VMwareVMware ESXiVMware vCenterVSAN

VSAN – Cluster Seçenekleri Nelerdir?

Merhaba,

Daha önce yazmış olduğum VSAN ile ilgili makalelerde cluster seçeneklerinden kısaca bahsetmiştim. Hatta bunlar ile ilgili kurulum makaleleride yazmıştım. Bu yazımda ise VSAN oluştururken hangi cluster’ı neden seçmeniz gerektiği konusunda detaylı bilgiler vereceğim. Ayrıca yine bu makale içerisinde Witness Host ile ilgilide bilgiler vereceğim. Witness ile ilgili ayrı bir makale yazmıştım ancak daha iyi anlaşılması için bu makale içerisinde de bilgi vereceğim.

Öncelikle VSAN ile ilgili yazmış olduğum makalelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN

VSAN’ı biz önceden manuel olarak yapılandırabiliyorduk ancak vSphere 6.7 U1 ile birlikte artık QuickStart Cluster wizard’ını kullanarakta yapılandırabiliriz. VSAN’ın eğer manuel veya QuickStart Cluster ile kurulum yapıyorsanız karşınıza belirli seçenekler çıkar. Depyloyment Type altında yer alan bu seçenekler aşağıdaki gibidir.

  • Single Site Cluster
  • Two host VSAN Cluster
  • Stretched Cluster

Ben bu yazımda yukarıda belirtmiş olduğum cluster seçeneklerinden kısaca bahsedeceğim. Hangi cluster seçeneğini nezaman kullanmalıyız bunların detaylarını anlatacağım.

Single Site Cluster:

Single Site Cluster yani Standard VSAN Cluster’ı oluşturacaksanız minimum 3 fiziksel ESXi host‘unuz bulunması gerekiyor. Siz isterseniz ESXi host sayısını 64’e kadar genişletebilirsiniz. İsmindende anlaşılacağı üzere cluster altında bulunan ESXi host’lar genellikle tek bir lokasyonda bulunur. Zaten önerilen konfigurasyonda tek bir lokasyonda olması gerektiği şekildedir.

Eğer siz farklı bir lokasyonda bulunan ESXi host’larınızı aynı VSAN cluster’ı altında barındırmak istiyorsanız Cluster seçeneğini değiştirmeniz gerekmektedir. Bunun için Stretched Cluster’ı kullanabilirsiniz. Single Site Cluster seçeneğini seçiyorsanız ESXi host’larınızın Layer 2 seviyesinde birbiri ile haberleştiğinden emin olmalısınız. All flash bir yapı kullanıyorsanız network NIC’leriniz 10GbE hıza sahip olmalıdır. Eğer Hybrid bir yapı kullanıyorsanız 1GbE network NIC’leri kullanabilirsiniz. Ancak VMware burada VSAN altyapısında kullanacağınız tüm NIC’lerin 10GbE hızında olmasını ve bunların redundant yani yedekli bir şekilde çalışmasını tavsiye ediyor.

Two host VSAN Cluster:

2 Node ile VSAN Cluster’ı oluşturma seçeneği VSAN 6.1 ile birlikte geldi. 2 Node’lu VSAN Cluster’ıda yine Single Site Cluster‘da olduğu gibi aynı lokasyonda bulunur. Eğer sizin uzakta bulunan ofisleriniz var ise ve burada düşük maaliyetli bir çözüm sunmak istiyorsanız Two host VSAN Cluster seçeneği tam size göre. Sahip olduğunuz 2 fiziksel ESXi host ile bir VSAN cluster’ı oluşturabilrisiniz. Bu hostlar genellikle aynı network switchine veya doğrudan birbirlerine bağlıdırlar. Hostların doğrudan birbirine bağlanması durumunda; pahalı network switchlerin satınalınması ve yönetilmesi sürecinin önüne geçilmiş olur. Bu da düşük maliyet avantajı sağlar, özellikle uzak ofis senaryoları için uygun olabilir.

2-Node cluster yapısında, 2 node arasında network erişimi kaybolduğunda,  “Split-Brain” problemleri yaşamamak için, 3. vSAN Witness Host’a ihtiyaç vardır. VSAN Witness Host ile ilgili daha önce ben aşağıdaki gibi bir makale yazmıştım ancak bu makalemde de ayrıca değineceğim.

VSAN – Witness Appliance Nedir? Ne iş Yapar?

