VMwareManşetVMware ESXiVMware vCenter

vSphere 7 DRS Yenilikleri

Merhaba,

vSphere 7 DRS Yenilikleri isimli bu yazımda sizlere yakın bir zaman içerisinde duyurusu yapılan vSphere 7 ile birlikte gelen DRS yeniliklerinden bahsedeceğim. Daha önce vSphere 7 ile birlikte gelen özellikleri yayınlamıştım. Bunlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

vCenter Server 7 Yenilikleri

vSphere 7 Yenilikleri

vSphere 6.7 vs vSphere 7

VSAN 7 Yenilikleri

DRS yani Distributed Resource Scheduler. DRS’in eğer ne olduğunu bilmiyorsanız aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

DRS nasıl çalışır?

Objective 1.6 – Describe and differentiate among vSphere, HA, DRS, and SDRS functionality

vSphere DRS, VMware 2006 yılında çıkarmış olduğu efsane güzel bir özellik. DRS sayesinde cluster’ınızda bulunan virtual machine’ler performans problemlerinin önüne geçmek için farklı host’lara migrate edilir.

vSphere 7 DRS Yenilikleri

vSphere 7 ile birlikte DRS üzerinde çeşitli geliştirmeler yaşanmıştır. Daha önce yamış olduğun vSphere 7 makalelerinde bundan bahsetmiştim ancak bu makalemde biraz daha detaya gireceğim. vSphere 7 ile birlikte gelen DRS’e DRS 2.0 deniyor. DRS 2.0 ile birlikte ne gibi yenilikler geliyor, DRS 1.0 ile arasındaki fark nedir bunlardan bahsedelim.

vSphere 7 DRS Yenilikleri
vSphere 7 DRS Yenilikleri

Bir önceki DRS versiyonunda yani vSphere 7’den önceki DRS’lerde diyelim daha anlaşılır olur. Önceki sürümden hatırlayacağınız gibi, orijinal DRS cluster merkezlidir. Her 5 dakikada bir çalışır ve cluster çapında standart sapma modeli kullanır. DRS her 5 dakikada bir çalışır, cluster’ın snapshot’ını alır ve bunun neticesinde algoritmasını çalıştırır. DRS 2.0 ile birlikte artık DRS her 1 dakika da bir çalışacak ve çok daha hızlı işlem yapacaktır. vSphere 7’den önceki DRS’ler cluster’a odaklanırken, vSphere 7 ile birlikte gelen DRS 2.0 artık virtual machine’e daha çok odaklanmıştır. Bu çok önemlidir çünkü burada VM Score diye bir kavram karşımıza çıkıyor.

vSphere 7 DRS Yenilikleri
vSphere 7 DRS Yenilikleri

DRS bir virtual machine’i taşıyor peki taşımış olduğu yerdeki virtual machine’ler bundan nasıl etkileniyor? Yeni DRS mantığı, bu soruları ele alan çok farklı bir yaklaşım benimsiyor. ESXi host’da bir VM DRS puanı hesaplar ve virtual machine’e en yüksek VM DRS puanını sağlayan bir ESXi host’a taşır. Eski DRS versiyonundan en büyük farkı, artık ESXi host’un yükünü dengelememesidir. Bu, DRS’in ESXi host kullanımını daha az önemsediği ve virtual machine mutluluğuna öncelik verdiği anlamına gelir. VM DRS puanı da her dakika hesaplanır ve bu da kaynakların çok daha ayrıntılı bir optimizasyonuyla sonuçlanır.

DRS 2.0’da sunulan bir diğer özellik de uygun Network Yükü Dengeleme yani Network Load Balancing yapabilmesidir. vSphere 6.5 ile birlikte gelen yeni özelliklerden birtanesi vSphere DRS’in artık network’ude kontrol edebilme özelliğiydi. Evet, geçmişte ağ yükü üzerindeki dengeyi yükleme seçeneğimiz vardı, ama asla birincil öncelikte değildi. Bu, yalnızca CPU ve memory dikkate alındıktan sonra bakılan ikincil bir metrikti. Dolayısıyla, CPU veya memory açısından dengelemeye gerek olmasaydı, network kullanımına bile bakılamazdı. DRS 2.0 network ile birincil metrik, yani virtual machine’lerin gösterildiği gibi network kullanımını dengelemek için taşınabilecektir.

DRS Scalable Shares
DRS Scalable Shares

DRS 2.0 ile birlikte vSphere DRS menüsünde karşımıza yeni bir bölüm çıkıyor. Scalable Shares seçeneği DRS 2.0 ile birlikte gelen yeni özelliklerden. Scalable Shares cluster düzeyinde veya resource pool düzeyinde yapılandırılır. Scalable Shares seçeneği, bir resource pool’daki virtual machine’lerin sayısına bağlı olarak diğer resource pool’lara kaynek sağlar. Scalable Shares‘i cluster düzeyinde veya resource pool düzeyinde aktif edebiliyorsunuz. VMware bunu daha çok resource pool seviyesinde kullanmanızı tavsiye ediyor.

Share değerleri ve resource pool ile ilgili daha önce bir makale yazmıştım. Bu makaleme aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

CPU/Memory/Disk Shares Değerleri

Neden Resource Pool Kullanılır?

Share değeri High ve Normal olan bir resource pool oluşturduğunuzda, share değeri High olan resource pool’un değeri 8000 olur. Share değeri Normal olan resource pool’un ise 4000 değeri olur. Başka bir deyişle, High ve Normal share değerleri arasında 2: 1 oranı bulunmaktadır. Şimdi High share değerine sahip resource pool’da 8 virtual machine’iniz ve Normal share değeri olan resource pool’da 1 virtual machine’iniz var. Normal share değerine sahip resource pool’da tek bir virtual machine 8 adet virtual machine’in bulunduğu resource pool ile aynı kaynakları paylaşıyor. Kaynak yetersizliğinin olması durumunda veya öncelikli kaynak tahsis edilmeye başlandığında High share değeri olan resource pool daha öncelikli kaynak alacaktır. Ayrıca 8 adet içinde virtual machine olacağı için kaynak çekişme yoğunluğu daha yüksek olacaktır.

Scalable shares kullanarak DRS, resource pool’da bulunan virtual machine’lerin sayısına bağlı olarak resource pool’u otomatik olarak ayarlar ve böylece artık manuel olarak ayarlamanız gerekmediği için resource pool’u daha kullanışlı hale getirir.

vSphere 7 ile birlikte gelen DRS yenilikleri ile ilgili aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

4.2 5 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x