Haberler

Tehlikeli virüs Türkiye’de mi?

Tüm dünyayı etkileyebilecek yeni virüs olarak bahsedilen Duqu, komşularımızda tespit edildi, peki ya Türkiye?


Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan “Win32.Duqu” ya da Duqu virüsü tıpkı Stuxnet gibi endüstriyel sistemleri hedef alıyor ve Stuxnet’ten çok daha tehlikeli. Duqu’nun kullanım amacı bilgi hırsızlığı, ajanlık ve tabii ki fiziksel zarar vermek olarak gösteriliyor. Enerji santrallerine, petrol rafinerilerine, boru hatlarına ya da aklınıza gelebilecek bilgisayar kontrolllü neredeyse her endüstriyel sisteme Duqu sayesinde saldırı yapılabiliyor.


Microsoft dün konu ile ilgili bir açıklama yaptı. “Konu hakkında hala araştırma halindeyiz. Bir çözüm bulduğumuzda, güvenlik güncellemesini müşterilerimizle anında paylaşacağız” diyen Microsoft yetkilileri de olayın ne kadar büyük olduğunun farkında tabii ki.


Duqu, Windows’un açıklarından faydalanarak bir Microsoft Word dosyası olarak bilgisayara yerleşiyor. Bu Word dosyası hedeflere tabii ki e-posta yoluyla iletiliyor. Word dosyasını bir kez açtığınızda ise dönüşünüz yok. Ağınız üzerindeki herhangi bir bilgisayar, bu Word dosyasını açarak Duqu’yu içeri aldığı takdirde, saldırganlar sisteme uzaktan erişip bilgi çalabiliyorlar.


Kolay kolay tespit edilemeyen, edilse bile şimdilik bir çözümü olmayan Win32.Duqu virüsü Fransa, Hollanda, İsviçre, Hindistan, İran, Ukrayna, Sudan ve Vietnam gibi ülkelerde tespit edilmiş. Bu ülkelerin hepsi ile ticaret bağlantıları olan ülkemizin üretim sistemlerinin de Duqu virüsü yüzünden tehlikede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.


Microsoft eğer konu ile ilgili bir güncelleme yayınlarsa bunun da haberini yine sitemizde bulabileceksiniz.


Sabah

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x