VMwareVMware vCenterVMware vSphere Replication

vSphere Replication Nedir? Nasıl Çalışır?

Merhaba,

VMware’in replikasyon ürünleri ile ilgili daha önce blog’um üzerinden çeşitli bilgiler vermiştim. Bu yazılarıma aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz. vSphere Replication ile Site Recovery Manager ürünleri genellikle karıştırılıyor. Ben bu yazımda vSphere Replication’ın nasıl çalıştığı konusunda bilgi vereceğim. İlerleyen yazılarımda Site Recovery Manager ile ilgilide bilgi vereceğim. Her ikiside replikasyon ile ilgili olduğu için hangi ürünü kullanacakları konusunda genellikle soru işaretleri oluşuyor.

https://www.tayfundeger.com/kat/vmware-vsphere-replication

Öncelikle vSphere Replication’dan bahsedelim. Neden vSphere Replication kullanıyoruz?

vSphere Replication, VMware vSphere ürün ailesinin replikasyon ürünüdür. Virtual machine’lerinizi vCenter’lar arasında veya aynı vCenter içerisinde bulunan bir virtual machine’i farklı bir datastore’a replike etmenizi sağlayan üründür. vSphere Replication sayesinde virtual machine’lerin replikasyon işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Replikasyon yaptığınız virtual machine’i daha sonra recovery edebilirsiniz. vSphere Replication düşük maaliyet ile virtual machine’lerinizi korur. Virtual machine’lerin replikasyonlarını kendiniz düzenleyebilirsiniz. Yani bu nedemek oluyor kısaca anlatayım. Virtual machine’lerin replikasyon zamanlarını belirtebilirsiniz. 15 dakika ile 24 saat gibi süreler ile replikasyonlarınıza RPO belirtebilirsiniz.

vSphere Replication ile bir virtual machine’in replikasyonu source site’dan bir target site’a yapılandırabilir, replikasyonun durumunu izleyip yönetebilir ve virtual machine’i target sitede kurtarabilirsiniz.

Replikasyon için bir sanal makine yapılandırdığınızda, vSphere Replication, virtual machine disklerindeki değiştirilmiş blokları source site’dan, virtual machine’in kopyasına uygulanan target site’a gönderir. Bu işlem storage seviyesinden bağımsız olarak gerçekleşir. vSphere Replication, source virtual machine’in ve target’da oluşan kopyasının ilk tam eşitlemesini gerçekleştirir. İlk replikasyon için gereken süreyi ve bandwidth’i azaltmak için initial replicaiton kullanabilirsiniz. Yani siz virtual machine’i download edip target site’a yükleyip daha sonra replikasyonu başlatabilirsiniz. Böylece vSphere Replication sadece değişen data’ları gönderecektir.

Replikasyon yapılandırması sırasında bir recovery point objective (kurtarma noktası hedefi) (RPO) ayarlayabilir ve instance’ların multiple points in time (birden fazla noktadan) (MPIT) tutulmasını sağlayabilirsiniz.

Yönetici olarak replikasyonların durumunu izleyebilir ve yönetebilirsiniz. Gelen ve giden replikasyon, source ve target site durumu, replikasyon sorunları, uyarılar ve hatalar için bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

Bir virtual machine’i manuel olarak recover ettiğinizde vSphere Replication, replikasyon diskine bağlı virtual machine’in bir kopyasını oluşturur, ancak sanal network kartlarının hiçbirini bağlantı portgroup’lara bağlamaz. Virtual machine’in recovery ve status’unu gözden geçirebilir ve network’e bağlayabilirsiniz. Bilinen enson konuma veya farklı zamanlarda virtual machine’leri recover edebilirsiniz.

vSphere Replication, replikasyon konfigurasyon verilerini embedded database’inde saklar. Ayrıca, external bir database kullanmak için vSphere Replication’ı yapılandırabilirsiniz.

Bir virtual machine’i iki site arasında replike edebilirsiniz. vSphere Replication, hem source hem de target sitelere yüklenir. Her bir vCenter Server’a yalnızca bir vSphere Replication appliance deploy edilir. Ekstra vSphere Replication server’ları kurabilirsiniz. Yukarıdaki Topolojide bunun bir örneğini görebilirsiniz. Source ve Target’larda bulunan VR Appliance’lar sayesinde replikasyonlar gerçekleşmektedir.

 

Yukarıdaki topoloji’de aynı vCenter Server üzerinde yapılan replikasyonu görebilirsiniz. vCenter Server üzerinde bulunan virtual machine’leri isterseniz yine aynı vCenter Server üzerinde bulunan farklı bir datastore’a replike edebilirsiniz. Yukarıdaki topolojide vCenter Server hem source hemde target’i yönetir. Tek vCenter Server’da yanlızca birtane vSphere Replication Appliance deploy edilir. Virtual machine’leri farklı cluster’a replike etmek için isterseniz vCenter Server’a ekstra vSphere Replication server’lar kurabilirsiniz. Recovery işlemini gerçekleştirmek vSphere Replication Appliance’in  çalışır durumda olması gerektiğini unutmayın. Aksi halde recovery işlemini yapamazsınız.

Son olarak vSphere Replication 6.0 ile birlikte daha az network trafiği oluşması için replikasyonlar üzerinde network compress özelliği getirildi. Network üzerinden geçen replikasyon trafiği sıkıştırılarak bandwidth düşürülür ve vSphere Replication appliance üzerinde kullanılan memory’de bir miktar memory tasarrufu sağlanabilir. Ancak bu özelliğin kullanılması her iki site ‘da bulunan datastore’larda ek yük ve bu datastore’ları yöneten ESXi host’larda ekstra CPU kullanımı gözükebilir. Compression enable edildiğinde vSphere Replication ile vMotion yapmaya devam edebilirsiniz ancak unutmamanız gereken bir konu var. Target ‘da bulunan ESXi host’lar 6.0’dan eski ise vMotion işlemi gerçekleştirilemez.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 4 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Halit KARA
Halit KARA

Emeğinize, kaleminize sağlık.Teşekkürler.

Başa dön tuşu
1
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x