VMwareVMware vCenter

Windows vCenter migrate to vCenter Server Appliance

Merhaba,

vCenter 6 ile birlikte artık Windows üzerine kurulan vCenter ile Linux appliance olan vCenter arasında herhangi bir fark kalmadı. Bu konu ile ilgili daha önce vCenter Server Appliance 6 ile Windows vCenter 6 arasındaki farklar isimli makalemde de bahsetmiştim.

Windows vCenter’ı, vCenter Server Appliance ‘a nasıl migrate edililr?

Linux ile Windows vCenter arasında fark kalmadığına göre Windows vCenter’dan lisans maaliyetinden dolayı kurtulmak isteyebilirsiniz. Basit bir ortamınız var ise yani distributed switch, resource pool gibi feature’ları kullanmıyorsanız aslında sıfırdan Linux appliance’i kurup varolan ESXi host’larınızıda Linux Appliance olarak kurmuş olduğunuz vCenter’a connect edebilirsiniz.

Tabi eğer böyle bir imkanınız yok ise ve komplex bir yapınız var ise ve Windows vCenter’den kurtulup Linux Appliance‘a yönelmek istiyorsanız VMware Labs ‘in VCS to VCVA Converter isimli sizler için hazırladığı basit bir tool var. Eğer sizin kullanmış olduğunuz Windows vCenter external bir Microsoft SQL Server’a bağlı ise yani Microsoft SQL Express kullanmıyorsanız bu tool’u kullanabilirsiniz. vCenter Server Appliance oldukça basit ve kullanışlı. Yani deploy edip kullanmaya hemen başlayabilirsiniz. Ek olarak VMware’in KB’lerini incelediğinizde işletim sistemi bazında Windows vCenter’dan daha az KB’ye sahip olduğunu görebilirsiniz. Bu tool sayesinde vCenter’ınızda bulunan klasör yapıları, izinler, Alarm’lar, Storage Policy’leri gibi tanımlamış olduğunuz birçok şey vCenter Server Appliance’a aktarılır. Tabi bu işlem sadece External Database’den, VCSA içerisinde çalışan vPostgres Database’e migrate için geçerlidir.

screenshot

VCS to VCSA converter appliance’ı production ortamında denemeden mutlaka kendi test ortamınızda deneyip daha sonra bu ürün ile test’inizi yapın. Çünkü bu ürününde çeşitli sistem gereksinimleri ve limitasyonları var. Bunları iyi incelemeniz gerekiyor.

Sistem gereksinimleri:

  • Windows üzerinde çalışan vCenter’ın 5.5 veya daha yüksek olması gerekir.
  • Migrate yapılacak vCenter ile VCSA’nın versiyonunu aynı olması gerekir. (Örnek; vCenter Server Windows 5.5u1 to VCSA 5.5u1)
  • Her iki vCenter’ında aynı CPU ve Memory kaynaklarına sahip olması gerekir.
  • vCenter Component’lerinin (Inventory Service, vSphere Web Client ve VMware Single Sign On) aynı vCenter server üzerinde olması gerekir.
  • vCenter Database’inin Microsoft SQL Server 2008R2 veya sonrası olması gerekir.
  • vSphere Web Client Plugins connected registered with an Active Directory user
  • VMware Single Sign On User/Groups migrate olmadığı için Re-register yapılması gerekir.
  • Migration işleminin tamamlanması için bu port’ların hem Windows hemde Server Appliance ‘da açık olması gerekir  22 (ssh), 443 (https), 445 (SMB)

Limitler:

  • Microsoft SQL Server ve vCenter Server ayrı sunucular üzerinde olmalıdır.
  • Microsoft SQL Express database 0.9 sürümünde desteklenmemektedir.
  • VMware Single Sign On Users ve Groups 0.9 sürümünde migrate edilmemektedir.
  • Windows Local Users ve Groups 0.9 sürümünde migrate edilmemektedir.
  • vCenter Alarm action scripts 0.9 sürümünde migrate edilmemektedir.
  • Migration sırasında downtime gereklidir.
  • Linked mode konfigurasyonu migrate edilmez. Birden fazla vCenter var ise bunlar için ayrı ayrı operasyonlar gerekir.
  • vCenter üzerinde çalışan 3.party uygulamalar veya Web Client üzerindeki plugin’ler migrate edilmez. VUM, NSX gibi.

Converter için aşağıdaki link’i kullanabilirsiniz.

https://labs.vmware.com/flings/vcs-to-vcva-converter

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x