Microsoft

SQL Server 2005 Kurulum

Kullandığımız pek çok program log tutmaktadır , kimi programlar bu log dosyalarını txt ye kimi Access veri tabanına tutar , kimi ise bu logların boyutundan veya sorgulanma isteğinden dolayı bir veri tabanı sunucusunda tutar. Piyasada pek çok veri tabanı sunucusu bulunmaktadır ; ORACLE , MS SQL , My SQL vb , ben ise bunlardan MS SQL Server ın 2005 Devolper Edition un kurulumunu anlatacağım.

Bizler her ne kadar sistemci de olsak SQL Server hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır . Çalıştığımız şirketlerin büyük veya küçük mutlaka bir veri tabanı gereksinimi olacaktır ve bizde bir sistemci olarak bu nokrada SQL Server kurulumunu yapacak kadar bilgiye sahip olmalıyız . Tabiî ki SQl kurulumdan ibaret değildir , ancak sistemci olarak ilk önceliğimiz bir SQL Server ın kurulması , yedeklenmesi , bakımı , yönetimi olmalıdır. SQL cümlecikleri ise daha sonra gelecektir.

SQL 2005 kurulumuna başlamak için elimdeki iki adet kurulum CD sinden ( siz DVD de kullanabilirsiniz ) ilkini CD sürücüsüne takıyorum ve karşıma aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor

clip_image001

Şekil – 1

Prepare kısmında SQL Server yüklemeden önce yazılım ve donanım ihtiyaçlarını kontrol etmenizi tavsiye ederim. Bunun dışında yine aynı menüde “SQL Server Upgrade Advisor “ u yükleyebiliriz.

Install bölümü ise SQL Server ve araçlarını , örnek veritabanlarını yüklemememize olanak tanımaktadır.

Bende SQL kurulumuna geçmeden önce sistem gereksinimlerini okudum ve sistemimde IIS olması gerektiğini gördüm ( aslında diğer şartlar IIS , IE6 veya daha üst bir browser ile Windows Installer 3.1 in yüklü olması gerekiyor , ancak bende browser var ve Windows update i kullandığım içinde makine kurulumunda Windows Installer 3.1 yüklenmişti o nedenle sadece IIS i yükledim ) ve bende IIS kurulumun yaptım.

Ardından Install kısmından “Server component , tools “ kısmına tıklayarak yüklemeye başlıyorum

clip_image002

Şekil – 2

İlk olarak karşımıza bir sözleşme çıkıyor ve kabul edip ilerliyoruz

clip_image003

Şekil -3

Bu ekranda ise sistemime SQL Server 2005 yüklemem için gerekli olan programları görüyorum , bu programları kurulum yükleyeceği için install demem yeterli olacaktır.

clip_image004

Şekil – 4

Yükleme işlemi bittikten sonra “Next” diyerek ilerliyoruz.

clip_image005

Şekil – 5

Bu ekranda ise asıl kurulum başlıyor . Microsoft olası sorunları gidermek için kurulumdan önce sistemimizi tarıyor , bu sayede kurulum için eksik bir bileşen veya sistem gereksinimi olması durumunda bize bilgi veriyor.

clip_image006

Şekil – 6

Benim makinem yapılan 14 testin 13 ünden geçti , sınıfta kaldığı nokta ise sistem gereksinimleri oldu J . Eğer makinem SQL kurulumu için gerçekten yeterli olmasaydı kuruluma devam edemeyecektim ancak ben “next” diyerek kuruluma devam ediyorum.

clip_image007

Şekil – 7

Sistem kontrol ediliyor .

clip_image008

Şekil – 8

Kullanıcı adı ve şifre bilgileri veriliyor.

clip_image009

Şekil – 9

Burada SQL Server ın istediğiniz özelliğinin yanındaki kutucu seçerek yükleyebilirsiniz , ben bütün servislerini seçtim ancak sadece veri tabanı olarak kullanacaksınız servislerin tamamını yüklemenize gerek yoktur , sadece “SQL Server Database Services” i yüklemeniz yeterli olacaktır . Eğer SQL üzerinde çalışma yapacaksanız örnek veri tabanlarını da yüklemeniz gerekmektedir , bunun için gelişmiş butonuna basıyoruz ve karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor.

clip_image010

Şekil – 11

Buradan “Sample Databases” kısmını seçerek yüklemeye dahil ediyoruz.

clip_image011

Şekil – 12

SQL serverınız için bir instance belirleyebilirsiniz , eğer bir makinede bir sql server çalıştıracaksanız “default” ta bırakmanız bir sorun çıkarmaz ama birden çok kurmak istiyorsanız her kurulumda burayı değiştirmeniz gerekmektedir.

clip_image012

Şekil – 13

Bu kısımda ise biz SQL Server dan pek çok servis yüklemesini istedik ve bize bu servislerin hangi hesapla ile çalışacağını soruyor . Standart ayarında belirleyeceğiniz hesap bütün servisleri etkiler , isterseniz her bir servis için tek tek hesap belirtebilirsiniz. Ben her servisin aynı ve “Local System” hesabı ile çalışmasını istiyorum. Burada bir önemli noktada setup ın bitmesinin ardından çalışacak olan servislerin neler olacağını seçmemizdir . Eğer makineniz yetersiz ise sadece “SQL Server” ı seçin ve diğerlerine ihtiyaç duymanız halinde manuel olarak başlatabilirsiniz. ( bu denemiş ve yaşanmıştır , hatta eğer sisteminiz bu şekilde servislerin hepsini açmaya çalışırken çatlarsa toparlamak zor olacaktır ) ( Not : Eğer SQL server ınız network üzerinden bir başka sql ile replike olacak ise ona bir domain hesabı tanımlayın ve servisleri de bu hesap üzerinden çalıştırın. )

clip_image013

Şekil – 14

Bu pencerede ise SQL Server ın kimlik doğrulama yöntemini seçiyoruz . Ben Windows kimlik doğrulama yöntemini seçip ilerliyorum.

clip_image014

Şekil – 15

SQL Server da kullanacağınız dil setini seçin ve ilerleyin.

clip_image015

Şekil – 16

Raporlama servisinin ayarlarının nasıl yapılacağını belirliyoruz. Servisin yüklenmesi ve standart ayarların yapılmasını seçiyorum.

clip_image016

Şekil – 17

SQL Server da çıkabilecek sorunların sonuçlarının Microsoft a gönderilip gönderilmeyeceğini belirliyoruz.

clip_image017

Şekil – 18

Yükleme hakkında bir özet alıyoruz ve “install” diyerek uzun bir yükleme işlemini başlatmış oluyoruz.

clip_image018

Şekil – 19

Yükleme sırasında yukarıdaki ekranı uzuuuun bir süre göreceksiniz , sabırlı olun J

clip_image019

Şekil – 20

Yükleme tamamlandı ve “Next “ diyerek ilerliyoruz

clip_image020

Şekil – 21

Yukarıdaki ekranı görerek te yüklememizin bittiğini anlıyoruz.

Bu sayede SQL Server 2005 in var olan servisleri ile birlikte nasıl yüklendiğini anlatmaya çalıştım bir başka SQL makalesinde görüşmek üzere.

Kaynak : MCTS Self-Paced Training Kit – Microsoft SQL Server 2005 Implementation and Maintenance

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x