VMwareVMware vCenter

vSphere Flash Read Cache – Performance Test

Merhaba,

Geçtiğimiz günlerde vSphere Flash Read Cache and Virtual Flash Host Swap Cache başlıklı bir yazı yazmıştım. Bu yazı gördüğüm kadarıyla bir hayli dikkat çekti. Bana geri dönüş yapan kişiler özellikle performans ile ilgili detaylar sordular. Bende kısa bir test yaparak size bunu anlatmak istiyorum.

Öncelikle daha önce yazmış olduğum yazıya aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/vsphere-flash-read-cache-and-virtual-flash-host-swap-cache.html

1

Ben home lab’da SATA arayüzlü bir SSD kullanıyorum. Ancak siz isterseniz PCIe arayüzlü bir SSD’de kullanabilirsiniz. Zaten bunun detaylarını yukarıda belirtmiş olduğum link’de de yazmıştım. ESXi host’a root ile bağlanıyorum. df -h komutu ile host üzerinde bulunan filesystem’lerin detaylarını görüyoruz. Burada VFFS olarak gözüken filesystem, bizim vSphere Flash Read Cache için kullandığımız SSD’imiz. Daha öncede belirttiğim gibi SSD vSphere Flash Read Cache olarak eklendiği zaman dosya sistemi olarak VFFS kullanılır.

2

df -h komutu yerine isterseniz esxcli storage vflash device list komutunuda kullanabilirsiniz. Bu komut ile host üzerinde Flash Read Cache için tanımlanmış SSD’lerin listesini göreceksiniz.

Ben vSphere Flash Read Cache ile ilgili birçok test yaptım ancak şunu belirtmemde fayda var. Bu ürün sizin sorun yaşadığınız virtual machine’e belli bir oranda yardımcı olabiliyor. Yani sizin büyük bir I/O probleminiz var ise bu ürün sizi kurtarmayabilir. Aşağıdaki test sonuçlarından da zaten bunu detaylı olarak göreceksiniz. Benim test yapacağım virtual machine Fiber datastore’larda barınmaktadır. Virtual machine üzerine 10GB boyutunda bir vFRC ekliyorum. Tabi bu eklediğim vFRC’nin block size’i 16KB. 16KB çok fazla kullanılan bir değer olduğu için bunu seçtim. Tabiki performans farklı block size’larda veya virtual machine’in içerisinde çalışan uygulamaya göre farklılıklar gösterecektir.

vFRC-test1

Yukarıdaki değerler ortalamadır. vFRC’nin performans değerlerini sizde SSH üzerinden görebilirsiniz. Bunun için öncelikle esxcli storage vflash cache list komutunu çalıştırıyoruz. Daha sonra esxcli storage vflash cache stats get -c komutu ile hit ratio değerlerini görebilirsiniz.

3

Son olarak, bana sorarsanız çok uçuk bir performans size kazandırmıyor ancak benim sistemimde latency değerlerini 1.5ms’den 1.2ms’e indirmesi açıkcası bir başarı. Eğer benim kullanmış olduğum datastore ISCSI olsaydı ve orada bunu test etseydim ozaman latency daha fazla düşecekti. Ben HBA kullandığım için zaten düşük bir latency var ancak bu durum ISCSI için geçerli değildir. ISCSI, TCP IP protokolu kullandığı için HBA’ya oran ile daha çok latancy vardır. Ben burada özellikle latency üzerinde duruyorum çünkü ortamınızda storage varsa ve bu hba ile bağlı ise host’unuza ve bu halde iken I/O sıkıntısı çekiyorsanız bu ürün sizin sıkıntınızı almaz:) Ama eğer sizin ortamınızda bir storage yok ise, local disk veya ISCSI/NFS gibi bir datastore’da virtual machine’leri barındırıyor ve performans problemi çekiyor iseniz ozaman bu ürünü kullanabilirsiniz. Gerçekten mükemmel performanslar verecektir.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tolga ANIT

Harika bir yazı eline sağlık:)

Başa dön tuşu
1
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x