VMwareVMware ESXiVMware vCenter

What’s new for HA in vSphere 6.0

Merhaba,

vSphere 6.0 ‘ın duyurulması ile birlikte birçok yenilikte beraberinde gelmiştir. Adım adım bunları yazacağım ancak bu bölümde vSphere HA ‘deki yeniliklerden bahsedeceğim.

vSphere HA ile ilgili daha önce birçok yazı yazdım bunlara aşağıdaki link’lerden ulaşabilirsiniz. vSphere HA ile iş sürekliliğimiz sağlanır. Virtual machine’lerin bulunduğu host’un herhangi bir sebepden dolayı erişilemez hale gelmesi durumunda vSphere HA, host’un üzerinde bulunan virtual machine’leri farklı bir host üzerinde tekrar açar. Böylece ufak bir kesinti ile virtual machine’leriniz işleyişine devam eder.

https://www.tayfundeger.com/vmware-ha-nasil-calisir

https://www.tayfundeger.com/testing-vsphere-ha.html

vSphere6-VMCP

vSphere 6 ile birlikte, storage problemlerini minimum’a indirmek için Virtual Machine Component Protection (VMCP) özelliği gelmiştir. Storage tarafında ne gibi problemler oluşur bundan bahsedeyim. VMware’in storage tarafında yaşadığı en büyük problemlerden birtanesi APD ve PDL’dir.  Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki link’den öğrenebilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/esxi-all-path-down-ve-permanent-device-loss-bolum-1.html

Yenilikleri başlıklar altında toplayacak olursak;

  • Support for Virtual Volumes
  • VM Component Protection
  • Cluster limit

Support for Virtual Volumes:

ESXi host’un üzerinde 2 çeşit datastore oluşturabiliyoruz. Bunlar VMFS ve NFS’dir. Önceki vSphere sürümlerinde olduğu gibi bu sürümdede HA bu datastore’lar support ediyor. Ancak vSphere 6 ile birlikte vVol desteğide geldi. Artık vSphere HA vVol üzerinde çalışan virtual machine’leri’de protect edebilecektir.

VM Component Protection (VMCP):

Bana sorarsanız vSphere 6 ile birlikte gelen en büyük yeniliklerden birtanesidir. Bu özelliği basitçe açıklamak gerekirse, storage hatalarına karşı koruma düşünebilirsiniz. VMCP’nin 2 farklı özelliği var. Bunlar APD ve PDL’dir. Konfigurasyonu yapmak son derece basitdir. Burada APD ve PDL durumlarında virtual machine’lerin ne yapması gerektiğini, delay sürelerini belirtebilirsiniz. APD ve PDL yaşandığında virtual machine’lerin power off olup sonra restart olmasını sağlayabilirsiniz.

vsphere6-apd

Sırayla gidelim ve ilk olarak PDL’i inceleyelim. vSphere HA, PDL’in yaşanması durumunda virtual machine’leri zaten restart edecektir. Önceki vSphere sürümlerinde bu şekilde davranıyordu. Storage üzerinden PDL sinyali geldiğinde virtual machine’leri restart ediyordu. Ancak APD için bu durum biraz daha farklı. APD bilinmeyen bir zaman oluşabilir. Yani datastore geri dönmeyebilir veya geri dönme süresi uzun olabilir vs vs gibi birden fazla sebep APD’ye neden olabilir. vSphere 5.1 ile birlikte bazı değişiklikler yapıldı. APD, hypervisor tarafından handle edilmeye başlandı ve bu mekanizma HA tarafından support edilmeye başlandı.

APD durumu meydana geldiğinde eğer hala datastore’lara ulaşılamıyorsa 140 saniyeden sonra APD deklare edilir ve device APD olarak işaretlenir. 140 saniye geçtikten sonra HA’in devreye girme süresi başlar. HA’in timeout süresi ise 3dakikadır. 3 dakika geçtikten sonra HA devreye girer ve virtual machine’ler restart edilir. İşte vSphere 6 ile birlikte VMCP sayesinde virtual machine’lerin restart durumlarını ayarlayabilirsiniz.

vsphere6-apd2

APD veya PDL’in event’lerdeki hatalardan da anlayabilirsiniz. Response for datastore with All Paths Down seçeneğinde Restart policy olarak Conservative ve Aggressive olmak üzere iki tane farklı seçenek çıkıyor. Her iki seçenektede vSphere HA virtual machine’i restart ediyor. Eğer siz burada Conservative seçeneğini seçerseniz, APD oluştuğunda HA virtual machine restart edecektir. Ancak restart işlemi yapılırken diğer host bu virtual machine’in restart olduğunu bilir. Yani diğer host üzerinde herhangi bir APD durumu yok ise geçer. Aggressive mode’da ise, HA virtual machine’i yine restart eder ancak diğer host üzerindeki duruma bakmaz. Yani o host üzerinde o anda APD durumuna bakmaksızın virtual machine’i restart etmeye çalışır. Eğer virtual machine’in barındığı datastore’da APD yaşanıyorsa zaten virtual machine açılmayacaktır.

Host and Virtual machine limit:

vSphere 6 ile birlikte Cluster başına desteklenen host sayısı 32’den 64’e çıkmıştır. Ayrıca Cluster başına 8000 virtual machine desteklenmektedir. Tabi cluster içerisinde 8000 virtual machine veya 64 host bulundurmak nekadar mantıklı bu tartışılır ancak Configuration Maximum açısından güzel sayılar. Ek olarak Cluster’ını büyütmek isteyen kişiler vSphere 6’ya geçerek cluster içerisinde 64 host kullanabilir.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

4 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x