VMwareVMware vCenter

vCenter Server 7 Kurulumu

Merhaba,

vCenter Server 7 Kurulumu isimli bu yazımda sizlere yeni release olan vCenter Server 7 kurulumu ve konfigurasyonu hakkında bilgi vereceğim. vCenter Server 7 ile birlikte artık Windows vCenter Server kullanmadığımızı yazımın başında belirtmek isterim.

vCenter Server 7 ve yenilikleri ile ilgili bu makalemde bilgi vermeyeceğim. Bu sadece kurulum makalesidir. Eğer yenilikleri merak ediyorsanız aşağıdaki makalemi incelemenizi rica ediyorum.

vCenter Server 7 Yenilikleri

vCenter Server 7 kurulumuna başlamadan şunlara dikat etmenizi tavsiye ediyorum. Windows vCenter Server artık end of support duruma geldiği için kuruluma yanlızca vCenter Server Appliance ile yapıyoruz. vCenter Server Appliance, sadece ESXi üzerine kurulabilir ve ESXi harici bir yere asla kurulamaz. Bundan dolayı gereksinimlere çok dikkat etmeniz gerekiyor.

vCenter Server 7 versiyonunu ESXi 6.5 ve sonraki sürümlerine kurabilirsiniz. vCenter Server 7 kurulumuna başlamadan, vCenter Server 7 kurulumunda kullanacağınız hostname ve IP adresini DNS üzerinde oluşturmalısınız. Yani host A kayıtlarının tanımlanması gerekir. DNS üzerinde gerekli kayıtları oluştururken reverse kayıtlarını yapmayı lütfen unutmayın. vCenter Server 7 kurulumlarının bir çoğu DNS hatalarından dolayı fail oluyor. Bundan dolayı DNS üzerindeki konfigurasyonunuzu düzgün bir şekilde yapmalısınız. vCenter Server 7 doğrudan bir sunucu üzerine kurulmadığı için Windows gibi bir işletim sisteminden deployment’ı başlatmanız gerekiyor. vCenter Server 7 ‘nin kurulumunun başlatılacağı Windows sunucununda ESXi ve vCenter ‘da kullandığınız/kullanacağınız IP’leri çözdüğünden emin olmalısınız.

Sistem gereksinimleri:

vCenter Server 7 deploy etmeye başladığınızda ortamda barınacak virtual machine ve ESXi host sayısına göre vCenter Server ‘in CPU ve Memory konfigurasyonu değişkenlik gösterebilir.

Aşağıda, vCenter Server ‘in ESXi host ve virtual machine sayısına göre belirleyeceğiniz CPU ve Memory seçenekleri gösterilmektedir.

Number of vCPUs Memory
Tiny environment (up to 10 hosts or 100 virtual machines) 2 12 GB
Small environment (up to 100 hosts or 1,000 virtual machines) 4 19 GB
Medium environment (up to 400 hosts or 4,000 virtual machine) 8 28 GB
Large environment (up to 1,000 hosts or 10,000 virtual machines) 16 37 GB
X-Large environment (up to 2,000 hosts or 35,000 virtual machines) 24 56 GB

Aynı şekilde vCenter Server ‘in içerisinde barındıracağınız ESXi host ve virtual machine sayısına göre vCenter Server ‘in storage gereksinimleri değişmektedir.

Default Storage Size Large Storage Size X-Large Storage Size
Tiny environment (up to 10 hosts or 100 virtual machines) 415 GB 1490 GB 3245 GB
Small environment (up to 100 hosts or 1,000 virtual machines) 480 GB 1535 GB 3295 GB
Medium environment (up to 400 hosts or 4,000 virtual machine) 700 GB 1700 GB 3460 GB
Large environment (up to 1,000 hosts or 10,000 virtual machines) 1065 GB 1765 GB 3525 GB
X-Large environment (up to 2,000 hosts or 35,000 virtual machines) 1805 GB 1905 GB 3665 GB

Yukarıda ESXi host ve virtual machine sayısına vCenter Server 7 storage gereksinimini görebilirsiniz.

