VMwareVMware vCloud Director

Cloud Director 10 Kurulumu Bölüm 2 – NFS

Merhaba,

Cloud Director 10 Kurulumu Bölüm 2 – NFS isimli makale serimizde, Cloud Director’un çalışması için gerekli olan NFS paylaşımı hakkında detaylı bilgi vereceğim.

vCloud Director 9.7 versiyonundan beri Cloud Director Appliance için HA olarak kullanılabilecek bir PostgreSQL database içerir.

VMware Cloud Director Appliance embedded çalışan bir PostgreSQL database içerir. Embedded PostgreSQL database, HA işlevi sağlayan Replication Manager yani repmgr isimli paketide içerir. VMware Cloud Director database’inde yük dengeleme/devretme gibi yetekleri sağlayan bir database cluster oluşturabilirsiniz. Tabiki bunu appliance ile gerçekleştirebilirsiniz.

Cloud Director’u kullanabilmeniz için bir NFS sunucusu olması gerekir. Bunu siz isterseniz ortamınızda bulunan bir storage’dan sağlayabilir, isterseniz de windows veya linux sunucu üzerine kurabilirsiniz. Bu tamamen sizin mimarisel bir kararınızdır.

Bir NFS paylaşımını VMware Cloud Director sunucu grubundaki tüm sunucular için erişilebilir hale getirmelisiniz. Bu NFS paylaşımında, catalog öğeleri ve geçici dosyalar bulunur.

Sunucu grubunun her üyesi bu birimi aynı mountpoint’e, genellikle / opt / vmware / vcloud-director / data / transfer ile bağlanır. Bu birimdeki alan iki şekilde tüketilir:

  • Aktarımlar sırasında, upload ve download bu depolamayı kullanır. Aktarım bittiğinde, upload ve download’lar depolama alanından kaldırılır. 60 dakika boyunca ilerleme olmayan transferlerin süresi dolmuş olarak işaretlenir ve sistem tarafından temizlenir. Aktarılan görüntüler büyük olabileceğinden, bu kullanım için en az birkaç yüz gigabayt ayırmanız gerekiyor.
  • Harici olarak yayınlanan ve yayınlanan içeriğin önbelleğe alınmasının etkinleştirildiği kataloglardaki katalog öğeleri bu depolamayı kullanır. Harici olarak yayınlanan ancak önbelleğe almayı etkinleştirmeyen kataloglardaki öğeler bu depolamayı kullanmaz. Bulutunuzdaki kuruluşların harici olarak yayınlanan kataloglar oluşturmasına izin verirseniz, yüzlerce hatta binlerce katalog öğesinin NFS alanını kullanağını düşünebilirsiniz. Her katalog öğesinin boyutu, sıkıştırılmış bir OVF formundaki sanal bir makinenin boyutudur.

Ben bu yazımda NFS paylaşımı olarak bir linux kullanmayacağım. Windows üzerinde NFS paylaşımı oluşturup o şeklide kullanacağım. Sizin ortamınızda bir storage var ise onun üzerinden de NFS paylaşımı verebilirsiniz.

Cloud Director 10 Kurulumu Bölüm 2 - NFS
Cloud Director 10 Kurulumu Bölüm 2 – NFS

Server Manager > Server Roles bölümünde Server for NFS seçeneğini seçiyoruz ve Next butonuna basıyoruz.

Server for NFS’i seçtikten sonra Install butonu ile kurulumu tamamlayabilirsiniz. Böylece Windows Server’inize NFS’i kurmuş olacaksınız. NFS rolünü kurduktan sonra Windows Server’i reboot etmeniz istenecektir.

Server for NFS rolü kurulduktan C sürücüsü içerisinde vCloud-NFS isminde bir klasör oluşturuyorum. Daha sonrasında bu klasörde sağ click NFS Sharing seçeneğini seçiyorum. İlk defa NFS paylaşımı oluşturacağımız için Manage NFS Sharing butonuna basıyoruz.

Karşımıza açılan ekranda Share this folder seçeneğini seçiyoruz ve Permissions butonuna tıklıyoruz.

Bu bölümde Type of access bölümünde Read-Write seçeneğini seçiyor ve Allow root access checkbox’ini işaretliyoruz. Daha sonrasında OK butonuna basıyoruz.

NFS paylaşımını başarılı bir şekilde tamamladık. Artık Cloud Director kurulumunda kullanacağımız bir NFS paylaşımımız var 🙂

Cloud Director için kullanacağınız NFS paylaşımının mutlaka yedeğini almalısınız. Hem kullanım hemde troubleshooting için daha kolay bir kullanımı olan Windows Server üzerinde ben NFS oluşturdum. Siz isterseniz Linux üzerinde NFS oluşturabilirsiniz. Özel bir gereksinimi bulunmuyor.

Bir sonraki bölümde deployment’a başlayacağız.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x