u ile çalışıyor ise aşağıdaki izinlerin bu account’da olduğundan emin olun.
    • Member of the Administrators group
    • Log on as a service
    • Act as part of the operating system (if the user is a domain user)
  • Local Service account’unun HKLM registry ve vCenter Server’in kurulu olduğu dizine read permission’u olduğundan emin olun.
  • Virtual machine veya fiziksel sunucu’nun Domain Controller ile düzgün çalıştığını doğrulayın.

Windows Pre-Install Checks:

vCenter Server ve Platform Services Controller’ı kurmak istediğinizde kendisi pre-install check çalıştırır. Kurulumu başlatmadan önce, kurulum yapılacak makinada yeterli boş alanın olup olmadığını, eğer kurulum esnasında external bir database kullanıyorsanız bunun bağlantısı olup olmadığını kontrol edecektir.

Deploy aşamasında vCenter Server with an embedded Platform Services Controller veya external Platform Services Controller seçildiğinde vCenter Single Sign-On, Platform Services Controller’ın bir parçası olarak yüklenir. Installation sırasında size mevcut vCenter Single Sign-On ‘a join olmak istediğinizi sorar. Tabi biz bu makale serisinde yeni bir Single Sign On üzerinden devam edeceğiz. Eğer siz var olan bir single sign on ‘a join ederseniz, o single sign on’un bağlı olduğu domain account’u ile vCenter Server’inize erişebilirsiniz.

Kurulum sırasında aşağıdaki seçenekler check edilir;

  • Windows version
  • Minimum processor requirements
  • Minimum memory requirements
  • Minimum disk space requirements
  • Permissions on the selected install and data directory
  • Internal and external port availability
  • External database version
  • External database connectivity
  • Administrator privileges on the Windows machine
  • Any credentials that you enter

vCenter Server for Windows Hardware Requirements:

vCenter Server’i fiziksel veya sanal bir Windows makina üzerine kurarken hardware gereksinimlerine dikkat etmeniz gereklidir. Yukarıda da bahsettiğim gibi siz isterseniz Platform Services Controller ile vCenter Server’i farklı makinalar üzerine kurabilirsiniz. Aşağıda Platform Services Controller ile vCenter Server’in Windows makina üzerindeki donanım gereksinimlerini görebilirsiniz.

[table “39” not found /]

vCenter Server, network drive veya USB flash drive’a kurulması support edilmiyor.

vCenter Server for Windows Storage Requirements:

vCenter Server’i kurabilmeniz için minimum storage gereksinimlerini karşılamanız gerekmektedir.

Bu Storage gereksinimleri klasör başına değişmektedir. Yani siz eğer farklı bir deployment modeli seçerseniz ozaman bu değişkenlik gösterecektir. vCenter Server ve Platform Services Controller default olarak C:\Program Files\VMware altına kurulmaktadır. Ancak siz bunu isterseniz değiştirebilirsiniz. Yine aynı store data için C:\ProgramData\VMware\vCenterServer\ haricinde başka bir alana kurabilirsiniz. Ancak ben bunu şahsen önermiyorum. Troubleshooting sırasında neyin nereye kurulu olduğunu karıştırabilirsiniz. Oyüzden defaul olarak kurmakta fayda var.

Aşağıda minimum storage gereksinimlerini görebilirsiniz.

[table “40” not found /]

vCenter Server for Windows Software Requirements:

vCenter Server 64 bit bir işletim sistemi ve 64 bit DSN ihtiyacı duyar. Tabi external database kullanacaksanız 64 bit DSN gereksinimi vardır.

vCenter Server’in support etmiş olduğu işletim sistemleri için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz.

Windows Operating System6.05.5 U25.5 U15.55.1 U35.1 U25.1 U15.15.0 U35.0 U25.0 U15.04.1 U34.1 U24.0 U4
Microsoft Windows Server 2012 R2 64-bitYesYesYesYesYes
Microsoft Windows Server 2012 64-bitYesYesYesYesYesYesYesYesYes
Microsoft Windows Server 2008 Service Pack 2 64-bitYesYesYesYesYesYesYesYesYesYesYesYes
Microsoft Windows Server 2008 Service Pack 1 64-bitYesYesYesYesYesYesYesYes
Microsoft Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 64-bitYesYesYesYesYesYesYesYesYesYesYesYesYes
Microsoft Windows Server 2008 R2 64-bitYesYesYesYesYesYesYesYesYesYesYesYesYesYesYes
Microsoft Windows Server 2003 R2 Service Pack 2 64-bitYesYesYesYesYesYesYesYes
Microsoft Windows Server 2003 R2 64-bitYesYesYesYesYesYesYesYes
Microsoft Windows Server 2003 Service Pack 2 64-bitYesYesYesYesYesYesYesYes
Microsoft Windows Server 2003 64-bitYesYesYes
Microsoft Windows Server 2003 32-bitYes
Microsoft Windows XP 64-bitYesYes
Microsoft Windows XP 32-bitYes

 

vCenter Server for Windows Database Requirements:

Her vCenter kendi database’ine sahip olmalıdır. Database’in ortak kullanımı gibi birşey söz konusu değildir. Eğer sizin ortamınız 20 host ve 200 virtual machine’den az ise Embedded kurulumu seçebilirsiniz. Embedded seçtiğinizde database olarak PostgreSQL database’i kullanır. Ancak, 20 host ve 200 virtual machine’i aşan ortamlar için ayrı bir database gereklidir. vCenter Server kurulum sırasında Embedded ‘i veya ortamınızda kurulu olan bir database‘i seçebilirsiniz. vCenter Server; Oracle ve Microsoft SQL Server veritabanlarını destekler.

vSphere Web Client Software Requirements:

vSphere Web Client 6.0, Adobe Flash Player 16 ve sonrasına ihtiyaç duyar. vSphere Web Client ‘ı Linux platformlarında çalıştıramazsınız. VMware’in test ettiği ve support ettiği browser’ları aşağıda görebilirsiniz. Bu browser’lar arasında en iyi performansı Google Chrome vermiştir.

  • Windows
    • Microsoft Internet Explorer 10.0.19 and later.
    • Mozilla Firefox 34 and later.
    • Google Chrome 39 and later.
  • Mac OS
    • Mozilla Firefox 34 and later
    • Google Chrome 39 and later

Bu makalede vCenter Server’in gereksinimlerinden bahsettim. Bir sonraki makalede Platform Services Controller’ın kurulumuna başlayacağım.

Umarım faydalı olmuştur.

Teşekkürler.

5 2 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gokhan Cakir

Eline sağlık Tayfun, harikasin.

Başa dön tuşu
3
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x