Software Gereksinimleri:

vCenter Server 7 ‘nin bir ESXi üzerinde çalışması gerekiyor. Fiziksel sunucu üzerine kurulum yapamıyorsunuz. vCenter Server 7’nin bulunacağı ESXi host’un versiyonu 6.5 ve sonrası sürümlere sahip olmalıdır. Aynı şekilde Deployment’ını yapacağınız vCenter Server ‘in yine bir vCenter Server içerisinde çalıştırmayı düşünüyorsanız bu vCenter Server’ında 6.5 ve sonrası versiyonlara sahip olması gerekiyor. vCenter Server Appliance’i kurarken GUI veya CLI installer‘i kullanarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

Port Gereksinimleri:

vCenter Server 7 tarafından, yönetilen her ESXi host’a veri gönderebilmeli, vSphere Web Client ve Platform Services Controller hizmetlerinden veri alabilmelidir. ESXi host’lar arasında migration ve provisioning gibi işlemleri yapabilmek için, source ve destination ESXi host’larının birbirlerinden veri alabilmesi gerekir.

Bir port kullanımdaysa veya blacklist’e alınmışsa, vCenter Server installar bir hata mesajı görüntüler. Kuruluma devam etmek için başka bir port numarası kullanmalısınız. Sadece internel iletişim için kullanılan portlar vardır.

VMware, iletişim için belirlenmiş portları kullanır. Ayrıca, ESXi host’lar, vCenter Server’dan veri için belirlenmiş portları izler. Bu öğelerin herhangi biri arasında yerleşik bir güvenlik duvarı varsa, vCenter Server yükleme veya yükseltme işlemi sırasında bağlantı noktalarını açar. Özel güvenlik duvarları için, gereken bağlantı noktalarını el ile açmanız gerekir. Yönetilen iki ESXi host arasında bir güvenlik duvarınız varsa ve migration veya clone gibi operasyonları gerçekleştrirmek istiyorsanız, port’ların açık olduğundan emin olmanız gerekiyor. Portlar ile ilgili gereksinimlere buradan erişebilirsiniz.

DNS Gereksinimleri:

vCenter Server 7 kurmadan önce DNS sunucusu üzerinde gerekli tanımları yapmanız gerekmektedir. vCenter Server 7 kurarken sabit bir IP adresi ve FQDN belirtmeniz gerekiyor. Belirtmiş olduğunuz FQDN ve IP adresinin DNS sunucusu üzerinde tanımlı olduğundan emin olmalısınız. Eğer DNS tanımlarınız doğru değilse vCenter Server ‘in 2. aşamasında yani Stage 2 ‘de fail alırsınız. Web Client’a erişemediği için kurulum fail eder. DNS üzerinde yapacağınız tanımlarda PTR kayıtlarınında oluşturulması gerekir. DNS üzerindeki tüm tanımları doğru bir şekilde yaptıysanız nslookup komutu ile IP adresi’nin FQDN’i döndürdüğünü görebilirsiniz.

Browser Support:

Tarayıcınızın vSphere Web Client’i desteklediğinden emin olun. VMware, vSphere Client için aşağıdaki Guest OS tarayıcı sürümlerini test etmiş ve desteklemiştir. En iyi performans için Google Chrome’u kullanın.

Windows 32-bit and 64-bit

Microsoft Edge version 38 and later.

Microsoft Internet Explorer version 11.0.96 and later.

Mozilla Firefox version 45 and later.

Google Chrome version 50 and later.

Safari 5.1 and later.

Mac OS

Mozilla Firefox version 45 and later.

Google Chrome version 50 and later.

Safari 5.1 and later.

vCenter Server 7 Kurulumuna başlıyoruz. İlk olarak aşağıdaki linkten vCenter Server 7 download ediyoruz.

https://my.vmware.com/web/vmware/details?downloadGroup=VC700&productId=974&rPId=44114

vCenter Server 7 Kurulumu

Daha öncede belirttiğim gibi artık sadece vCenter Server Appliance bulunuyor ve Windows vCenter Server kullanılmıyor. Bundan dolayı Windows vCenter Server üzerine kurulum yapmayacağız.

 

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

ISO dosyasını download ettiğinizde veya mount ettiğinizde vCenter Server 7’nin 6.42 GB boyutunda olduğunu göreceksiniz. Önceki vCenter Server sürümleri ile karşılaştırdığınızda bu sürümün ISO boyutu bir hayli fazla olduğunu göreceksiniz. vCenter Server 7 ISO dosyasını download ettikten sonra Windows sunucumuza mount ediyoruz ve aşağıdaki path’e gidiyoruz.

D:\vcsa-ui-installer\win32

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

Yukarıda belirtmiş olduğum path’e gittikten sonra Installer isimli uygulamayı buluyoruz ve sağ click Run As Administrator butonu ile çalıştırıyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

vCenter Server 7 kurulumunda karşımıza 4 adet seçenek çıkıyor. Biz burada Fresh bir kurulum yani yeni bir kurulum yapacağımız için Install butonu ile devam ediyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

vCenter Server 7 Kurulumu Stage 1 ve Stage 2 olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Stage 1 ‘de ilk olarak vCenter Server deploy ediliyor. Stage 2 de ise SSO konfigurasonunu belirtiyoruz.

Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

Kullanıcı sözleşmesini kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

vCenter Server Deployment Target bölümünde bu vCenter Server’in hangi ESXi veya vCenter Server’a deploy edileceğini belirtiyoruz.

ESXi host or vCenter Server name: vCenter Server Appliance’in hangi ESXi veya vCenter Server’a kurulacak ise onun bilgilerini yazmamız gerekiyor. Kurulumu başlattığınız bilgisyarın/sunucunun ESXi veya vCenter Server’a erişimi olduğundan emin olun.

HTTPS Port: Default olarak bırakıyoruz.

Username: ESXi veya vCenter Server’in username’ini belirtmeniz gerekiyor.

Password: ESXi veya vCenter Server’in password’unu belirtmeniz gerekiyor.

Tüm işlemleri tamamladıktan sonra Next butonu ile devam ediyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

Bir önceki kurulumda burada vCenter Server Appliance yazarken artık VMware appliance yazısını buradan kaldırmış. Set up vCenter Server VM bölümünden vCenter Server 7’nin virtual machine ismini ve password’unu belirtiyoruz.

VM Name: vCenter Server ‘in virtual machine ismini belirtiyoruz. Inventory’de buraya yazacağınız ismi göreceksiniz.

Set root password: vCenter Server ‘in root password’unu belirtiyoruz.

Confirm root password: Yukarıda belirtmiş olduğumuz root password’unu tekrar yazıyoruz.

Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

Select Deployment Size bölümünde deploy edilecek vCenter Server ‘in size’ini belirtiyoruz.  Bu konu ile ilgili yukarıda zaten bilgi vermiştim.

vCenter Server içerisinde barındıracağımız ESXi ve virtual machine sayısına göre bize en uygun olan Deployment size’i seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

vCenter Server 7’nin barınacağı datastore’u seçiyoruz. Eğer vCenter Server virtual machine’inin üzerinde bulunan disk’lerin thin olarak oluşmasını istiyorsanız Enable Thin Disk Mode seçeneğini seçmelisiniz. Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

Şimdi en önemli bölümlerden birine geldik. Configure Network Settings bölümünde deploy edeceğiniz vCenter Server 7’nin network ayarlarını belirtmeniz gerekiyor.

Network: Bu bölümden vCenter Server Appliance virtual machine’inin hangi virtual machine port group’da olacağını seçiyoruz.

IP version: IPv4 veya IPv6 seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Default olarak IPv4 gelecektir.

IP assignment: Bu bölümden vCenter Server sunucusunun static mi yoksa DHCP’den mi IP kullanacağını belirtebilirsiniz. Static vermeniz için için daha garanti bir çözüm olacaktır.

FQDN: FQDN bölümünden vCenter’ınızın FQDN’ini belirtmeniz gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken birşey bulunuyor. Buraya belirteceğiniz FQDN’in DNS üzerinde düzgün birşekilde çözülüyor olması gerekiyor. Aksi halde erişim sorunlarınız ortaya çıkacaktır.

IP address: Bu bölümde vCenter Server ‘a vereceğimiz IP’yi yazıyoruz.

Subnet mask or prefix length: Bu bölümden vermiş olduğumuz IP’nin subnet bilgisini yazıyoruz.

Default gateway: Vermiş olduğumuz IP’nin gateway’ini belirtiyoruz.

DNS Server: FQDN bölümünde belirtmiş olduğunuz adres hangi DNS üzerinde çözülüyor ise o DNS’i buraya belirtmeniz gerekiyor.

Common ports:

vCenter Server ‘a HTTP ve HTTPS üzerinden eriştiğimzi default 80 ve 443 port’unu eğer değiştirmek istiyorsanız bu bölümden değiştirebilirsiniz. Ancak bunu değiştirdiğinizde troubleshooting açısından çeşitli zorluklar ile karşılaşacağınızı unutmayın.

Tüm gerekli konfigruasyonları yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

Yaptığımız işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve Finish butonu ile deployment’i başlatıyoruz.

Gördüğünüz gibi Stage 1 tamamlandı. Continue butonu ile Stage 2’nin kurulumuna başlıyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

Stage 1 tamamlandıktna sonra Continue butonuna bastığımızda otomatik olarak Stage 2 ‘ye geçecektir. Stage 2 ‘de vCenter Server konfigurasyonunu yapacağız. Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

vCenter Server configuration bölümünde karşımıza 2 seçenek çıkıyor.

