Microsoft

Windows Server 2008 DHCP Server Kurulumu

Merhaba;

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol);

Dhcp; içerisinde bir IP havuzu oluşturularak, client bilgisayarlar’ın otomatik olarak bu havuzdan IP adresi dağıtılmasını sağlar.TCP/IP protocol bilgilerinin tamamı dağıtılır.Evimizde kullandığımız modemler’de dhcp sayesinde bilgisayarlarımıza IP verir.Bilgisayar ilk açıldığnda eğer bir ağ’a bağlıysak ve DHCP protokolü kuruluysa; bilgisayarımız DHCP’den IP isteyecektir.Bilgisayarımız IP isteme işleminden sonra DHCP seçilen bir IP değerini bilgisayarımıza kiralar.Ve bilgisayarımız verilen IP numarasını onayladıktan sonra belirlenen tarih aralığında o IP bilgisayarımızda kullanılır.Tarih bittikten sonra IP numarası geri alınır.Daha sonra istenirse DHCP tekrar IP verir.

DHCP Server kurmak için;

Start – Programs- Administrative Tools – Server Manager giriyoruz.

Server Manager’de sol bölümden Roles seçiyoruz ve Add Roles Wizard’ı kullanarak kuruluma başlıyoruz.

Before You Begin

Before You Begin sayfasında Hoşgeldiniz yazısını okuyoruz ve Next ile ilerliyoruz.

Select Server Roles

Select Server Roles sayfasında DHCP Server‘i seçiyoruz ve Next ile ilerliyoruz.

DHCP Server

DHCP Server kurulumuna giriş ekranında kurulum öncesi bilgiler veriliyor.Burada önemli olan Sunucumuzun IP’lerinin Statik olması istenmektedir.

Select Server Bindings

Select Network Bindings sayfasında Statik IPv4 sahip ağ bağlantımızın listesini göreceğiz.Burada kullanmak istediğimiz ağ bağlantısını seçip Next diyoruz.

Specify IPv4 DNS Server Settings

Specify IPv4 DNS Server Settings sayfasında DHCPv4 istemcilerine vereceği DNS değerlerini giriyoruz.Parrent Domain: domain ismini yazıyoruz.Benim bağlı bulunduğum Domain tayfundeger.com olduğu için ben tayfundeger.com yazdım.Preferred DNS Server IPv4 Address ve Alternate DNS Server IPv4 Address kısmına ise tercih edilen ve alternatif DNS sunucusunun IPv4 değerlerini giriyoruz.Doğru DNS adresini girdiğimizden emin olmak için Validate düğmesini tıklıyoruz.

WINS Server

Specify WINS Server Settings sayfasında Network üstünde ki uygulamaların, Windows Internet Name Service ‘e ihtiyaç olup olmadığını seçeneklerle belirliyoruz.

DHCP Scopes

Add Or Edit Scopes sayfasında DHCP Sunucusunda ilk Scope’ları oluşturmak için kullanabiliriz.DHCP Scope oluşturmak için Add tıklıyoruz.Ama Scope’u DHCP kurulumundan sonra da oluşturabiliriz.Yani burada oluşturmamızın bi zorunluluğu yoktur.Daha sonra oluşturmak istiyorsak Next diyoruz ve bu sayfayı geçiyoruz.

DHCP Stateless Mode

DHCPv6 Stateless Mode sayfasında ise; DHCPv6‘nın etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceğini belirlemek için ayarlıyoruz.DHCPv6 client’ların, IPv6 adreslerini ve yapılandırma ayarlarını DHCPv6‘dan almasını isterseniz Disable yapıyoruz.Diğer durumlarda Enable yapıyoruz.

IPv6 DNS Server Settings

DHCPv6 Stateless Mode sayfasında ayarları Enable yaptıysak; Specify IPv6 DNS Server Settings sayfasında IPv6 DNS ayarlarını yapılandırıyoruz ve Next ile ilerliyoruz.

Authorize DHCP Server

Authorize DHCP Server sayfasında karşımıza 3 seçenek çıkıyor.Bunlar;

Varolan kullanıcı adımız User Name kısmında gösterilir.Geçerli kimlik bilgileriniz ile sunucuyu yetkilendirmek isterseniz bu(1. seçenek) seçeneği seçiyoruz.

Eğer alternatif kullanmak istersek veya sunucuyu geçerli kimlik bilgilerini kullanarak yetkilendirmezsek; Use Alternate Credentials‘ı seçiyoruz ve Specify tıklıyoruz.Karşımıza açılan iletişim kutusunda yetkili hesabın kullanıcı adı ve parolasını giriyoruz ve Ok tıklıyoruz.

DHCP sunucusunu daha sonra yetkilendirmek istersek, Skip seçeneğini seçiyoruz ve Next tıklıyoruz.Eğer bu seçeneği seçersek yetkilendirilmiş DHCP sunucularının istemcilere dinamik IP adresleri sunacaktır.Bunu dikkate alalım.

Confirmation

Confirm Installation Selections ekranında; DHCP Server kurarken yaptığımız ayarların bir listesi çıkıyor.İsterseniz bunu yazıcıdan çıkartabilirsiniz veya email yoluyla kendinize gönderebilirsiniz veya bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.Install diyoruz ve kuruluma başlıyoruz.

install

Kurulumumuz devam ediyor.

Results

Kurulum bittikten sonra karşımızıa kurulumun başarıyla bittiğini gösteren bir ekran çıkıyor.

DHCP Server’i yükledikten sonra;

Start – Administrative Tools – DHCP tıklıyoruz.Çalıştığımız DHCP sunucusunun durumunu görüntülüyoruz.Eğer henüz bir scope oluşturmadıysak IPv4 ve IPv6 genişlettiğimizde sadece Server Options yazısını görürüz.

Bir başka makalede görüşmek üzere..

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x