VMwareVMware ESXiVMware vCenter

What is new for vMotion in vSphere 6.0?

Merhaba,

vSphere 6’ı ile birlikte vMotion ile ilgili birçok yenilik gelmiştir. Önceki vCenter sürümlerinde vMotion işlemlerinde çeşitli kısıtlamalar mevcutdu. vSphere 6 ile birlikte artık farklı vCenter’lar arasında vMotion işlemini gerçekleştirebileceğiz. Windows üzerine kurulu bir vCenter’dan vCenter Server Appliance’a migrate işlemi yapabilirsiniz. vSphere 6’da vMotion tarafında birçok yenilik ve esneklik sağlanmış.

Cross vSwitch vMotion:

Bu özellik farklı switch’ler arasında virtual machine’lerin taşınmasına izin verir. Sadece Virtual Switch’den Virtual Switch’e değil, aynı zamanda Virtual Switch’den Distributed Switch’e , Distributed Switch’den Distributed Switch’e vMotion destekleniyor. Ancak Distributed Switch’den Virtual Switch’e vMotion support edilmiyor. Bununda sebebi, Distributed Switch’de bulunan virtual machine’in metadata bilgisinin vSwitch üzerinde handle edilemiyor olmasıdır. Yani distributed switch üzerinden gelen bilgiyi vSwitch işleyemiyor bu şekilde düşünebilirsiniz. Virtual machine’i migrate ederken her iki switch’inde Layer 2 network’unde olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde virtual machine üzerindeki IP değişecektir. Yani source ve destination port gorup’ları aynı Layer 2 network’unde olmalıdır. Hangi switch’ler arasında vMotion işlemi yapılacağını sıralayacak olursak;

  • vSS to vSS.
  • vSS to vDS.
  • vDS to vDS.
  • vDS to VSS support edilmiyor.

Tüm bu işlemleri Datacenter’lar arası migrate’de, virtual machine’leri farklı cluster’lar arasında veya virtual machine’i farklı bir vCenter’a migrate işleminde kullanabilirsiniz.

Cross-vCenter-vMotion

Cross vCenter vMotion:

vMotion teknolojisi hakkında aslında en çok konuşulan konulardan birtaneside farklı vCenter’lar arasında vMotion işleminin nezaman mümkün olacağıydı. vSphere 6.0 ile birlikte farklı vCenter’lar arasında vMotion yapmak mümkün. Tabi burada sadece vMotion yapılarak virtual machine’i farklı vCenter’a almayı düşünmeyin. Farklı migration işlemlerinide yapabilirsiniz. Yani storage, network gibi migrate işlemlerinide gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemler yapılırken shared datastore olmasınada gerek yok. Ancak farklı vCenter’lar arasında migration işlemi yapmak istiyorsanız destination ve source vCenter’lar aynı SSO domain’ine dahil olmak zorundadır.

Farklı vCenter’lar arasında yapılan vMotion’da bence en güzel özellik, virtual machine’e ait alarm’lar, event’lerin, HA ve DRS ayarlarının olduğu gibi migrate edilen vCenter’a gelmesidir. Yani sizin HA veya DRS üzerinde bu virtual machine’e özel bir rule veya host isolation üzerinde yaptığınız bir ayar var ise bu olduğu gibi karşı vCenter’a da gelecektir. Bunları madde madde yazacak olursak;

  • Resource Settings
  • Shares
  • Reservations
  • Limits
  • Affinity/Anti Affinity Rules
  • Automation level
  • Start-up priority
  • Host isolation response

vMotion yapıldığında yukarıdaki özelliklerde virtual machine ile birlikte taşınacaktır. Eğer farklı vCenter’lar arasında vMotion işlemi yapacaksanız, network bandwith’inde 250Mbps available kaynak olmalıdır. Tabi bu kaynak her vMotion operasyonu için geçerlidir.

Son olarak Cross vCenter vMotion işleminde virtual machine üzerinde bulunan MAC adresi değişmez.

Long-distance-vMotion

Long Distance vMotion:

Bu özellik daha önce vMworld’de bahsedilmişti ancak hala test aşamasında olduğu belirtildi. Buyüzden buraya yazacağım sürelerde değişiklikler olabilir. vMotion için max tolerated latency değeri 10ms’idi. vSphere 6.0 ile birlikte bu süre 100ms’e çıktı. Long distance vMotion socket buffer tekniklerini kullanarak yüksek olan latency süresini minimum’a indirir. Bu özellik bütün storage sistemlerinde çalışır. Yani sizin ortamınızda VMFS veya NFS datastore var ise bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. NFS ve VMFS full support edilmektedir. Long Distance vMotion hakkında çok fazla detay verilmedi, bundan dolayı vSphere 6.0’ın release olmasını bekleyeceğiz. Release olduktan sonra daha detaylı olarak anlatacağım bunu.

Microsoft Cluster virtual machine:

vSphere 6.0 ile birlikte virtual machine’lere physical RDM olarak bağlanan disk’lerde vMotion işlemi full support edilmektedir. Windows 2008, Windows 2008R2, Windows 2012 ve Windows 2012 R2 işletim sistemleri support edilmektedir.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

 

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x