VMwareVMware ESXiVMware vCenter

Supermicro ürünlerini incelediniz mi?

Merhaba,

Bugün yazacağım konu aslında benim sürekli yazmış olduğum makalelerden biraz daha farklı olacak. Ben bu yazımda Supermicro hakkında size bilgi vermek istiyorum. Son dönemlerde özellikle çeşitli forumlarda supermicro ürünlerinin tercih edildiğini görüyorum. Özellikle maaliyet’in düşük ve EOL ömürlerinin oldukça uzun olmasından dolayı tercih sebebi olabiliyor. Uzun zamandır bu markayı takip ettiğim için bilgi ve birikimimi sizler ile paylaşmak istiyorum. İlerleyen bölümlerde Supermicro anakart/sunucu ile ilgili ufak bir inceleme yazısıda yazacağım.

supermicrologo

Herkesin kendisine göre iyi gördüğü ve favori olarak işaret ettiği mutlaka bir server ve storage üreticisi vardır. Tabi bu herkese göre değişkenlik gösterecektir. Muhtemelen bu yazımı okuyan birçok kişi bir ürün alırken mutlaka google’a veya çevresine alacağı ürün veya ürünler ile ilgili fikirler alarak bir karar’a varır. Ben bir ürün tercih ederken öncelikle kendi tecrübelerimi sonrasında yaşanmışlıkları mutlaka göz önünde bulundururum. Tabi buna ekstra olarakda ürünün hizmetini göz önünde mutlaka bulundururum.

Sektörde sunucu olarak tercih edebileceğiniz birçok marka var. Bunlardan birtaneside Supermicro. Supermicro, Avrupa ve Amerika ‘da oldukça bilinen ve tercih edilen bir marka. Aslında alışa gelmiş sunucu markalarından daha farklı bir piyasa yaklaşımı var. Özellikle Avrupa ve Amerikadaki pazarda, üretmiş olduğu anakart’ların kalitesi kendinden oldukça söz ettirmiş bir marka. Bu marka’nın birincil olarak anakart’ları ön plana çıkıyor. Çünkü çok geniş bir anakart yelpazesi var. Buna şu şekilde bir örnek verebilirim. Hem MicroATX form factor’de olup hem Intel Xeon işlemci support’u olan hemde 64GB ECC memory destekleyen anakart piyasada neredeyse yok gibi birşey. Ancak Supermicro’da bu tarz anakart’ları kolayca bulmak mümkün.

https://www.supermicro.com.tw/products/motherboard/Xeon3000/#2011

Yukarıdaki adresten de görebileceğiniz üzere siz isterseniz anakart modelinizi belirleyerek kendinize bir sunucu oluşturabilirsiniz. Diğer vendor’larda özellikle anakart çözümleri çok daha kısıtlı. Özellikle maaliyetin düşük olmasını isteyen müşteriler bu şekilde çözümler tercih edebilir. Zaten ilerleyen yıllarda container’lerin hayatımıza girmesiyle özellikle bu şekilde custom çözümler oldukça revaçta olacağını düşünüyorum. Ayrıca Software Defined Datacenter mantığına göre aslında kullanmış olduğunuz donanım’ın çok bir önemi yok. Buyüzden kendi donanımızını kendinizde tasarlayabilirsiniz. Yurtdışında birçok datacenter firması maaliyetleri düşürmek adına bu şekilde çözümlerle müşterilere gidiyor veya kendi ortamlarında konumlandırıyorlar. SoftLayer özellikle bunun başında geliyor.

Supermicro’nun birden fazla ürünü mevcut. Rack ve Tower sunucuları SuperServer olarak geçiyor. Supermicro bu konuda rakip vendor’lara göre maaliyetlerinin daha düşük olması ile dikkat çekiyor. Malum donanım alırken aslında maaliyet en önemli kalemlerden birtanesidir.Supermicro ile ilgili araştırma yaparken spiceworks ve reddit’de bir tartışma dikkatimi çekti. Bu tartışmada bir kullanıcı neden donanım’a daha fazla para ödeyeyim? diye soruyordu. Bu konu ile ilgili bende biraz detaylı düşününce farklı sonuçlara vardım. Satın alınan sunucular ağırlıklı olarak sanallaştırma ortamında kullanılıyor ve bu ortamlarda iş sürekliliğinin sağlanması için cluster’lar oluşturuluyor. VMware vSphere kullanılan bir ortamda HA enable durumda olduğunu düşünürsek host’un biri fail olması durumunda, fail olan host üzerindeki virtual machine’ler farklı host’lar üzerine dağılacaktır. Bu durumda mevcut bütçeniz ile vendor’lardan 6 sunucu almak varken aynı maaliyet ve aynı donanım’a Supermicro’dan 10 sunucu almak daha mantıklı. Böylece cluster’ınızdaki available cpu ve memory’iniz daha fazla olacaktır. Ayrıca 6 host yerine 10 host aldığınız için daha fazla donanım yedekliliğiniz olacaktır.

