VMwareVMware vCenter

VCSA 6.7 Restore işlemi Nasıl Yapılır?

Merhaba,

Bir önceki makalemde sizlere VCSA 6.7’nin backup‘ının nasıl alınacağı konusunda bilgi vermiştim. Bu yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Bu makalemde alınan backup’ı nasıl restore edileceğini anlatacağım.

VCSA 6.7 Backup Nasıl Alınır?

Bir önceki bölümde backup’ın nasıl alınacağını anlatmıştım. Management Appliance’a login olduktan sonra Backup bölümünden sorunsuz bir şekilde backup’ınızı alabiliyordunuz. Ancak Restore operasyonu biraz farklı. Restore işlemini yapabilmeniz için VCSA ISO ‘suna ihtiyacınız bulunmaktadır. Restore işlemini VCSA ISO ‘su üzerinden yapabileceğiz.

Restore işlemine başlamadan önce bu işlemin nasıl yapıldığına dair bazı bilgiler vereceğim. Öncelikle restore işlemi sizin var olan vCenter Server Appliance’iniz üzerine yapılmıyor. Restore işlemine başlamadan önce backup’ını aldığınız VCSA virtual machine’inin power off duruma getirmeniz gerekiyor. Çünkü restore sırasında yeni bir VCSA deploy edilecek ve sizin almış olduğunuz backup, deploy edilen VCSA virtual machine’ini üzerine restore edilecektir. Restore işlemi sonrasında, vCenter’ınız eski IP’si ile power on duruma gelecektir. Tekrar belirtmek istiyorum. Restore işlemi yeni bir deployment yapılarak gerçekleşiyor. Deployment sonrasında Backup’ınız deploy edilen VCSA virtual machine’ine restore edilyior.

Bu işlem için ilk olarak ISO dosyasını windows sunucumuza mount ediyoruz ve aşağıda belirtmiş olduğum path’e giriş yapıyoruz.

[php]D:\VCSA67\vcsa-ui-installer\win32[/php]

Bu dizine giriş yaptıktan sonra installer.exe isimli dosyayı çalıştırıyoruz.

Restore butonuna basıyoruz.

Gördüğünüz gibi yeni bir deployment wizard’i karşımıza geldi. Next ile devam ediyoruz.

Kullanıcı sözleşmesini kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Backup’ın bulunduğu adresini yazıyoruz ve kullanıcı adı/şifresini belirtiyoruz. Bir önceki makalemde backup’ı almış olduğum adresi buraya yazdım. Next ile devam ediyoruz.

Almış olduğum backup’ı select butonu ile seçiyorum.

Yukarıdada görüldüğü gibi backup’ın tam path’i location bölümünde gözüküyor. Deployment işlemi tamamlandıktan sonra buradaki backup yeni deploy edilen VCSA virtual machine’ine restore edilecektir.

Next ile devam ediyorum.

Seçmiş olduğum backup’ın içeriği hakkında bilgileri Review backup information bölümünden görebilirsiniz. Next ile devam ediyorum.

Yeni bir deployment yapılacağı için deployment’ın yapılacağı ESXi hostu veya vCenter Server’in adresini belirtiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Yeni deploy edilecek VCSA virtual machine’inin ismini ve root şifresini belirtiyoruz. Restore işleminin sadece file based olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Next ile devam ediyoruz.

Deployment size’i isterseniz değiştirebilirsiniz. Tabi buradaki seçenekler sizin ortamınızdaki ESXi host ve virtual machine sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Next ile devam ediyorum.

Deployment işleminin yapılacağı datastore’u seçiyoruz. Eğer burada isterseniz Thin seçeneğinide seçebilirsiniz. Next ile devam ediyorum.

Configure Network Settings bölümünde zaten tüm seçenekler backup’ınızdan alınarak doldurulmuş olarak getirilir. Dolayısıyla burada herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek bulunmamaktadır. Next ile devam ediyorum.

Son olarak Deploy edilecek VCSA hakkında bilgileri gösteren bir ekran ile karşılaşıyoruz. Finish butonu ile işlemi sonlandırıyoruz.

VCSA deployment’ı başlamış durumda. Şuana kadar yaptığımız işlemler Stage 1 idi. Bu işlem tamamlandıktan sonra Stage 2’ye geçiş yapacağız.

Deployment işlemi tamamlandı. Bu aşamadan sonra artık yeni deploy edilen VCSA üzerine backup’ı restore edeceğiz. Bunun için Continue butonu ile devam ediyoruz.

Stage 2 ‘de almış olduğumuz backup’ı yeni deploy edilen VCSA üzerine restore edeceğiz. Next ile devam ediyoruz.

Karşımıza Backup details isimli bir ekran geliyor. Burada backup’ın location bilgisi yer alıyor. Eğer backup’ınızı alırken bir encryption password belirttiyseniz bunu burada yazmanız gerekiyor. Ben herhangi bir password belirtmediğim için burayı boş bırakıyorum. Next ile devam ediyorum.

Ready to complete bölümünde backup ve restore ‘un detayları yazmaktadır. Finish butonu ile restore işlemini başlatabilirsiniz.

Restore işlemi başladı. Bu işlem tamamlandıktan sonra artık VCSA’nın backup’dan restore işlemi tamamlanmış olacaktır.

Restore işlemi tamamlandı. Artık vCenter Server’ınıza bağlanıp sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x