VMwareVSAN

VSAN Stretched Cluster

Merhaba,

VMware VSAN 6.1 ‘in en heyecan verici konularından biriydi bu aslında 🙂 VSAN 6.1 ile birlikte VSAN stretched cluster özelliği gelmişti. Bu özellik ile ilgili daha önce kısaca bilgi vermiştim. Buna aşağıdaki link’den inceleyebilirsiniz.

VMworld 2015 – Whats New in VSAN 6.1

Eğer bir VSAN kullanıyorsanız, stretched cluster özelliği sayesinde datacenter’lar arasında virtual machine’lerinizi koruyabilirsiniz. Yani bu nedemek oluyor A datacenter’ında VSAN kullanıyorsanız bunu B datacenter’ına doğru uzatabilir ve failover anında virtual machine’lerinizi B datacenter’ında kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu yapı Active/Active çalışmaktadır. Data’lar senkronize olmaktadır sürekli site’lar arasında. VMware VSAN 6.1 ile birlikte gelen bir diğer özellik ise 2 node’lu bir VSAN’ın ROBO yapılandırmaları için mükemmel bir çözüm olacaktır. Tabi bu işi yapabilmeniz için witness host’a ihtiyacınız olacaktır. 2host’lu VSAN üzerinde HA, DRS ve vMotion full support edilmektedir.

1

ROBO yapılandırması için minimum 2host ve 1tane witness node kullanılması gerekiyor. ROBO yapılandırması ile ilgili daha ilerleyen makalelerde detaylı bilgiler vereceğim. Eğer VSAN Stretched Cluster kullanırsanız aşağıdaki avantajlara sahip olursunuz.

  • Active / Active çalışan bir mimari
  • Arttırılmış Enterprise availability ve data protection
  • Site’lar arasında senkronize replikasyon
  • Site’in down olması durumunda veri kaybı olmadan devam edilmesi. Yani zero downtime

VSAN-2

Yukarıdaki senaryoda Active / Active çalışan bir yapı görüyoruz. Her iki yapı üzerinde de çalışan virtual machine’ler vardır. Stretched Cluster olduğu için her iki site üzerinde de eşit kapasitede depolama alanları mevcuttur. Ancak Active / Active çalışan bir yapı olduğu için datastore kapasitesinin yanlızca %50’si kullanılabilir. Tabi bu değerler her iki site içinde geçerli. Çünkü tek bir datastore kullanıyorsunuz. Yani Site A için farklı Site B için farklı bir datastore kullanmıyorsunuz. Burada %50 mekanizmasını sağlayan witness’dır ve bu bir appliance’dır.

VSAN-3

Witness sadece metadata’yı tutar. Yani bunun üzerinde virtual machine veya VMDK data’larının I/O trafiği bulunmaz. Ancak Witness appliance bazı gereksinimlerinin karşılanması gerekmektedir. Virtual machine’lerin disk’i başına 16MB alan gereksinimi bulunmaktadır. Yani bu nedemek oluyor; 1000 virtual machine’iniz var ve her birinde 4 tane disk bulunmakta. Bu durumda sizin 4000*16 = 64Gb ‘lık bir alana ihtiyacınız olacaktır. Witness appliance için eğer isterseniz thin provisioned kullanabilirsiniz. Böylece alandan tasarruf etmiş olursunuz.

VSAN-4

Yukarıdaki örnek incelendiğinde; iki site’in birbirine 10Gbps ile bağlantı yaptığını ve latency’nin 5ms’den düşük olduğunu görüyoruz. Virtual machine yazma işlemi yaptığında bu her iki site tarafında yapılır (bir site’in down olması durumunda süreklilik sağlanır).

Ek olarak iki site arasında L3 network’de kullanılabilir.

Bu connection her site ve witness site’i  arasında minimum 100Mbit olmalıdır. Site’lar ister şirket içerisinde olabilir ister farklı bir lokasyon olabilir veya vCloud Air olabilir. Ama minimum 100Mbit bir bağlantı olmalıdır. Böylece 100ms’in altında bir response olacaktır. Response süreleri aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • 10 host’a kadar olan her site için, latency 200ms’in altında olmalıdır.
  • 10 host’un üzerinde olan her site için latency 100ms’in altında olmalıdır.

Ayrıca aşağıdaki başlıklar stretched cluster’da oldukça merak ediliyor;

Failures to Tolerate (FTT) – Fault Tolerance, stretched cluster’da support edilmektedir.

Hybrid or All-Flash  Stretched cluster’da ister hybrid isterseniz de all-flash disk kullanabilirsiniz.

Licensing – Stretched cluster yapabilmeniz için Virtual SAN Advanced lisans’a sahip olmanız gerekiyor. Zaten All flash kullanıyorsanız bu lisans’ada sahipsinizdir.

Kaynak: MrVSAN

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x