HPE SimpliVity Backup Nasıl Çalışır?
Merhaba,
HPE SimpliVity Backup Nasıl Çalışır? isimli bu makalemizde HPE SimpliVity ile birlikte gelen en güzel özelliklerden birtaneside kendi içerisinde bir çözüm olarak gelen backup çözümü. Hatta bu backup çözümü o kadar iyi çalışıyor ki, backup’ı saniyeler içerisinde restore edebiliyorsunuz. Aynı zamanda backup’ları yine saniyeler içerisinde alabiliyorsunuz.
HPE Simplivity sayesinde bir virtual machine’in backup’ını saniyeler içerisinde alabiliyorsunuz. Üstelik virtual machine büyüklüğüne bakmaksızın bu işlemi kısa süre içerisinde yapabiliyorsunuz. HPE Simplivity ile birlikte gelen backup çözümü sayesinde varolan bir virtual macine’i restore edebilir, yeni bir virtual machine oluşturabilir veya Windows işletim sistemli virtual machine’lerde dosya ve klasörleri geri yükleyebilirsiniz. Bir HPE SimpliVity virtual machine‘inin backup’ını iki yolla oluşturabilirsiniz:
- Bir veya daha fazla rule içeren bir backup policy kullanarak düzenli aralıklarla otomatik olarak backup’lar oluşturun.
- Belirli bir zamanda çalışacak manuel bir backup oluşturun.
Bir HP SimpliVity federasyonu binlerce sanal makine yedeklemesi içerebilir. İstediğiniz zaman yedekleri kolayca arayabilir, filtreleyebilir ve sıralayabilirsiniz.
HPE SimpliVity Backup Nasıl Çalışır?
Bir HPE SimpliVity ‘de bulunan virtual machine’lerin backup’larının alınması için, backup sürelerini ve bunların ne kadar süre tutulacağını belirleyebilirsiniz. Bu backup’ların belirli sayıda dakika, saat, gün, ay ve yıl için bir saklama süresi belirleyebilirsiniz. Bir backup’ı maksimum 20 yıl saklayabilirsiniz. Eminim bunu kimse yapmayacaktır 🙂 Backup policies için varsayılan saklama süresi, backup’ları otomatik olarak oluşturmak ve saklamak için ayarlanmış bir süreye sahip olmalıdır. Asla sona ermemesi için otomatik backup almayı kilitleyebilir ya da policy kurallarına göre eskimekte olan backup’ların otomatik olarak silmesini sağlayabilirsiniz.
Manuel olarak alınan backup’lar default olarak hiçbir zaman, otomatik olarak silinmezler.
HPE SimpliVity klasik backup çözümü olan VMware snapshot‘ını support etmiyor. Yani virtual machine’lerin backup’ları alınırken snapshot kullanılmıyor. Ben daha önce HPE Simplivity Deduplication ile ilgli çeşitli bilgiler vermiştim. Bu makaleme aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
HPE Simplivity Data Deduplication
SimpliVity backup çözümünde deduplication’inida birlikte sunmaktadır. Böylece backup esnasında ortaya çıkan gereksiz IO ortadan kaldırılmış olur. Tabi bu IO ortadan kalktığında node’lar arasındaki network trafiğide düşmüş olur hem de datastore kapsitesinden tasarruf elde etmiş olursunuz. Sanırım Simplivity’nin en büyük faydasını 2 – 3 cümle ile özetledim 🙂 Ayrıca yedekler ve virtual machine’ler hardware accelerated RAID tarafından korunur. Burası önemli bir ayrıntıdır. RAID tarafından korunur ve iki node’da oluşturulur (bir SimpliVity Datacenter’ında en az iki node olduğunu varsayıyorum). İki node’un her biri kendi verilerini bağımsız olarak yönetir, böylece veriler, farklı fault domain’i temsil eden en az iki konumda depolanır. Bu durumda birinci node’un down olması veya herhangi bir nedenle kullanılamaması durumunda tüm veriler kurtarılabilir.
Çoğu zaman bir datastore üzerinde bulunan virtual machine’in snapshot’ı alınır ve bu snapshot’dan backup çıkılır. Simplivity backup methodunda snapshot teknolojisini kullanmaz. SimpliVity’nin yedekleme kabiliyeti aslında Data Virtualization Platformdan gelmektedir. Veriler hem deduplication hem compression hemde optimize edilerek sonsuze dek saklanabilir. Tüm veriler deduplication edildiğinden ve VMDK’lar meta verilerle temsil edildiğinden, zamanında ve hızlı bir backup oluşturmak oldukça basittir. Çünkü bu esnada meta verilerin bir kopyası oluşturulur. Böylece read ve write işlemlerinde IOPS ‘ların gerçekleşmesi gerekmediğinden ve saniyeler içinde tam ve bağımsız bir backup oluşturulmasına izin verdiği için daha verimli bir storage katmanı oluşturulur.
