VMwareVSAN

VSAN – Proactive Tests Nedir? Nasıl Yapılır?

Merhaba,

VSAN kullanamaya başladığınızda birçok kişinin aklında performans ve zaman ile ilgili çeşitli sorular oluşuyor. VSAN eğer kullanıyorsanız bu sorularınızın cevabını basit bir şekilde bulabilirsiniz. Daha önce Vsan health check plugin makalemde de bu özellikten bahsetmiştim. Bu yazıma aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

VSAN 6 Health Check Plugin Nedir? Nasıl Kullanılır?

Aslında yukarıdaki link’i açtığınızda makalenin son bölümünde Proactive Test’e kısaca değinmiştim. VSAN üzerinde yer alan Proactive Test sayesinde Cluster’ınızı çok basit bir şekilde test edebilirsiniz.

VM Creation Test:

Bu test’i yapmak istediğinizde Virtual SAN Cluster‘ında bulunan her ESXi host üzerinde ufak bir virtual machine oluşur. Virtual machine başarılı olarak oluştuğunda bu virtual machine tekrar silinir. Bu operasyon tüm host’lar üzerinde gerçekleşir. Bu işlem sırasında virtual machine üzerinde network aktif olmayacaktır. Bu şekilde virtual machine oluşturup silerek üzerinde test’ler yapılır. Bu test aslında daha çok pasif bir healthcheck test’idir. Bu sayede virtual machine’in oluşturulma testlerini basit olarak yapmış olursunuz. Eğer bir sorun ile karşılaşırsanız zaten test kendini fail edecektir.

Multicast performance test:

Bu test’i yapmak istediğiniz Virtual SAN Cluster’ında bulunan ESXi host’lar arasında multicast speed test’leri yapılır. Bunun sayesinde Virtual SAN Cluster’ının multicast network hızı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Aslında test’in genel olarak açıklamalarını okuduğunuzda network gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını öğrenmek için yapılan bir test olduğu belirtiliyor.

2

Bu test’i yapmadan önce ufak bir uyarıda bulunmak istiyorum. Eğer bir production ortamında iseniz yani Virtual SAN cluster’ınız içerisinde aktif çalışan virtual machine’leriniz var ise bu test’i yapmamalısınız. Maintenance’a aldığınızda veya üstünde production virtual machine’leriniz yok iken çalıştırılması tavsiye edilir. Bununda sebebi, test yapılırken yoğun bir network paketi alışverişi olur. Bu sayede network perfmans’ı test edilir. Bu test sırasında cluster içerisinde sizin production virtual machine’lerini var ise yeterine network bandwith’inden yararlanamayacağı için performans problemleri yaşayabilirler. Tabi bunun sonucunda hang olma gibi sorunlar ile de karşılaşabilirsiniz.

Bu test’i çalıştırdığınızda Virtual SAN Cluster’ından bir host seçilir ve bu host Cluster’da bulunan diğer host’lara multicast paket’leri gönderilir. Yani bu şu demek oluyor, seçilen birtane ESXi host sender olarak belirleniyor, diğeri ise receiver olarak belirleniyor. Bu durumda eğer sizin VSAN Network’unuz 10gbit olarak dizayn edildiyse, ESXi host’lar arasında yapılan bu test’in sonucunda 10gbit değerlerini görebilirsiniz.  Ancak VMware burada bu hız’ın limitlerini görmenize ihtiyaç duyulmadığını belirtiyor. Virtual SAN full yük altında 20MB/s veya 200Mbit/s üzerinde biir hız gerektiriyor. Enterprise seviyede ise bu değerlerin en az 70-80MB/s olması gerektiğini belirtiyor. Bu durumda 20MB/s ve 50MB/s altı düşük hız olarak kabul edilir.

Ayrıca bu test’de bandwith limit’i 1000Mb/s olarak set edilmiştir. Bu neden ile 1GbE network ile 10GbE network arasında major bir fark olmayacaktır. Bu şekilde bandwith’in set edilmesinin sebebi ise 70MB/s’in kabul edilebilir bir performansa sahip olmasıdır. Durum böyle olunca network’unuz komple sature olmayacaktır. Ancak yine hatırlatmakta fayda görüyorum. Production ortamında kesinlikle bu test’i uygulamayın. Aktif olarak zaten bir network trafiği olacağı için bir de bu test sırasında oluşacak network trafiği ciddi sorunlar yaratabilir.

Storage performance test:

Bu test’i başlattığınızda Virtual SAN cluster’ı doğru bir şekilde oluşturulduğu varsayılır. Daha sonra host başına 10 ile 20 VMDK Virtual SAN üzerinde bulunan fiziksel disk’lerde oluşturulacaktır. Bu adım tamamlandıktan sonra  paralel olarak tüm host’lar üzerinde sentetik bir I/O workload’ı verilir. Sonrasında bu VMDK’lar silinir. Tabi burada siz süre belirtebilirsiniz. Default olarak bu süre 10 dakika olarak gelmektedir. Ancak siz isterseniz bunu düşürebilir veya yükseltebilirsiniz.

3

Ayrıca Storage Performance test’i başlatmak istediğinizde Workload seçeneklerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. VSAN üzerinde gelen default olarak workload’lar mevcuttur. Burada yazan workload’ları tek tek anlatmayacağım çünkü yeterince açık.

İlerleyen makalelerde bu workload’lar hakkında da ekstra bilgiler vereceğim.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x