VMwareVMware ESXi

Uzun süren Snapshot’da task kill edilmesi

Merhaba,

Bazı durumlarda snapshot‘ı silmek istediğinizde silme işleminin oldukça uzun sürebildiğini görebilirsiniz. Snaphost’ın uzun sürmesinin belirli sebepleri vardır. Bunların arasında en önemlisi storage’ın bazı durumlarda yetersiz gelmesidir. Bir diğer sebep ise snapshot disk’lerindeki data’nın büyüklüğü. Data nekadar büyük olur ise consolidate işlemi okadar uzun sürecektir.

Daha önce Snapshot ile ilgili yazmış olduğum yazılar aşağıdaki gibidir.

Sanal makina üzerindeki snapshot kavramları

vCenter üzerinde snapshot alarm tanımlaması

snapshot

Snapshot silmeye başladıysanız eğer kesinlike ve kesinlike bu task’ı kill etmemeniz gerekir. Bazı durumlarda ki buda genellikle storage’da latency’inin fazla olduğu dumlar, bu esnada task ‘ı zaten ESXi kill eder. Snapshot consolidate işlemine başladıktan sonra bir şekilde onun bitmesini beklemeniz gerekmektedir. Bu esnada arka planda bulunan delta dosyaları vmdk dosyalarına merge edilir. Hangi dosyanın nere ile merge edildiğini bilmediğiniz için eğer task’i kill ederseniz virtual machine’in komple corrupt olmasına sebep olabilirsiniz. Virtual machine power on olur ancak işletim sistemi seviyesinde data kaybı yaşadığınız için işletim sistemi açılmayacaktır.

http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1023657

http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1002836

Snapshot operasyonları nadir olarak kilitlenir zaten kilitlendiğinde de datastore’dan herhangi bir cevap alamadığı için kendisi task’ı kill eder. Snapshot’ın durumunu merak ediyorsanız aşağıdaki komutlar size yardımcı olacaktır.

SSH ile virtual machine’in bulunduğu datastore’a ve virtual machine’in klasörüne bağlanıyoruz.

[php]

# cd /vmfs/volumes/Datastore_name/Virtual_Machine_name/

[/php]

Yukarıdaki path’e bağlandıktan sonra aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz. Komut üzerinde herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok direk copy/paste ile çalıştırmanız yeterli olacaktır.

[php] # watch -d ‘ls -luth | grep -E “delta|flat|sesparse”‘ [/php]

Yukarıdaki komutu çalıştırdıktan sonra karşımıza sürekli yenilenen bir ekran gelecektir. Buradaki snapshot disk’i ve vmdk’lar sürekli monitor edilir. Bu komut ile disk’in size’İndaki değişiklikleri görebilirsiniz. İsterseniz aşağıdaki komutuda çalıştırabilirsiniz. Aşağıdaki komut ile yine monitor edebilirsiniz. Ancak bu komutu manuel olarak sürekli çalıştırmanız gerek otomatik olarak yenilenmiyor. Böylece disk’deki değişimleri görebilirsiniz.

[php] ls -lrth |grep -E “flat|delta|sesparse” [/php]

Komutları çalıştırmanızada herhangi bir sakınca yok sadece snapshot’ın kilitlenip kilitlenmediğini bu komut ile görebileceğinizi göstermek istedim. Eğer datastore’unuzda yeteri kadar boş yer var ise zaten %99 snapshot’ınızın silme işlemi devam ediyordur. Yukarıdaki komutlar ile ilgili buradaki link’i inceleyebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

 

 

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Özgür Mazlum
Özgür Mazlum

Güzel bir noktaya değinmişsin Tayfun. Teşekkürler

Başa dön tuşu
1
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x