VMwareVMware ESXiVMware vCenter

Objective 1.11 – Describe vMotion and Storage vMotion technology

Merhaba,

VCP-DCV Study Guide makale serimizin bu bölümünde vMotion ve Storage vMotion teknolojileri hakkında detaylı bilgiler vereceğim VCP-DCV Study Guide makale serisine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

VCP-DCV 2019 Study Guide

Ben daha önce vMotion ve Storage vMotion ile ilgili çeşitli makaleler yazmıştım. Bu makalelerime aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Storage VMotion (SVMotion)

vMotion – Part 1

vMotion – Part 2

vSphere vMotion Nedir?

vSphere vMotion, bir virtual machine’in bir ESXi host ‘dan farklı bir ESXi host’a power on bir şekilde migrate edilme işlemine denir. Öncelikle vSphere vMotion yapabilmeniz için belirli lisans gereksinimlerini karşılamanız gerektiğini belirtmek isteirm. vSphere vMotion işlemini virtual machine’in bulunmuş olduğu ESXi’in maintenance mode’a alınmasından dolayı veya ESXi host’lar arasında yük dengeleme yapılması için kullanabilirsiniz.

vSphere vMotion işlemini gerçekleştirebilmeniz için mutlaka bir vmkernel portu kullanmanız gerekmektedir. Eğer vmkernel portu olduğu halde vMotion işlemini gerçekleştiremiyorsanız muhtemelen VMkernel portu üzerinde vMotion servisini enable duruma getirmemişsinizdir. vSphere vMotion işlemi sırasında virtual machine’in memory datası taşınacağı için network’unuzun hızlı olması vMotion işlemininde kısa süreceği anlamına gelir. vSphere vMotion network‘u için 1 GbE yeterli olacaktır ancak önerilen 10 GbE‘dir.

vMotion ‘da CPU uyumluluğu çok önemlidir. Eğer ESXi host’ların CPU’ları birbirinden farklı ise ve aynı ürün ailesine ait değilse virtual machine’ler power on bir şekilde migrate olmaz. Ancak power off olduğunda istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Dolayısıyla cluster içerisinde bulunan ESXi host’ların CPU marka ve modelleri çok önemlidir. Intel ve AMD ESXi host’lar bulunan yapıda power on bir şekilde migration yani vMotion işlemini yapamazsınız. Bir diğer önemli konu ise shared bir datastore’un tanımlı olmasıdır. Virtual machine’in bulunmuş olduğu datastore migrate edileceği ESXi host tarafından da görülüyor/kullanılabiliyor olması gerekmektedir.

 

Bir virtual machine power off durumdayken farklı bir host’a migrate etmek isterseniz buna Cold migration denir. Bu migration işleminde CPU uyumluluğuna bakılmaz. Eğer virtual machine suspend durumda ise ve migration yapıyorsanız buna suspend migration denir. Burada CPU uyumluluğuna bakılır.

vSphere vMotion kullanabilmeniz için VMkernel üzerinde vMotion servisini aktif hale getirmeniz gerekmektedir. vMotion network’u ile istereniz Management network’unu aynı uplink üzerinden geçirebilirsiniz. Bu tamamen mimari bir karardır ancak best practices’lere göre vMotion network’u ile Management’in farklı uplink’lerde hatta farklı VLAN’larda olması önerilmektedir.

vMotion’in network limitasyonlarını aşağıda görebilirsiniz.

Operation ESXi Version Network Type Maximum Cost
vMotion 5.0, 5.1, 5.5, 6.0 1GigE 4
vMotion 5.0, 5.1, 5.5, 6.0 10GigE 8

vSphere vMotion gereksinimleri ve limitasyonları nelerdir?