Stretched Cluster:

VSAN 6.1 ile birlikte gelen yeniliklerin bir diğeride Stretched Cluster idi. Stretched Cluster mimarisinde bir lokasyonu komple kaybetme riskine karşı esneklik sağlar. Daha iyi anlaşılması için şöyle örnek verelim. 2 farklı datacenter/lokasyon üzerinde ESXi host’larınız bulunuyor. Tasarladığınız mimaride aynı zamanda datacenter/lokasyon yedekliliğide olmasını istiyorsunuz. Böyle bir durumda VSAN Stretched Cluster’ı kullanabiilrsiniz. 2 farklı datacenter/lokasyon da bulunan ESXi host’larınızı tek bir cluster altında toplayabilir ve herhangi bir datacenter/lokasyonun down olması durumunda veri kaybı yaşamadan diğer datacenter/lokasyon’dan devam eder. Tabi burada sizing’i doğru bir şekilde yaptığınızı düşünerek bu örneği veriyorum.

vSAN Stretched Cluster içerisndeki hostlar 2 lokasyon arasında eşit olarak dağıtılmıştır. İki yapıdaki tüm hostlar networksel olarak, 5 ms’nin altında bir “round trip time” (RTT) ile bağlıdır.  2 node cluster yapısındaki gibi, 2 lokasyonun erişiminin kesilmesi durumu için 3. bir lokasyonda vSAN Witness Host kurulumu yapılır. Witness ile host’lar arasındaki RTT ise en fazla 200ms olması gerekir. Belirtmiş olduğum RTT süreleri yerine getirildiği sürece herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmazsınız. vSAN Stretched Cluster yapısında en fazla 30 host bulunabilir  ve lokasyonlar arasında eşit sayıda veya farklı sayılarda kurulabilirler.

Son olarak Witness hakkında bilgi vermek istiyorum.

VSAN Witness Host

2 Node’lu ve Stretched Cluster vSAN kurulumlarında vSAN Witness Host kullanımın anlamak önemlidir. Ben daha önce Witness Appliance ile ilgili bir makale yazmıştım. Buna yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Witness Host “witness components” diye anılan vSAN objelerinin metadata verisini saklar.  VM verileri, sanal disk, VM konfigürasyonu gibi veriler Witness Host’da saklanmaz. VSAN Witness Host kullanım amacı; lokasyonlar arasında networklerin birbirine erişiminin kopması durumu için bir kontrol noktası olmasıdır.

vSAN Witness Host fiziksel bir sunucu olabileceği gibi, VMware portalinden indirebileceğiniz OVA formatı üzerinden kurulumu yapılabilen bir virtual appliance da olabilir. Fiziksel bir sunucuda kurulum yapılması durumunda ayrı lisans gereklidir ve genel konfigürasyon gereksinimlerinin karşılanması gereklidir. Tabi burada lisans gereklidir diyorum ancak VSAN cluster’ında kullanılan ESXi’lar ile aynı lisansa sahip olmak zorunda değildir. VSAN Witness Host’un ESXi versiyonu, VSAN cluster’ında bulunan ESXi host’lar ile aynı build’de olması gerekir. Appliance olarak kurulmak istendiğinde ek lisans gereksinimi olmaksızın, mevcut vSphere  altyapısı kullanılabilir. Sanırım ilerleyen günlerde Witness Host’un gereksinimleri ile ilgili ayrıca bir makale yazacağım 🙂

2 Node cluster kullanım senaryosunda, uzak ofis lokasyonları gibi, vSAN Witness Appliance genellikle birincil (PROD) veri merkezinde kurulur. Bu senaryoda, Virtual Appliance uzak ofis lokasyonunda da konumlandırılabilir fakat ek altyapı kaynakları gereksinimi oluşabilir.

Streched Cluster yapısında, vSAN Witness Host üzerinden birincil ve ikincil veri merkezlerinden bağımsız olarak üçüncül bir veri merkezi üzerinden kontrol sağlar. Her bir 2 Node Cluster veya Stretched Cluster kurulumu için bir vSAN Witness Host gereklidir.

Şimdi asıl önemli konuya değinmek istiyorum.

vSAN Witness Host network hat genişliği gereksinimi vSAN bileşen sayılarına bağlı olarak hesaplanır. Failover senaryosu esnasında, vSAN bileşenlerinin sahipliği, sistemin devam edeceği lokasyona (ikincil) 5 sn’nin üzerinde bir sürede taşınmalıdır. Buradaki kural, her 1000 vSAN bileşeni için 2Mbps olarak hesaplanabilir. Maximum network latency, VSAN Witness Host’a bağımlı clusterdaki host sayısı üzerinden hesaplanır. 2 Node vSAN Cluster konfigürasyonunda en fazla 500ms’ye kadar, Stretched Cluster yapısındaysa, clusterdaki host sayısına bağlı olarak, 200 ms veya 100 ms’ye kadar latency gereksinimi vardır. Dolayısıyla network hattı burada oldukça önemli.

Genellikle, VSAN Witness Appliance kullanmak fiziksel vSAN Witness host kullanımına göre daha çok tavsiye edilir. Fiziksel cihaz konumlandırmanın hem maaliyeti hemde donanım yönetimi yüzünden çok tercih edilmiyor. Normal operasyon zamanlarında VSAN Witness Host’un kaynak kullanımı genellikle oldukça düşüktür. Bu nedenle, özellikle 2 Node yapılarında, Witness Host appliance olarak kullanılabilir. VMware , vSphere 5.5 ve üzeri sürümlerde Appliance kullanımı desteklenmektedir.  VSAN Witness Appliance güncellemesi , aynı ESXi güncellemesi gibi yapılabilir.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mustafa Turan
Mustafa Turan

Cluster seçenekleri alanında çok başarılı bir yazı olmuş ellerinize sağlık hocam. 🙂

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x