Time synchronization mode:

Synchronize time with the ESXi host: Periyodik saat senkronizasyonunu etkinleştirir ve VMware tools, Guest OS ile ESXi host’un saatinin aynı olmasını sağlar.

Synchronize time with NTP servers: Saati senkronize etmek için bir NTP sunucu kullanır. Bu seçeneği belirlerseniz virgülle ayrılmış NTP sunucularının adlarını veya IP adreslerini girmelisiniz.

SSH access: Bu seçeneği Enable seçtiğinizde vCenter Server ‘a deploy edildiğinde SSH ile erişebilirsiniz. Eğer disable seçerseniz deploy edildikten sonra tekrar enable duruma getirebilirsiniz.

Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

vCenter Server’ı kurarken mutlaka bir Single Sign on domain’i oluşturmanızı veya var olan bir Single Sign On domain’ine join etmeniz gerekiyor.

SSO configuration bölümünde karşımıza 2 seçenek çıkıyor. Bunlar;

Create a new Single Sign-On domain: Yeni bir Single Sign On domain’i oluşturmak istiyorsanız bu seçeneği seçmelisiniz.

Single Sign-On domain name: vCenter Server kurulum sırasında kendisine özel bir domain oluşturulmasını ister. Bu internal bir domain’dir. Default olarak vSphere.local bırakmanızı tavsiye ederim.

Single Sign-On password: Single Sign-On domain’i için password belirtmeniz gerekiyor.

Join an existing vCenter Single Sign-On domain: Eğer var olan bir Single Sign On domain’ine vCenter Server’inizi member etmek istiyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz.

Create a new Singile Sign-On domain seçeneğini seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

VMware’in müşteri iyileştirme programına katılmak istermisiniz diye karşımıza bir ekran çıkıyor. Join checkbox’ına basarsanız iyileştirme programına katılmış olursunuz. Ben bu seçeneği seçmiyorum ve Next ile devam ediyorum.

vCenter Server 7 Kurulumu
vCenter Server 7 Kurulumu

Stage 2 bölümünde yapmış olduğumuz işlemlerin kısa bir özetini görüyoruz ve Finish ile gerekli konfigurasyonların yapılmasını sağlıyoruz.

Son olarak karşımıza bir uyarı geliyor. Eğer OK butonuna basarsanız artık kurulumu geri alamayacağınız belirtiliyor. Tüm işlemleri kontrol ettiğimiz için OK butonu ile devam ediyoruz.

Stage 2 tamamlandığına göre artık vCenter Server’ımıza bağlanabiliriz. Bunun için vCenter Server’a belirtmiş olduğunuz FQDN veya IP adresini kullanabilirsiniz. Zaten Stage 2 tamamlandıktan sonra da vCenter Server Getting Started  Page bölümünden de bağlantıyı sağlayabilirsiniz. Close butonuna bastığımızda karşımıza vCenter Server login ekranı gelecektir.

Makalenin başında da belirtmiştim. vCenter Server 7 ile birlikte artık vSphere Web Client kullanılmıyor. Tüm işlemleri vSphere Client yani HTML 5 Client üzerinden gerçekleştiriyoruz. Launch vSphere Client (HTML5) butonuna basıyoruz.

Kurulum sırasında belirtmiş olduğumuz [email protected] account’u ile login oluyoruz.

vCenter Server 7 Kurulumu nu tamamladık. Bu aşamadan sonra Datacenter oluşturup, ESXi host’larınızı ekleyebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 8 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ufuk Özkan
Ufuk Özkan

Teşekkürler Şahane yazılar Güzel anlatım

erkadam ferit
erkadam ferit

hocam merhaba,
vcenter 6.7 kurulu yapı var, demo lab oluşturuyoruz,
dns bölgesi dışında bağlantı kurmak istiyorum, vcenter web clint tıkladığımda dns ismine gidiyor çözemediğinden devam edemiyoyorum eski sürüm vcenter ip üzerinden çalışıyordu ,nasıl çözebilirim ?
teşekkürler.

Aytaç ARSLAN
Aytaç ARSLAN

üstad selamlar peki varolan çalışan bir esx sunucumuz var ise vcenter kurulurken buna direk dahil edebiliyormuyuz. yoksa illaki en baştan vcenteri kurmuşmu olmamız gerekirdi

Başa dön tuşu
3
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x