VMwareVMware ESXiVMware vCenterVSAN

VSAN – Resyncing Objects

Merhaba,

Bu yazımda sizlere Resyncing Objects hakkında bilgi vereceğim. Bir VSAN Cluster’ında verileriniz birden fazla host’a dağıtılmış durumdadır. Böylece hem verileriniz güvenli olur hemde yüksek performans sağlanır. Veriler, VSAN Network‘u üzerinden host’lar arasında kopyalanır.

Yukarıda belirtmiş olduğum aksiyonlardan dolayı VSAN network’unde yoğun bir kullanım bulunur. Bunun haricinde yine VSAN network’unun yoğun kullanılmasına sebep olan bazı durumlarda vardır. Örneğin bir virtual machine’in fault tolerance method’unu RAID+1 ‘den RAID+5 ‘e değiştirmek isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda virtual machine’in verileri daha fazla host üzerine taşınacaktır. Yani mirror’ı stripe’e taşıyacaktır.

Başka bir örnek vermem gerekirse VSAN cluster’ında bulunan bir host’un fail olmasını veya maintenance işlemini düşünebiliriz. Böyle bir durumda VSAN üzerindeki data bütünlüğü bozulduğu için down olan ESXi host’un up olması beklenecektir. Bundan dolayı Object Repair Timer default olarak 60 dakika olarak ayarlanmış durumdadır. VSAN, oluşan bir çok sorunun geçici olacağını düşünerek bekleme süresine sahiptir. Yani VSAN bulunmayan bileşenlerin makul bir süre içerisinde tekrar çevrimiçi olmasını bekler. Böylece VSAN, network üzerinden yüksek miktarda veri kopyalamasından kaçınır. Eğer 60 dakika içerisinde ESXi host up duruma gelmez ise, data bütünlüğünün korunması için veriler diğer host’lar üzerine kopyalanacaktır.

Bu işleme VSAN’da resynchronization diyoruz.

vSAN, objelerin onarımı için 60 dakika sonra bulunmayan bileşenler için onarım işlemine başlayacaktır. Örneğin, RAID-1 mirrored depolama ilkesi tarafından korunan sanal disk (VMDK dosyası) gibi bir nesne, sağlıklı kopyadan ikinci bir mirror kopya oluşturur. Bu işlem, ne kadar verinin kopyalanması gerektiğine bağlı olarak önemli miktarda zaman alabilir. Yani verinizin büyüklüğününe göre değişebilir.

Object Repair Timer vSAN6.6’da geliştirildi. vSAN başka bir kopyayı yeniden oluştururken mevcut olmayan bileşenlerin tekrar çevrimiçi olması durumunda, vSAN tamamen yeni bir kopya oluşturmaya devam etmenin veya çevrimiçi olan mevcut kopyayı güncellemenin daha etkili olup olmadığını belirleyecektir. vSAN, en verimli yöntemi kullanarak fazlalığı geri yükler ve diğer işlemi iptal eder. VSAN daki bu gelişme, riski azaltmak ve kaynak kullanımını en aza indirmek için object repair işlemlerinin hızını ve verimliliğini artırır.

Storage Policy üzerinde belirlemiş olduğunuz kurallar esas olduğu için VSAN mümkün olduğu kadar objeyi onaracaktır. Böylece host’un fail olması veya data bütünlüğünün bozulması durumunda objeleri korunmaya çalışılacaktır. Peki aklınıza şu gelebilir. Down olan host veya kaynaklar tekrar up duruma geldiğinde yani ulaşılabilir duruma geldiğinde VSAN yine objeleri düzeltmeye yani repair etmeye devam edecektir.

Yukarıdaki ekranda görülen başlıklar hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.

Resyncing Objects: Resync olan obje sayısı.

Bytes left to resync: Resync işleminin tamamlanmasına kalan byte.

ETA to compliance: Resync işleminin tamamlanmasına kalan süre.

Ayrıca eğer resync işlemlerini monitor etmek isterseniz vCenter Server Appliance ile birlikte gelen RVC komutlarını kullanabilirsiniz. Aşağıdaki komut ile monitor edebilirsiniz.

[php]

vsan.resync_dashboard [cluster-name] [/php]

RVC ile ilgili ilerleyen makalelerimde daha detaylı bilgi vereceğim.

VSAN 6.7 ile birlikte gelen Adaptive Resync hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.

Resync veya rebuild işlemleri host’un performansını olumsuz etkileyebilir. Çok yoğun I/O ve network trafiği olması durumunda virtual machine’lerin performansı olumsuz etkilenebilir. Bundan dolayı Resync Throttling bölümünden senkronizasyon hızını ayarlayabilirsiniz. I/O olduğunda, disk grubu bant genişliğininin normal değerlerinin çok üstünde gerçekleştiğinde , Adaptive Resync, VM I/O ve resynchronization I/O için bant genişliği düzeylerini garanti eder. Sistemde yükün yoğun olmadığı zamanlarda, VM I/O veya resynchronization I/O ek bant genişliği kullanmasına izin verilir. Resynchronization işlemi yapılmazsa, VM I / O mevcut disk grubu bant genişliğinin%100’ünü tüketebilir.

VSAN ‘da trafik akışını geçici olarak artırabilecek birkaç işlem daha var. Disk kullanımının yeniden dengelenmesi bu işlemlerden biridir. Bir disk üzerinde %20’den az free space var ise, VSAN otomatik olarak verileri cluster’da bulunan diğer disklere taşıyacaktır. Böylece otomatik olarak yük dengeleme yapacaktır. Eğer taşınan veriler çok büyük ise buda network trafiği yaratacaktır.

Aşırı miktarda VSAN  resynchronization trafiği, Cluster’ performansını etkileyebilir. VSAN’ın önceki sürümlerinde Resynchronization  işlemleri tamamen VSAN tarafından otomatize edilmekteydi. ve Başka bir deyişle, yöneticiler Resynchronization işlemlerine müdahale edememekteydi.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 2 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yasin Demir
Yasin Demir

Bu Resync Object esnasında acaba ne kadarlık bir performans farkı oluşuyor?

Metin Turan
Metin Turan
Reply to  Tayfun DEĞER

Peki maksimum düzeyde performans için ekstra bir şeyler yapabilir miyiz?

Başa dön tuşu
4
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x