VMwareVMware vSphere Replication

vSphere Replication 6 Installation – Part 2

Merhaba,

Bir önceki bölümde vSphere Replication 6 ile ilgili detaylı bilgi vermiştim. Bu bölümde vSphere Replication 6 ‘nın kurulumuna başlayacağım.

vSphere Replication 6 ‘yı kullanabilmemiz için vCenter olması gereklidir. Eğer ortamınızda vCenter var ise Web Client’in kurulu olup olmadığını kontrol edin. vSphere Replication 6 bir appliance olduğu için bunu vCenter’a deploy edeceğiz.

Web Client üzerinden deploy işlemine başlamadan önce Web Client’in doğru bir şekilde çalışması için gerekli olan Client Integration Plug-in ‘in kurulu olması gereklidir. Eğer bu plugin kurulu ise zaten bir işlem yapmanıza gerek yok. WebClient’a login olduktan sonra Manage > Settings > Advanced Settings altında bulunan  VirtualCenter.FQDN seçeneğine full fqdn’imizi veya vCenter’ımızın IP adresini yazıyoruz.

1

vSphere Replication bir appliance’dır. Bunun için VMware’den indirmiş olduğumuz vSphere Replication ISO’sunu vCenter’ımıza mount ediyoruz ve bin klasörüne giriyoruz. BIN klasörüne girdiğimizde OVA ve OVF dosyalarımızı görüyoruz. Artık deploy işlemine başlayabiliriz.

2

Host and Cluster’a giriyoruz ve Cluster üzerinde sağ click Deploy Template seçeneğini seçiyoruz ve karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran açılıyor. URL’den kurulum yapmayım local’imizde bulunan OVA/OVF dosyasından kurulum yapacağımız için Local File seçeneğini seçiyoruz. Browse butonu ile OVF template’imizi gösteriyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

3

Kurulum yapacağımız ürün ile ilgili detayları görüyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

4

Lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

5

Kurulum yapacağımız Datacenter’ı seçiyoruz. Next ile devam ediyoruz.

6

Karşımıza 2 tip konfigurasyon çıkıyor. Bunlardan birtanesi 2vCPU diğeri ise 4vCPU ‘dur. Ben 4 vCPU seçeneğini seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

7

Datastore’umu seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

Önemli: Select Virtual Disk Format bölümünden disk’i thin olarak işaretlemeyin. Bunu yaparsanız işletim sisteminin açılmaması gibi durumlar ile karşılaşabilirsiniz.

8

IP allocation bölümünden DHCP’den Static’e çekiyoruz ve IP’leri belirliyoruz. Ben vSphere Replication ‘ı Domain’e join edeceğim için DNS Servers bölümüne Domain Controller’ın adresini yazdım.

vSphere Replication ‘a vereceğiniz hostname ismini mutlaka DNS üzerinde A kaydını ve reverse kaydını açın. DNS ‘in doğru çalıştığından emin olun.

Next ile devam ediyoruz.

9

vSphere Replication kurulduktan sonra arayüzüne bağlacağımız root kullanıcısının şifresini belirliyoruz. vSphere Replication’ın doğru çalışabilmesi için Appliance üzerindeki saat’in vCenter ve ESXi host’lar ile eşit olması gerekiyor. Bundan dolayı NTP server mutlaka girmelisiniz.

Son olarak vSphere Replication ‘ın kullnacağı bir management IP’si belirtiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

10

vSphere Replication’ı yanlızca Replikasyonu yapmak istediğiniz vCenter’a kurabilirsiniz. Çünkü vSphere Replication kurulum aşamasında vCenter’ın extension’larına register olur. Yani şöyle düşünün 2 vCenter’ınız var. Bunlardan birtanesi Site-1 diğeri ise Site-2. Site-1’den Site-2’ye replikasyon yapmak istiyorsanız Site-1’in üzerinde vSphere Replication’ı, Site-2’nin üzerinede vSphere Replication’ı kurmalısınız. Her iki vSphere Replication’ı aynı vCenter’a kuramazsınız.

Next ile devam ediyoruz.

11

vSphere Replication’ın hangi ayarlarda kurulacağını görüyoruz. Eğer vSphere Replication Appliance’ın deploy işlemi bittikden sonra açılmasını istiyorsanız Power on after deployment seçeneğini seçiyoruz. Ayarları yaptıkdan sonra Finish butonu ile işlemi sonlandırıyoruz.

12

Deploy işlemi tamamlandıktan sonra vSphere Replication virtual machine’inin console’unu açıyoruz ve yukarıdaki gibi bir ekran ile karşılaşıyoruz.

https://vSphereReplicationIP:5480

Yukarıdaki IP adresinden vSphere Replication’ın arayüzüne bağlanıyoruz.

1

Arayüzüne girdiğimizde Configuration bölümüne giriyoruz. Burada VRM servisini start etmemiz gerekiyor. SSO password’unu girdikten sonra Save and Restart Service butonuna basıyoruz. (yukarıdaki bilgiler zaten default olarak dolu gelecektir. Deploy aşamasında vSphere Replication Appliance, vCenter extension’larına register olduğu için bu bilgiler doğrudan gelecektir. Sizin sadece şifre yazmanız yeterli olacaktır.)

Ek olarak siz eğer kendi sertifikanızı yüklemek istiyorsanız bunun için Gözat butonuna basıp sertifikanızı upload edebilirsiniz.

2

Karşımıza açılan sertifika ekranını Accept ile kabul ediyoruz.

3

İşlem başarıyla tamamlandı. Eğer siz burada bir hata görüyorsanız muhtmelen NTP ve DNS’inizde bir sorun var demektir. Aksi takdirde hata vermesi çok zor 🙂

Bir sonraki bölümde vSphere Replication konfigurasyonundan bahsedeceğim.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mesut İNAM
Mesut İNAM

Hocam Merhaba,
Öncelikle Döküman için Çok Teşekkürler. Fakat Şöyle Bir Hata ile Karşılaşıyorum. SSL Sertifikası Oluştururken Tarayıcı Üzerinde Session Hatası Alıyorum ve Yeniden Giriş Yapmamı İstiyor. Root Bilgileri ile Yeniden Giriş Yaptığımda Tekrar Sertifika Oluşturmamız Gerektiğini Söylüyor. Yeniden Oluşturmaya Çalıştığımızda Tekrar Session Hatası ve Başa Dönüyorum. Sonsuz Bir Döngü. Yardımcı Olabilir misiniz Teşekkürler.

Başa dön tuşu
1
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x