VMwareVMware ESXiVMware vCenter

Objective 1.3 – Describe storage types for vSphere

Merhaba,

VCP-DCV Study Guide serimizin bu bölümünde sizlere VMware vSphere ‘de kullanılan Storage tipleri hakkında bilgi vereceğim.

VCP-DCV 2019 Study Guide ‘a aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

VCP-DCV 2019 Study Guide

vSphere ESXi üzerinde bir virtual machine oluşturduğunuzda yani bir sanal sunucu oluşturduğunuzda bunun barınması için mutlaka bir datastore belirtmeniz gerekiyor. vSphere ESXi üzerinde birden farklı yol ile datastore tanımlayabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz storage teknolojisine göre ekleyeceğniz datastore tipi değişkenlik gösterecektir.

Yukarıdaki resimden de anlaşılacağı üzere Direct Attached, Fibre Channel, FCoE, ISCSI , NAS kullanarak VMFS veya NFS datastore’lar oluşturabilir ve virtual machine’lerinizi bu datastore’lar üzerinde barındırabilirsiniz. Virtual machine’lerinizi datastore’lar arasında taşıyabilir (migration) ve farklı datastore’lar üzerinde çalıştırabilrisiniz.

Storage teknolojilerine kısaca bakalım;

Direct Attached:

Kısa ismi DAS olarak geçen bu teknoloji doğrudan bağlantılı depolama anlamına gelir. Direct Attached ‘a örnek olarak local diskleri örnek verebilirim veya doğrudan ESXi’a bağlı olan depolama cihazları olarak örnek verebilirim. VMware VSAN sayesinde local diskleri shared bir datastore haline getirebilir ve cluster oluşturabiliriz.

Fibre Channel:

Fibre Channel en hızlı ve en başarılı storage teknolojilerinden biridir. Yüksek performansa sahip olmasından dolayı ESXi ve Storage arasında daha hızlı veri aktarımı yaparken daha düşük latency sayesinde yüksek performans sunar. Fibre Channel kullanabilmeniz için ESXi ve Storage üzerinde HBA yani Host bus adapter’e sahip olmanız gerekmektedir.

FCoE (Fibre Channel Over Ethernet):

Fibre Channel Over Ethernet sayesinde hem ethernet datasını hemde FC datasını aynı yerden taşıyabilmekteyiz. FCoE protokoluü kullanarak ESXi host’larınıza datastore’ları gösterebilir ve bu datastore’lara virtual machine’lerinizi taşıyabilirsiniz.

ISCSI:

ISCSI ‘de yine diğer belirtmiş olduğun storage teknolojileri gibi farklı bir protokol kullanarak datastore’ları karşımıza getirir. ISCSI, TCP/IP protkolünü kullanır. Genellikle piyasada göreceğiniz en fazla kullanılan türlerden biri ISCSI ‘dir. İki farklı ISCSI bağlantı türü vardır. Bunlar;

  • Software ISCSI: ESXi üzerinde bulunan yani VMkernel üzerinde bulunan ISCSI initiator kullanılarak storage’a bağlantı sağlanır.
  • Hardware ISCSI: ESXi üzerinde bulunan bir adaptör vasıtası ile storage ile bağlantı sağlanır.

NAS:

Network Attached Storage sayesinde standart bir ethernet bağlantısı ile ESXi’a datastore bağlayabilirsiniz. NAS cihazları genellikle daha basit kullanımlar için tasarlanmıştır. Genellikle dosya paylaşımları için kullanılır.

Datastore tipleri nelerdir?

VMFS: VMware FileSystem ismi ile kullanılan en yaygın datastore tipidir. Eğer VSAN, VVOL veya NFS kullanmıyorsanız ESXi’a göstereceğiniz datastorage tipi VMFS olacaktır. FC, ISCSI, FCOE,  DAS gibi storage teknolojilerinden birini kullanıyorsanız VMFS datastore tanımlamak durumunda kalırsınız.

NFS: Network FileSystem ismi ile kullanılan datastore tipidir. Eğer NAS cihazı kullanıyorsanız NFS oalrak datastore’ları bağlayabilirsiniz. Ethernet tabanlıdır. TCP/IP protokolünü kullanır.

VVOL: vSphere 6.0 ile birlikte tanıtılmıştır. VVOL’un asıl amacı, VASA yardımı ile storage birimi ile doğrudan iletişim kurabilir bunun sayesinde VMFS’i kullanmadan direk depolama birimi üzerinden işlem yapabilmektedir.

VSAN: Benim son zamanlarda makalelerine ağıklık verdiğim bir teknoloji aslında. VSAN sayesinde local disklerinizden shared bir datastore oluşturabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 3 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

6 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ramazan Şimşek
Ramazan Şimşek

Bende VSAN kullanıyorum ve son zamanlarda eğitimlerime bu alanda ağırlık gösterdim. 🙂

Murat Seren
Murat Seren

Tayfun hocam yorumunuzu görünce yazmak istedim bende eğitim konusunda destek isteyebilirim mail olarak alabilirim desteğinizi.

Bayram Şahin
Bayram Şahin

Ellerinize sağlık tayfun hocam (Y)

Başa dön tuşu
6
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x