VMware

Supermicro X9DRH-7F

Merhaba,

Daha önceki yazımda Supermicro ürünleri ile ilgili bir yazı yazmıştım. Bu yazı oldukça ilgi çektiği için ikinci bir yazı yazmaya karar verdim. Nihayetinde Supermicro ürünleri ile ilgili bir makale yazan Türkiyede şuanda bulunmuyor 🙂 Oyüzden bu ürünler ile ilgili yazılan yazılar bir hayli merak uyandırıyor. Geçtiğimiz günlerde Home Lab’da kullanmak üzere GTM Teknoloji ‘den Supermicro X9DRH-7F bir anakart’a sahip 1U sunucu aldım. Bu yazımda bu ürün ile ilgili çeşitli bilgiler vereceğim. Daha önce Supermicro ile ilgili yazmış olduğum yazıya aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

Supermicro ürünlerini incelediniz mi?

Mevcut kullanmış olduğum lab’ımda 64GB memory sınırlarına takıldığım için bazı işlemleri yapmakta zorlanıyordum. 2016 Haziran ayında Home lab‘ı neredeyse komple değiştirdim. Bunun detaylarını ilerleyen makalelerde vereceğim.. Uzun zamandan beri Home lab’da kullanmak için Supermicro ürünlerini inceliyordum. Bir önceki yazımda da belirttiğim Supermicro’nun anakart’ları oldukça kaliteli bir yapıya sahip olduğu için bende Supermicro ürünlerini tercih ettim. Tabi bu tercih etme aşamasında Supermicro Türkiye Distribütörü GTM Teknoloji ile görüştüğümde kendileri bana fazlasıyla yardımcı oldu. GTM Teknoloji‘nin Supermicro ürünleriyle Türkiye’de birçok proje imza atmış olduğunu hatırlatmak isterim. Kendilerinin Supermicro ürünleri ile ilgili uçtan uca vermiş olduğu hizmetler Türkiye’de Supermicro’nun tercih edilmesinin önemli sebeplerinden biridir. Oyüzden burada kendilerinin tecrübelerinden faydalanmak benim için bir hayli faydalı oldu.

http://gtmteknoloji.com/tr/

Anakart ile ilgili bilgi vermeden önce şunu belirtmek istiyorum. GTM Teknoloji aynı zamanda Türkiye’de ilk seri üretim özel sıvı soğutmalı oyuncu ve performans bilgisayarları üretiyor. Bununla alakalı aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

http://www.conn.com.tr/

Bu bölümde daha çok Supermicro X9DRH-7F ile kısa bilgiler vereceğim. Home Lab’ın dizayn’ı ile ilgili ilerleyen günlerde bilgi vereceğim.

Supermicro-X9DRH-7TF

Bu anakart E-ATX bir mimariye sahip. Dolayısıyla E-ATX destekleyen bir kasada kullanmanız gerekiyor. Ürünü kabinette kullanacağım için 1U olmasını tercih ettim. Ancak bu tarz anakart’larda eğer birden fazla PCI-E ihtiyacınız var ise 1U yerine 2U sunucu tercih etmelisiniz. C602 chipset’e sahip anakart LGA 2011 socket’li. Bunun sayesinde E5-2600 V2 ürün ailesine ait CPU’ları bu anakart’da kullanabiliyorsunuz. Bu anakart 16DIMM slot’u ile 1TB ECC DDR3 memory’i support ediyor. Tabi siz UDIMM memory kullanmak istiyorsanız 128GB’a kadar UDIMM memory’de kullanabilirsiniz. Üzerinde LSI SAS 2208 tabanlı SAS controller kullanıyor Bunun sayesinde SAS veya SATA drive’ları direk olarak anakart’a bağlayabiliyorsunuz. Anakart’ın üzerinde yer alan IPMI port’u sayesinde sunucuya uzaktan müdahale edebiliyorsunuz. Tıpkı HP’deki ILO, Dell’deki IDRAC gibi. Ürünün detaylı bilgilerine aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

1. Dual socket R (LGA 2011) supports
Intel® Xeon® processor E5-2600
and E5-2600 v2 family†
2. Intel® C602 chipset; QPI up to 8.0GT/s
3. Up to 1TB ECC DDR3, up to 1866MHz;
16x DIMM slots
4. Expansion slots:
1 PCI-E 3.0 x16 and 6 PCI-E 3.0 x8
5. Intel® i350 Dual port GbE LAN
6. 8x SATA2 and 2x SATA3 ports
7. 8x SAS2 ports from LSI 2208
8. Integrated IPMI 2.0 and KVM with
Dedicated LAN
9. 7x USB 2.0 ports
(4 rear, 2 via header + 1 Type A)

http://www.supermicro.com/products/motherboard/Xeon/C600/X9DRH-7F.cfm

Ürünün IPMI konsolu sizin birçok isteğinize cevap verebiliyor.