Yine, DVP yani Data Virtualization Platform hiçbir zaman veri bloğunu kopyalamaz. Backup işlemi yalnızca meta verideki bir VM’nin başka bir kopyası olduğundan, Data Virtualization Platform yedekleme yaparken daha fazla IO üretmez veya daha fazla fiziksel disk alanı kullanmaz. Tüm SimpliVity backup’ları tam backup’lardır. Bir clone ve backup arasındaki tek fark, backup’ın hipervizöre sunulmamasıdır. Clone’u aldıktan sonra virtual machine gibi kullanabilirsiniz.
Bir çok kişi HPE SimpliVity’nin backup avantajını sevmektedirler, çünkü 3 party backup ürünlerinden daha sık yedekleme yapabildikleri anlamına gelir. Bir virtual machine’in backup’ını saniyeler içerisinde geri yükleyebilirsiniz. Örneğin 1 TB boyutunda bir virtual machine’iniz var ve 1 hafta önce almış oldunuz yedeğe geri dönmek istiyorsunuz. HPE Simplivity ile 60 saniyeden daha kısa bir sürede restore yapabilir ve virtual machine’i power on duruma getirebilirsiniz. Eğer istereseniz Windows sunuculara file based restore işlemide yapabilirsiniz. Ancak bunu yapmak yerine virtual machine’i komple restore etmenizi tavsiye ederim. Nasıl olsa saniyeler içerisinde restore ediyor 🙂
Verileri site düzeyinde bir disaster yani felaketten korumak için, yalnızca backup’ları başka bir SimpliVity Datacenter’ında oluşturmak için ikinci bir policy oluşturmanız gerekir. Manuel yedekleme oluştururken, açılır menü seçim kutusunu “Local” in varsayılan değerinden remote datacenter değiştirmek arasındaki fark budur. Bu remote datacenter, müşteriye ait SimpliVity node’ları (bir veya daha fazla), servis olarak SimpliVity backup hizmeti sunan bir 3.party servis sağlayıcı veya AWS’de çalışan bir SimpliVity node’u olabilir.
Son olarak HPE SimpliVity sizin backup konusunda tüm ihtiyaçlarınızı çözüyor mu? Buna evet diyebilirim. Yani siz altyapınızdaki virtual machine’lerin yedeklenmesi ve gerektiğinde kesin bir şekilde restore edilmesini istiyorsanız evet SimpliVity’nin backup çözümü gerçekten bu konuda harika. Ancak kendi içerisinde almış olduğu backup verilerini dışarıya çıkartamıyor. Yani tape veya datadomain gibi ürünlere çıkartamıyor. Ancak eğer SimpliVity üzerinde bulunan virtual machine’leri siz dışarıya çıkarmak istiyorsanız SimpliVity ile birlikte çalışan tam uyumlu backup ürünlerini inceleyebilirsinz. Örneğin Veeam sayesinde SimpliVity ortamında bulunan virtual machine’lerin backup’larını istediğiniz bir yere alabiilrsiniz. Tabi Veeam+SimpliVity kullanırsanız klasik snapshot ile backup alınacağını unutmayın.
Simplivity için aşağıdaki sayfayı ziyaret etmeyi unutmayın 🙂
https://www.hpe.com/tr/en/integrated-systems/simplivity.html
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Hocam bugün ürün tanımı konusunda sizin makalenizi gösterdiler 🙂 Eline sağlık
Çok teşekkür ederim ilginize, SimpliVity ‘nin backup özelliği muhteşem gerçekten.
Bunu ilk 3 sene önce gördüğümde acayip şaşırmıştım, çok güzel. Keşke external backup çıkabilsek.
Kesinlikle 🙂
Backup alırken saniyeler sürüyor, bazen acaba almadı mı diye düşünüyorum Simplivity’in muhteşem özelliği olmuş backup olayı. 🙂
:)))) Merak etmeyin herkes bu hisse kapılıyor ama restore sorunsuz gerçekleşiyor. Artık alıştığımız backup işlemlerini değiştirmemiz gerekli 🙂
Backup işlemlerini saniyelik hallediyor SimpliVity. Eline sağlık abi.
Simplivity’nin en önemli özelliklerinden birtanesi bu 🙂
Eline sağlık hocam.
Ürün iyi 🙂
Elinize sağlık Tayfun bey.