VMwareVMware vCenter

Aynı SSO’da olmayan vCenter’larda Migration nasıl yapılır?

Merhaba,

Daha önce Cross vCenter vMotion ile ilgili çeşitli bilgiler vermiştim. Aynı SSO domain’inde olan vCenter’ların içerisinde bulunan sanal makinaları canlı olarak başka bir vCenter’a migrate edebiilyorduk. Ancak bu işlemlerin yapılabilmesi için dediğim gibi vCenter’ların aynı SSO’da olması gerekiyor. İşlemleri yaparken Web Client’ı kullanmanız gerekiyor. C# client ile maalesef vCenter’lar arası taşıma yapamıyorsunuz. Aşağıda Cross vCenter vMotion ve Linked mode ile ilgili yazılarımı okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Cross vCenter Server vMotion gereksinimleri

What is new for vMotion in vSphere 6.0?

vMotion Enhancements for vSphere 6 Announced

vCenter Server 6 Linked Mode Kurulumu

vCenter Linked Mode kullanılmalı mı?

VMware’in belirlemiş olduğu yapıya göre yanlızca aynı SSO domain’de olan ve Linked mode feature’unu kullanan vCenter’lar arasında migration işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak biraz daha araştırma yaptığınızda aslında aynı SSO domain’ine bağlı olmayan vCenter’larda da migration işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Muhtemelen birçok kişinin dikkatini çekecek bir konudur 🙂

Daha önce yazmış olduğum Linked mode makalesi ile ilgili araştırma yaparken çok güzel bir yazıya denk geldim onu siiznle paylaşmak istiyorum. Aynı SSO domain’ine dahil olmayan iki farklı vCenter arasında migration yapmak çok harika bir fikire benziyor. Normalde bu işlemi Web Client’in arayüzünden yapabiliyorsunuz ancak Linked mode’a bağlı kalmak durumunda kalmanız gerekiyor. Tabi bu işlemler yapılırken vSphere API’ları kullanılıyor oyuzden Web Client’dan yapmanıza olanak sağlıyor. Private API’ler kullanılmadığı için bu işlem şu an için vCenter’dan yapılamıyor. Eğer sizin 2 farklı lokasyonunuz var ise ve aynı SSO domain’ine dahil değilse bu script’i kesinlilke kullanabilirsiniz.

Bu operasyonu gerçekleştirebilmek için aşağıdaki adresten William Lam‘in yazmış olduğu script’i indirmeniz gerekiyor.

https://github.com/lamw/vghetto-scripts/blob/master/powershell/run-cool-ExVC-vMotion.ps1

Yukarıdaki script’i indirdiğinizde sizin karşınıza 12 tane değer çıkacaktır. Bunlar;

Variable Description
sourceVC The hostname or IP Address of the source vCenter Server
sourceVCUsername The username to connect to source vCenter Server
sourceVCPassword The password to connect to source vCenter Server
destVC The hostname or IP Address of the destination vCenter Server
destVCUsername The username to connect to the destination vCenter Server
destVCPassword The password to connect to the destination vCenter Server
destVCThumbprint The SSL Thumbprint (SHA1) of the destination vCenter Server (can be retrieved using either this or this)
datastorename The destination vSphere Datastore where the VM will be migrated to
clustername The destination vSphere Cluster where the VM will be migrated to
vmhostname The destination vSphere ESXi host where the VM will be migrated to
vmnetworkname The destination vSphere VM Portgroup where the VM will be migrated to
vmname The name of the source VM to be migrated

Ben yukarıdaki script’i denemek için farklı SSO domain’lerinde bulunan 2 tane vCenter kurdum.

1

2

Bu vCenter’ları yukarıdaki screenshot’lar da görebilirsiniz. Ben burada test01 virtual machine’ini power on ediyorum.

[php].\ex-vmotion.ps1 192.168.1.203 [email protected] VMware123! 192.168.1.170 [email protected] VMware123! 9C:C1:79:3A:0E:F3:6B:89:74:ED:1A:B1:E9:D4:94:25:16:16:63:95 SAN-FN-DS0 Cluster-1 esxi01.tayfundeger.local VM-Network Test01 [/php]

Yukarıdaki script’i çalıştırdığınızda virtual machine’iniz online olarak taşınacaktır. Tabi destination’daki vCenter’a aktarıldığında eğer çalışmasını istiyorsanız L2 network’unuzu uzatmanız gerekiyor. Yukarıdaki sciprt’i benim belirttiğim şekilde çalıştırmak zorunda değilsiniz. Sadece .\ex-vmotion.ps1 ‘i çalıştırarak karşınıza çıkan adımları doldurabilirsiniz.

4

Script’i çalıştırdıktan sonra yukarıdaki gibi süreci izleyebilirsiniz. Bu işlem tamamlandıktan sonra belirtmiş olduğunuz vCenter’a virtual machine migrate olmuş olacaktır.

5

Son olarak kişisel düşüncem, ilerleyen vSphere sürümlerinde bunun desteği gelecektir diye düşünüyorum. Tabi siz isterseniz bunu şuanda da kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak eğer 2 vCenter’ınız var ise ve bunlar karşılıklı konuşabiliyorlar ise direk linked mode kurulumu yapın. Böylece bu işlemler ile hiç uğraşmazsınız. Linked mode ile ilgili aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

vCenter Server 6 Linked Mode Kurulumu

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koray Koymaz
Koray Koymaz

Merhaba. Vmware .vmx dosyasında yaptığımız değişiklikleri sanal makineyi kapatmadan reload mantığı ile dump edebilirmiyiz. Ana makine Win 7 Sanal Makine Win Xp bu arada…

Başa dön tuşu
1
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x