Bunları aşağıdaki catalog’dan inceleyebilirsiniz.

https://www.supermicro.com.tw/manuals/brochure/brochure_superserver.pdf

IMG_2752

Eğer siz blade çözümleri isterseniz bunun için SuperBlade ve MicroBlade’i tercih edebilirsiniz. SuperBlade, Supermicro’nun bir blade çözümü ancak MicroBlade biraz daha farklı. Microblade isimli bu ürünler rakip blade ürünlerine göre birçok benzersiz avantajlar sunuyor. Öncelikle Microblade’ler supermicro’da 2’ye ayrılıyor. 3U ve 6U olarak 2 farklı Enclosure çözümü mevcut. Orta ölçekli firmalar için mükemmel bir çözüm olduğunu düşünüyorum. 3U Enclosure’ları 14 hot-swap blade server’a kadar büyütürken, 6U Enclosure’ları 28 hot-swap blade server’a kadar büyütebilirsiniz. 3U’luk bir blade’de 14 node bulundurmak müthiş birşey olsa gerek 🙂

http://www.supermicro.com/products/MicroBlade/

Yukarıdaki link’den MicroBlade’i inceleyebilirsiniz.

banner_LP_Twin_X10

MicroBlade gibi ilgimi çeken diğer bir ürün ise TwinPro sunuculardı. TwinPro sunucular yüksek performans gerektiren ortamlar için tercih edilmesi gereken ürünlerin başında geliyor. 1U, 2U ve 4U (FatTwin) olarak 3 farklı model ile bize sunuluyor. Dışarıdan bakıldığında standart bir sunucuya benziyor ancak burada durum biraz farklı. 2U boyutundaki bir sunucu içerisinde 4 node çalışabiliyor. Ayrıca önünde bulunan disk’leri ise node’lara bölebiliyorsunuz.

banner_LP_TwinPro_X10banner_LP_1UTwinPro

2U TwinPro ve 2U TwinPro2 ile 16DIMM slot’u sayesinde siz 2TB DDR4 memory’e kadar yükseltebilirsiniz. Dual SFP+ ile dual 10GbE veya Infiniband kullanabilir ve network ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayabilirsiniz. Ayrıca node başına 4NVMe ve 8 SAS3 (12Gbps) 2.5″ hot swap HDD kullanabilirsiniz. Supermicro’nun Twin çözümleri özellikle High-end-Enterprise, HPC cluster, Data Center ve Cloud Computing ortamları için dizayn edilmiştir. Kurulum ve bakım kolaylığı ile yüksek kalitede bir operasyon devamlılığı/verimliliği sağlar. 1U boyutundaki sunucular içerisinde ise 2 node bulunabiliyor. Tabi 1U’nun bile 16DIMM slot’u ile 2TB memory desteklediğinide unutmamak gerekiyor. Son olarak Supermicro’nun Twin çözümleri ile ilgili aşağıdaki başarı hikayesini inceleyebilirsiniz.

https://www.supermicro.com.tw/CaseStudies/2UTwin.pdf

Supermicro sahip olduğu ürünlerin hemen hemen hepsinde düşük maaliyet vurgusu yapıyor. Donanım maaliyetlerinin önemli olduğu bir zamanda Supermicro sunucularını kullanmak oldukça mantıklı. Supermicro ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Türkiye Distribütörü GTM Teknoloji ile iletişime geçebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cahit YOLACAN
Cahit YOLACAN

Elinize sağlık hocam şu ürünün kıymetini bilen yok ne diimki, bu yazınız umarım biraz ilgi ve alaka göstermelerine sebep verir sektörün.

Tayfun DEGER
Reply to  Cahit YOLACAN

Aynen dediğin gibi 🙂

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x