  • vSphere vMotion esnasında her iki ESXi host’un network IP adresleri karşılıklı erişilebilir olmalıdır. Bir virtual machine’i, bir IPv4 adresi olan vCenter Server‘a kayıtlı bir ESXi host’dan, bir IPv6 adresi ile kayıtlı bir başka ESXi host’a migrate edemezsiniz.
  • vMotion network‘u için 1 GbE network kartı kullanılması, virtual machine’lerin farklı ESXi host’lara migrate edilmesi durumunda performans problemlerine sebep olabilir. vMotion network’u için 10 GbE network kartı kullanın.
  • Virtual CPU performance counter etkinse, virtual machine’i yalnızca uyumlu CPU performance counter’a sahip ESXi host’lara migrate edebilirsiniz.
  • 3D grafik etkinleştirilmiş virtual machine’leri taşıyabilirsiniz. Ancak virtual machine’in bulunmuş olduğu fiziksel sunucu üzerinde bulunan GPU kartının migrate olacağı ESXi host’da da bulunması gerekmektedir.
  • Bir virtual machine üzerinde bulunan aygıtın taşınacağı ESXi host üzerinde de tanımlı olması beklenir. Aksi halde taşıma yapılamaz. Örneğin, virtual machine üzerinde bulunan bir ISO’nun ESXi migrate edildikten sonrada erişim sağlıyor olması gerekir aksi halde vMotion işlemi yapılamaz.

Storage vMotion Nedir?

Storage vMotion, bir virtual machine’in bir datastore’dan farklı bir datastore’a migrate edilme işlemidir. Bu işlemi virtual machine power on bir şekildeyken gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz power off bir şekildeykende virtual machine’i farklı bir datastore’a taşıyabilirsiniz. Storage vMotion işlemi, vSphere vMotion‘a oran ile oldukça basit ve fazla bir gereksinimi bulunmamaktadır. Bunun için uygun bir lisans gereksinimi bulunmaktadır.

Storage vMotion esnasıda virtual machine’in disk tiplerinide değiştirebilirsiniz. Örneğin bir virtual machine Thin disk’e sahip iken bunu Thick’e çevirebilirsiniz. Yine aynı şekilde virtual machine Thick disk’e sahip iken bunu isterseniz Thin’e çevirebilirsiniz. Bunların bütün hepsini virtual machine power on durumdayken gerçekleştirebilirsiniz. Yanlızda RDM disk’e sahipseniz burada işler biraz farklılaşıyor.

Storage vMotion gereksinimleri ve limitasyonları nelerdir?

  • VMware Tools kurulumu sırasında virtual machine taşınması desteklenmez.
  • VMFS3 datastore’lar büyük kapasiteli virtual disk desteklemediğinden, 2 TB’den büyük virtual diskleri VMFS5 datastore’dan VMFS3 datastore’a taşıyamazsınız.
  • Virtual machine’in üzerinde çalıştığı ESXi host’un Storage vMotion içeren bir lisansa sahip olması gerekir.
  • ESXi 4.0 ve sonraki ESXi host’lar, Storage vMotion ile geçişi gerçekleştirmek için vMotion yapılandırmasına gerek duymazlar.
  • Virtual machine’in üzerinde çalıştığı ESXi host’un, hem kaynak hem de hedef datastore’una erişebilmesi gerekir.
  • vMotion ve Storage vMotion ile eşzamanlı geçişlerin sayısındaki sınırlamalarını aşağıda görebilirsiniz.
Operation ESXi Version Maximum Cost Per Datastore Datastore Resource Cost
vMotion 5.0, 5.1, 5.5, 6.0 128 1
Storage vMotion 5.0, 5.1, 5.5, 6.0 128 16

vSphere vMotion ve Storage vMotion‘in host limitasyonlarını aşağıda görebilirsiniz.

Operation ESXi Version Derived Limit Per Host Host Resource Cost
vMotion 5.0, 5.1, 5.5, 6.0 8 1
Storage vMotion 5.0, 5.1, 5.5, 6.0 2 4
vMotion Without Shared Storage 5.1, 5.5, 6.0 2 4
Other provisioning operations 5.0, 5.1, 5.5, 6.0 8 1

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fatih Yavuz
Fatih Yavuz

storage vmotion teknolojisi hakkında çok başarılı bir makale olmuş. 🙂

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x