VMwareVMware ESXiVMware vCenter

Physical RDM vs Virtual RDM

Merhaba,

Bir virtual machine’de yüksek boyutlu disk’lere ihtiyaç duyuyor isek RDM disk kullanmanız sizin alternatifiniz olabilir. Storage’da aggregate içerisinden oluşturduğunuz bir LUN‘u isterseniz ESXi sunucuya 64TB’a kadar datastore olarak ekleyebilir, istersenizde bunu doğrudan bir virtual machine’e ekleyerek sadece virtual machine’in bunu kullanmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin sizin yapınızda bir Exchange Server var ve buna RDM disk eklediniz. İlerleyen günlerde yaşadığınız bir problemden dolayı Exchange Server’inizi fiziksel bir makina üzerine taşımak isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda RDM olarak bağladğınız disk’i taşımak oldukça basit. RDM‘in belirli bir formatı olmadığı için virtual machine’den bağlantısını koparıp direk fiziksel’e tanıtabilirsiniz. Normalde RDM kullanmazsanız vmdk’yı fiziksele taşımak için muhtemelen converter gibi veya image almak gibi işlemler ile uğraşacaksınız.

Tabi bu yukarıda belirttiğim örnek sizi RDM disk kullandırmaya yöneltmemeli. RDM disk kullanmanın çeşitli dezavantajları vardır.

RDM

Physical RDM ile Virtual RDM arasındaki farklar aşağıdaki gibidir.

physical vs virtual

Raw Device Mapping kullanma sebepleri:

  • Eğer ortamınızda Microsoft Cluster var ise bu sanal makinalar üzerinde virtual to virtual veya physical to virtual RDM disk kullanabilirsiniz.
  • Virtual machine NPIV kullanıyorsa bu durumda RDM disk kullanabilirsiniz.
  • Virtual machine içerisinde kullanmış olduğunuz bazı uygulamaların hardware SCSI komutlarını kullanma gereksinimi olabilir.
  • RDM disk kullanan fiziksel bir sunucuyu sanala çevirmek isteyebilirsiniz. Bu durumda fizikselden LUN’u koparıp doğrudan virtual machine’e göstererek çalışmaya devam edebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x