VMwareVMware ESXi

Guest Operating System Seçimi Önemli mi?

Merhaba,

Yeni bir virtual machine create etmek istediğimizde virtual machine’in işletim sistemi ile ilgili çeşitli bilgiler isteniyor. Burada en önemlilerden britaneside Guest Operating System seçeneğdir.

Virtual machine create etme aşamasında bulunan Guest Operating System seçimi genellikle bana çok soruluyor. Bunun yanlış seçilmesi durumunda ne gibi sorunlar ile karşılaşabilirz gibi sorular geliyor. Bu soruları ortadan kaldırmak için böyle bir yazı yazmaya karar verdim 🙂

Yen bir virtual machine create etmek istediğinizde kuracağınız işletim sisteminin versiyonu ne ise Guest Operating System’ide aynen o işletim sistemi seçmelisiniz. Örneğin Windows Server 2008 R2 işletim sistemi kurmak istiyorsunuz bunun için yeni bir virtual machine create ederken Guest Operating System’ide Windows Server 2008 R2 seçmelsiniz. Eğer sz burada yanlış bir işletim sistemi seçerseniz oluşturacağınız virtual machine tamamen unsupported bir konfigurasyona sahip olur. Çünkü siz yeni bir virtual machine oluşturma aşamasında Guest Operating System’i seçtiğinzde sonrasındaki adımlar tamamen bu seçmiş olduğunuz Guest Operating System’e göre gelecektir. Yani bu nedemek oluyor eğer siz Windows Server 2008 R2 işletim sistemi kuracak iken burada gidip yanlışlıkla Windows Server 2000’i seçerseniz birtakım farklılıklar ortaya çıkacaktır. Aşağıdaki resimleri inceleyelim.

1

Yukarıdan da görüldüğü üzere Guest OS version olarak Windows Server 2008 R2 seçiyorum ve Next ile ilerliyorum.

2

Windows Server 2008 R2 seçtiğimde CPU, Memory, SCSI Controller, Network Card’da belirli konfigurasyonlar yapıldı. Şimdi burada Windows Server 2000’i seçelim ve daha sonrasında karşımıza gelen detayları inceleyelim.

4

Yukarıda Windows Server 2000 seçildiğinde gelen konfigurasyonu görüyoruz.

Şimdi her iki konfigurasyona baktığınızda dikkat ettiyseniz CPU, Memory, SCSI Controller, Network kart gibi farklılıklar gözüküyor. Dolayısıyla Eğer siz virtual machine’e yüklenecek işletim sistemini buradan yanlış seçerseniz donanım özellikleri olduğu gibi farklı gelecektir. Tabi donanım’ın farklı gelmesi size performans problemleri veya tutarsız çalışma gibi çeşitli yan etkiler gösterebilir. Yukarıdaki ekran görüntüsünde Windows Server 2008 R2 seçildiğinde LSI Logic SAS, Windows Server 200 seçildiğinde ise Bus Logic Paralell gelmektedir. Özellikle network kartını incelediğinizde VMxnet3 network kartının olmadığını göreceksiniz. Network tarafında client bazlı network problemlerini ortadan kaldırmak için VMxnet3 kullanmak herzaman için iyidir. E1000 ile VMxnet3 arasındaki farkı aşağıdaki link’den görebilirsiniz.

VMxnet3 vs E1000 – Network Throughput

Windows Server 2000 seçip virtual machine içerisine seçmiş olduğunuzdan farklı işletim sistemi kurarsanız problem yaşamanız kuvvet ile muhtemeldir. Burada dikkat çekmek istediğim bir diğer nokta ise VMware Tools kurulumudur. Virtual machine’lere VMware Tools kurulumu yapılırken doğrudan Guest Operating System seçiminiz baz alınır. Yani bu nedemek oluyor biraz daha detay vereyim.

Guest Operating System’in Windows Server 2008 R2 seçilip işletim sistemine Windows Server 2000 kurarsanız, VMware Tools yüklemek istediğinizde Guest Operating System’de Windows Server 2008 R2 seçtiğiniz için Windows Server 2008 R2’ye ait driver’lar bu sunucuya kurulur. Bundan dolayıda sunucunuzda bir sürü problem çıkabilir. Aynı durum Linux içinde geçerlidir. Siz Guest Operating System’de Linux bir işletim sistemi seçip içine Windows kurarsanız muhtemelen VMware Tools kurulumunda blue screen ile karşılaşırsınız. VMware ESXi üzerinde çalışan işletim sistemini birtek Guest Operating System’de yapmış olduğunuz seçimden anlayabilir. Buna görede VMware Tools yüklenir.

Guest Operating System’i mutlaka doğru birşekilde seçin ve virtual machine’lerinize mutlaka VMware Tools yükleyin 🙂

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SEZGIN
SEZGIN

Merhaba Tayfun bey peki yükleyeceğimiz işletim sistem seçenekler arasında yoksa neyi önerirsiniz Örn: Server 2019 yüklemek istiyorum ama seçeneklerde maalesef yok ?

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x