VMwareVMware vCenter

vCenter Server Appliance Nedir? Embedded ve External Deployment

Merhaba,

Bu yazımda sizlere vCenter Server Appliance hakkında bilgi vereceğim. Ayrıca Embedded ve External Deployment hakkındada kısa bilgiler vereceğim.

vSphere ortamlarınızı yönetmek için vCenter Server Appliance’ı embedded veya external Platform Services Controller yöntemi ile deploy edebilir ve yönetimini sağlayabilirsiniz. Ben bu yazımda size Embedded Deployment ve External Deployment modeli ile ilgili bilgi vereceğim. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim üzere bundan sonra release edilecek vCenter Server sürümlerinde Windows üzerine kurulan vCenter Server olmayacaktır. Artık sadece vCenter Server Appliance ile vCenter Server’i kullanabileceğiz. Bu yazıma aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

vSphere 6.7 – vCenter Server Yenilikleri

vCenter Server Appliance Nedir?

vCenter Server Appliance ile ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum. vCenter Server Appliance, vCenter Server ve ilgili servisleri çalıştırmak için optimize edilmiş ve önceden yapılandırılmış Linux tabanlı bir sanal makinedir. vCenter Server Appliance sayesinde, vCenter Server’in ve ilgili servislerin deployment süresini azaltır ve Windows tabanlı vCenter Server’in kurulumuna göre daha düşük maliyetli bir alternatif sunar.

vCenter Server Appliance’in genel olarak içeriği aşağıdaki gibidir.

  • Project Photon OS 1.0
  • Platform Services Controller
  • vCenter Server group of services
  • PostgreSQL
  • VMware vSphere Update Manager

vCenter Server Appliance 6.7 sürümünü deploy ettiğinizde Hardware Version 10 olarak oluşur. Hardware Version 10 sayesinde sanal makine başına 64 CPU destekler. Yani bu nedemek oluyor, bir sebepten dolayı vCenter Server Appliance’da CPU ihtiyacınız olur ise 64 CPU’ya kadar CPU verebilirsiniz. vCenter Server Appliance 2,000 ESXi host ve 35,000 sanal makineyi embedded database’i ile yönetebilir. Embedded database diye belirttiğim database ise PostgreSQL’dir. Deployment sırasında vSphere ortam boyutunuz için vCenter Server Appliance boyutunu ve veritabanı gereksinimlerinize göre depolama boyutunu seçebilirsiniz.

vSphere 6.0’da vSphere Update Manager’i kullanmanız için ayrı bir Windows sunucunuz olması gerekiyordu. vSphere 6.5 ve vSphere 6.7’de ayrı bir Windows sunucu kurup üzerinde update manager çalıştırmanıza gerek bulunmamaktadır.

vCenter Server’in 2 farklı deployment’ı bulunmaktadır. Bunlar; Embedded deployment ve External Deployment’dır.

Ayrıca Platform Services Controller ile ilgili aşağıdaki yazımı okuyabilirsiniz.

Platform Services Controller Nedir?

vCenter Server ile Embedded Platform Services Controller Nedir?

vCenter Server ve Platform Services Controller’ı tek bir sunucu üzerinde olmasını istiyorsanız bu Embedded kurulumunu deneyebilirsiniz. vCenter Server ve Platform Services Controller’ın Embedded kurulumunu tamamladığınızda aşağıdaki avantajlara sahip olursunuz.

  • vCenter Server ile Platform Services Controller arasındaki bağlantı network üzerinden değildir. Bundan dolayı vCenter Server ve Platform Services Controller arasında bağlantı sorunları ve isim çözümleme sorunları ile karşlılaşmazsınız.
  • Tek bir sunucu üzerine kurulum yapıldığı için daha az sanal makine yönetirsiniz.

vCenter Server ile External Platform Services Controller Nedir?

Platform Services Controller’i deploy veya install ettiğinizde bir vCenter Single Sign-On domain’i oluşturabilir veya varolan bir vCenter Single Sign-On domain’ine join olabilirsiniz. Platform Services Controller’a katıldığınızda kimlik doğrulama ve lisans bilgileri gibi altyapı verilerini çoğaltır ve birden çok vCenter Single Sign-On site’ina replike edebilir. Ortamınızda birden fazla vCenter Server var ise bunlar için ortak bir external Platform Services Controller kullanabilirsiniz. Böylece tek bir Single Sign-On domain’i ile vCenter Server’lara erişebilirsiniz.

Yukarıdaki resimde örnek bir deployment görebilirsiniz. Birtane Platform Services Controller kurulmuş ve buna 2 tane vCenter Server bulunuyor. External bir Platform Services Controller kullanmanın çeşitli dezavantajları bulunur. Bunları kısaca sıralayacak olursak;

  • vCenter Server ve Platform Services Controller arasındaki bağlantıda DNS isim çözümleme gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
  • Windows Sanal makinelerinde veya fiziksel sunucularda vCenter Server’i yüklerseniz daha fazla lisans’a ihtiyacınız olur.
  • Daha fazla sanal makine veya fiziksel sunucu yönetmiş olursunuz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

3 2 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

5 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Salih Şahin
Salih Şahin

Bu konularda yeniyim, çok başarılı bir yazı olmuş. Bir çok şey öğrendim sayenizde. 🙂

Ayhan Korkmaz
Ayhan Korkmaz

Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş Tayfun hocam, sitenizi çok başarılı buluyorum.

cihan
cihan

Emeğinize sağlık hocam.Açıklayıcı bir yazı olmuş.

Başa dön tuşu
5
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x