SQL Server 2008 R2 Best Practices Analyzer, instance inizi best practice değerlerine göre kontrol edip size önerilerde bulunan bir tooldur. Bugünkü makelemizde bu tool un kullanımını inceliyor olacağız.
Best practise kavramını biraz açalım. Best practise bahsi geçen teknolojik ürün üzerinde kabul görmüş genel konfigurasyonlardır. Örneğin SQL Server ı ele alacak olursak; Database Data ve Log dosyalarını performans amaçlı farklı fiziksel disklerde bulundurmak best practice dir. Ya da TempDB Dat ...
Devamını oku..
Makalemizde size basit ama bana çok sorulan bir konudan bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi SQL Server’da otomatik backup alınabilmektedir. Örneğin her akşam saat 20.00’de backup alınsın diye bir job tanımlanabilir. Bu job’ı işleten servis ise SQL Server Agent’tır ve SQL Server’ın Express yani ücretsiz sürümünde SQL Server Agent’ı bulunmamaktadır.
Bugünkü makalemde SQL Server Express sürümünde Windows Scheduler servisini kullanarak nasıl otomatik backup alınacağını anlatıyor olacağım.
...
Devamını oku..
SQL Server 2008 R2 diğer Microsoft sunucu ve kullanıcı işletim sistemlerinde olduğu gibi, yedek alınıp geri dönüş yapılabilme imkanı sağlıyor. SQL Server 2008 R2 ‘deki backup ve restore farkı database üzerindeki bilgilerin yedeğinin alınıp geri yüklenebilmesidir. İşletim sistemlerinin yedeklerinin alınması kadar veritabanlarının yedeklerinin alınıp doğru yerde muhafaza edilmesi de büyük önem taşımaktadır. Olası meydana gelecek sorunlarda veritabanı hasar görmesi yada kayıp edilmesi durumlarında ...
Devamını oku..
Veri tabanı yöneticisi denince akla pek çok tanım gelmek ile birlikte temel olarak uzman olduğu veri tabanı teknolojisini ( Sql, Oracle, Mysql vb ) kullanan kurum ve kuruluşlarda bu ürünlerin yönetiminden sorumludur. Kısaca DBA olarak bildiğimiz ( Database Administrator ) veri tabanı yöneticilerinin şirket organizasyonlarındaki temel uğraşları aşağıdakilerdir ;
Veri Arşivleme
Kurumlardaki verilerin boyutu zamanla artar. Bu veri artışı disk/storage üzerinde daha çok yer kaplama ...
Devamını oku..
Bir önceki makalemizde sistemde olmayan ama olması tavsiye edilen index’leri nasıl sorgulayabileceğimizi incelemiştik. (Bkz. Bir önceki makalemde)
Bugünkü makalemde ise belirlediğimiz bu missing index’leri adım adım analiz edip create edip etmemeye karar vereceğiz. Ve create ettikten sonrada nasıl monitör edebileceğimizi görüyor olacağız. Yani baştan sona bir missing index operasyonunun nasıl yapıldığını görüyor olacağız.
Makale şu alt başlıklar altında yer alacaktır;
1. Missing Index’lerin s ...
Devamını oku..