ManşetVMwareVMware vCenter

What’s New in vSphere 6.0: Fault Tolerance

Merhaba,

Uzun yıllardır Fault Tolerance‘ın Virtual machine’ler için Multi-Processor desteği yoktu. VMworld ‘de FT ile ilgili çeşitli detaylar paylaşıldı.

vSphere 6 ile birlikte Fault Tolerance artık 4 vCPU ve 64GB Ram’i destekliyor. Buna SMP-FT denir. SMP-FT’nin çalışma mimarisi single CPU FT’ye daha farklıdır. Yeni Fast Checkpoint özelliği sayesinde primary ve secondary arasında senkronizasyon sağlanır. vSphere 6’dan önceki FT’de Record-Replay özelliği kullanılıyordu ancak buda 1 vCPU’dan fazlasına izin vermiyordu.

 

1

Tabi FT’nin bazı kısıtlamalarıda mevcut. Aynı anda maximum 4 VM’i FT ile protected duruma getirebilir veya her host için 8 FT protected durumuna getirilebilir( Hangisi sınıra ilk ulaşırsa o maximum değer olarak alınır.). SMP-FT için 10Gb dedicated Nic gereksinimi vardır. Ama isterseniz siz NIOC kullanarak bandwith’i paylaşabilirsiniz veya FT network’une priority belirleyebilirsiniz. Aslında FT tarafında ençok istenen özelliklerden biride, CPU ve Memory’nin online bir şekilde eklenmesiydi. vSphere 6 ile birlikte FT açık virtual machine’lerde Hot-add özelliğini kullanamıyoruz. İleri sürümlerde diyelim artık:)

SMP-FT aktif edildiğinde primary virtual machine’in bir kopyası oluşturulur. Secondary virtual machine, primary virtual machine’den farklı bir host ve datastore üzerinde tutulur.

 

2

Bu ne anlama geliyor. FT, virtual machine’i host down olduğunda koruyor aynı zamanda datastore’da oluşan bir issue/failure gibi durumlardada korumaya devam ediyor. Yani zero downtime sağlanmış oluyor. Secondary virtual machine’de veriler anlık olarak diğer vmdk üzerine yazıldığı için ayrı bir I/O ihtiyacı oluyor.  vSphere 6’dan önceki sürümlerde FT için Eager Zero Thich disk kullanmak gerekiyordu ancak vSphere 6 ile birlikte tüm disk tipleri support edilmeye başladı. Ayrıca Para Virtulization Device’larda artık support ediliyor.

FT’yi kullandığınız için , HA ve vMotion’dan mahrum kalmıyorsunuz:) vMotion hem primary hemde secondary için support ediliyor. Ancak DRS yanlızca FT açık olmayan virtual machine’ler üzerinde aktif oluyor. DRS yanlızca virtual machine üzerinde FT’yi enable ettiğinizde secondary virtual machine’in oluşturulması esnasında devreye giriyor ve kaynak durumu müsait olan host üzerinde secondary virtual machine oluşturuluyor. Ama HA’da budurum biraz daha farklı. 3 host’lu bir yapıda; Primary virtual machine’in  bulunduğu host down olduğunda HA process’i başlar ve secondary virtual machine’in primary olur. Diğer host üzerinde yeni bir virtual machine oluşur ve bu secondary olarak hayatına devam eder. Yani süreklilik sağlanmış olur. Bu konu ile ilgili aşağıdaki simulasyonu inceleyebilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/vmware-vsphere-fault-tolerance-simulasyon.html

3

FT enable durumda olan virtual machine’lerde Storage vMotion kullanılamaz. Ayrıca vCloud Director, vSphere Replication, vSAN/vVols ve vFlash support edilmemektedir.

vSphere 5.5’de, VADP support ve snapshot kullanılabilir değildi. SMP-FT ile birlikte anlık olarak yedeklemek için bazı iyileştirmeler yapıldı.

Birçok kişinin merak ettiği sorulardan biride performans kaybı varmı sorusu. Evet iş yüküne bağlı olarak performans kaybı vardır. VMware bunu %10 – %30 olarak belirtiyor.

Son olarak şunu unutmamak gerekir. FT hardware seviyesinde bir koruma sağlar. Yani guest’in fail olması durumunda, secondary vm üzerindede fail olacaktır. Oyüzden OS üzerinde oluşturulan Cluster sistemleri tarafından desteklenmez.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x