1

IPMI bölümünü ayrıca detaylı olarak inceleyeceğim. Ancak şunu söyleyebilirim, x bir vendor’unun uzak erişim port’undan yapılan hemen hemen herşey Supermicro’da yer alan IPMI’dan da yapılabiliyor. IPMI üzerinden isterseniz alert’leri SMTP ile kendinize gönderebilir, isterseniz Event log’ları inceleyebilirsiniz. Bunun haricinde LDAP, Active directory entegrasyonu, BIOS/firmware upgrade vs gibi işlemleri IPMI üzerinden sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

20160606_192249

Bu anakart’ın üzerinde 2 tane onboard 1GbE ethernet bulunuyor. Ayrıca 1 tane’de IPMI için ayrılmış port bulunuyor. Supermicro X9DRH’in farklı modellerinde üzerinde onboard 10GbE network kartıda gelmektedir. Böylece ek bir kart almadan anakart üzerindeki 10GbE network kart’ını kullanabilirsiniz. Ancak benim evimde kullanmış olduğum alt yapı buna müsait olmadığı için böyle bir model tercih etmedim.

20160606_192550

Supermicro 1U sunucu üzerinde gelen fanları yukarıda görebilirsiniz. Sunucu platform’larının hepsi sesli çalışır. Çünkü yüksek kapasiteli delta fan’lar bulunur. Bu fanlar maximum 19.000 devire kadar çıkabilir. Ben bu sunucuyu home lab’da kullanacağım için ses sorununu basit bir şekilde çözdüm. Öncelikle IPMI ‘a login olduğunuzda Fan Speed bölümünden Optimal seçeneğini seçerek sesi minimum’a indirebilirsiniz. Ayrıca linux üzerine kuracağınız IPMItool ile de fan’ların RPM’lerini belirli ölçüde düşürebilirsiniz. Bununla alakalı detaylı bilgiyi ilerleyen günlerde vereceğim.

20160606_192607

Yukarıda da belirttiğim gibi sunucu üzerinde 16 tane DIMM slot’u bulunuyor. Bu anakart 1866 mhz destekli DDR3 memory’leri support ediyor. Şuanda her biri 16GB olan 4 adet memory bulunuyor ancak ilerleyen günlerde bunuda upgrade edeceğim. Her bir DIMM slot’u 64GB, 32GB, 16GB, 8GB, 4GB, 2GB, 1GB,  LRDIMM memory’i support etmektedir.

20160606_192540

1U bir sunucuda bu anakart’ı kullandığım için anakart üzerinde yanlızca 1 tane PCI-E slot’u kullanabiliyorum. Tabi sunucunuz 2U olursa daha fazla PCI-E slot’u kullanabilirsiniz. Anakart birden fazla PCI-E slot’u kullanmanızı support ediyor. Toplamda 1 PCI-E 3.0 x16 ve 6 PCI-E 3.0 x8 slot’u bulunuyor. 1U sunucu olduğu için riser slot ile PCI-E yuvasını sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

20160606_192516

1U sunucu üzerinde 1 tane PSU bulunuyor ancak bunu istediğiniz gibi dizayn ettirebilirsiniz. Yani isterseniz 2 tane PSU kullanabilirsiniz. Home lab’da açıkcası 2tane PSU kullanmayacağım için 1tanesi ideal diye düşünüyorum. Sunucu üzerinde 560W High-efficiency Power Supply Gold Level Certified bulunuyor. Günümüzde enerji tüketimi oldukça önemli olduğu için Gold bir PSU’nun bulunması enerji tüketimi bir miktar daha düşürecektir.

20160606_192045

1U sunucu üzerinde 4 adet hot swap bulunuyor. Açıkcası 1U sunucu için ideal ancak 1U boyutlarında daha fazla disk support eden rack tasarımlarıda mevcut. İsterseniz bunlarıda tercih edebilirsiniz. ben bu sunucuda Seagate 2.5″ 500GB SAS 6Gb/s 7.2K RPM 64M Enterprise HDD disk kullanıyorum. İlerleyen günlerde lab dizayn’ında bunun bilgisini detaylı olarak vereceğim.

Bu anakart birçok incelemede çift soketli anakartlar arasında “anakartların kralı” olarak görülmektedir 🙂 Çünkü bu modelin üzerinde çift 10GbE ethernet bulunan modelleri ve bununla birlikte VSAN’ı support eden onboard Raid kart’lı modelleri mevcut. Ayrıca her bir DIMM slot’unun 64GB’a kadar memory’i support etmesi birçok ürünün/markanın önüne geçmesine neden oluyor. Ben Supermicro’nun sadece bu anakart’ını inceledim ancak sitesinden de göreceğiniz üzere birçok farklı modeli bulunuyor. Seçmiş olduğunuz modeller’de ayrı ayrı özelliklere göre kendi içlerinde ayrılıyor. Çok geniş bir ürün yelpazesi olduğu için açıkcası ürünleri seçmekte biraz zorlanabilirsiniz:)

Son olarak eğer size bir Supermicro sunucularını şirketlerinizde kullanmak istiyorsanız ve uygun fiyat tekliflerinden yararlanmak istiyorsanız GTM teknoloji ile irtibata geçebilirsiniz.

Telefon:+(90) 212 – 639 45 43 (PBX)

Mail: [email protected]
Satış: [email protected]

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x