ManşetVMwareVMware ESXiVMware vCenterVSAN

VSAN – All Flash ve Hybrid

Merhaba,

Bu makalemde sizlere VSAN ‘da kullanılan Hybrid ve All Flash sistemler hakkında bilgi vereceğim. VSAN’da konfigurasyon çalışırken 2 farklı şekilde disk konfigurasyonu çalışabilirsiniz. VSAN eğer kullanacak iseniz All-Flash veya Hybrid modelini seçmeniz gerekmektedir.

Öncelikle VSAN ile ilgili kafanıza bazı soru işaretleri bulunuyor ise aşağıdaki bölümden VSAN ile ilgili makalelerimi okumanızı tavsiye ederim.

https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN

Önceki makalelerimde de belirtmiştim All Flash ve Hybrid yapılar hakkında bilgi vermiştim ancak bu makalamede biraz daha detaya gireceğim. Öncelikle bir VSAN cluster’ını minimum 2 host ve bir witness host ile oluşturabilirsiniz. Eğer siz burada yedekliliğinizi ön planda tutacak olursanız 3 veya 4 ESXi host kullanarak yedeklilik seviyenizi arttırabilirsiniz. VSAN cluster’ı oluşturulurken ESXi sunucu üzerindeki local diskler kullanılır. Burada siz isterseniz fiziksel sunucular üzerinde SAS, SATA, NL-SAS, SSD, NVMe gibi diskler kullanabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğim gibi 2 farklı yapılandırma kullanabilirsiniz. Bunlardan birtanesi All Flash diğeri ise Hybrid konfigurasyondur.

VSAN Hybrid Konfigurasyonu:

Ben öncelikle VSAN Hybrid konfigurasyonundan bahsedeceğim Eğer ESXi sunucularınız üzerinde 1 SSD ve 1 veya birden fazla HDD (maximum 7 tane HDD) bulunuyor ise bu konfigurasyona Hybrid konfigurasyon diyoruz. Burada HDD kapasite için kullanılırken, SSD ise Read cache ve write buffer için kullanılmaktadır. Her disk grubu başına birtane 1 tane SSD bulunur. ESXi host başına toplam 5 tane disk grubu oluşturabilirsiniz. Read cache ve Write buffer’in oranlarını merak ediyor olabilirsiniz. Depolama sistemlerinde ağılıklı olarak read işlemi yapılır. Write işlemleri çok yoğun olarak gerçekleşmez. Bundan dolayı VSAN’da burada SSD sürücüsünün %70’ini read olarak kullanırken %30’unu writer buffer olarak kullanmaktadır. Hybrid konfigurasyon’da HDD kapasite için kullanılır diye belirtmiştim. Hybrid konfigurasyon normal bir SATA, SAS storage’lara göre daha yüksek performans verebilir. Çünkü Hybrid konfigurasyonda SSD kullanıldığı için Read cache ve Writer buffer işlemleri bu disk üzerinden karşılanır. Yani SSD’nin kullanılması altyapıda önemli bir performans artışına neden olur. SSD olarak, SAS, SATA veya PCIe flash bir aygıt kullanabilirsiniz. Son olarak Hybrid konfigurasyonda her ESXi sunucu başına yanlızca 1 tane SSD desteklendiğini unutmamalısınız.

Son olarak Hybrid konfigurasyonda 10GBe network önerilmektedir ancak ortamınızda bu altyapı bulunmuyor ise 1GbE’de kullanabilirsiniz.

VSAN All Flash Konfigurasyonu:

All Flash konfigurasyonda kapasite olarakta SSD kullanıldığı için çok yüksek performanslar elde edebilirsiniz. Burada siz isterseniz NVMe, PCIe arabirimli disk aygıtlarıda seçebilirsiniz. 2015 yılında bu support gelmişti. Aşağıdaki linkten detaylarını inceleyebilirsiniz.

https://blogs.vmware.com/virtualblocks/2015/11/11/vsan-now-supporting-nvme-devices/

All Flash konfigurasyonunda ESXi host’lar üzerinde HDD bulunmaz. Write buffer işlemleri için ise her disk grubu başına 1 SSD bulunur. Her host başına maximum 5 disk grubu oluşturulabilir. Veriler doğrudan SSD olan kapasiteler üzerinden okunduğu için All Flash konfigurasyonunda read cache bulunmaz. Kapasite için kullanılacak disk sayısı maximum 7’dir. Yazma işlemi yapıldığında bu işlemler doğrudan kapasite diskine yazılmaz. İlk olarak SSD disk’e yazılır daha sonrasında kapasite diskine bu veriler aktarılır. Yukarıda eklemiş olduğum ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere Hybrid konfigurasyon ile All Flash konfigurasyon arasında ciddi bir performans farkı bulunmaktadır.

All Flash konfigurasyonda çok yüksek I/O olacağı için 10GbE network kullanılmalıdır.

VSAN Hybrid konfigurasyonu, Raid 5/6, Deduplication ve compression‘u desteklemediği için VMware tarafından genellikle All Flash konfigurasyonu önerilmektedir. Deduplication ve Compression ile ilgili aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.

VSAN 6.2 – Deduplication ve Compression

All Flash ve Hybrid konfigurasyonda yardımcı olabilecek bazı kapasite örnekleri vermek istiyorum.

Hybrid: 5 disk groups * 7 HDDs * 4TB * 8 hosts = 1.1 PB
Hybrid: 5 disk groups * 7 HDDs * 4TB * 16 hosts = 2.2 PB
Hybrid: 5 disk groups * 7 HDDs * 4TB * 32 hosts = 4.4 PB
Hybrid: 5 disk groups * 7 HDDs * 4TB * 32 hosts = 8.8 PB
All-flash: 5 disk groups * 7 SSDs * 2TB * 2xDD&C * 8 hosts = 1.1 PB
All-flash: 5 disk groups * 7 SSDs * 2TB * 2xDD&C * 16 hosts = 2.2 PB
All-flash: 5 disk groups * 7 SSDs * 2TB * 2xDD&C * 32 hosts = 4.4 PB
All-flash: 5 disk groups * 7 SSDs * 2TB * 2xDD&C * 32 hosts = 8.8 PB

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 1 vote
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Metin Ateş
Metin Ateş

All Flash Forever!! Herşey all flash’da var hocam, hybrid almak mantıksız.

Gözde Öztürk
Gözde Öztürk

Ellerinize sağlık çok başarılı bir yazı olmuş hocam. 🙂

Başa dön tuşu
4
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x