Virtual Machine Monitoring Nedir, Nasıl Çalışır?
Merhaba,
Yeni bir cluster oluşturmak istediğinizde eğer vSphere HA‘yi enable duruma getirirseniz ilerleyen aşamalarda karşınıza Virtual Machine Monitoring isimli bir bölüm gelecektir. Bu yazımda bu bölümde yer alan Virtual Machine Monitoring hakkında bilgi vereceğim.
vSphere HA ayarlarına girdiğinizde Virtual Machine Monitoring altında 2 farklı değer görürsünüz. Bunlardan birtanesi VM Monitoring Only diğeri ise VM and Application Monitoring’dir. Tüm bunlar vSphere HA‘in bir parçasıdır. VM monitoring, bir virtual machine üzerinde bulunan VMware Tools ‘dan heartbeat paketleri belirli bir süre içinde alınmaz ise virtual machine’in hang olduğunu düşünerek reboot eder. Benzer bir şekilde Application Monitoring’de virtual machine üzerinde bulunan bir application’dan heartbeat alamadığında virtual machine’i reboot edebilir. Bu özelliği vSphere HA bölümünden ayarlayabilir ve tepkilerini değiştirebilirsiniz. Genellikle disable olarak bırakılır.
VM Monitoring’i etkinleştirdiğinizde, VM Monitoring servisi (VMware Tools kullanılarak) cluster’da bulunan virtual machine’lerin heartbeat ve I/O aktivitelerini VMware Tools aracılığı ile inceler. Eğer bir virtual machine’den I/O ve heartbeat etkinliği alınmazsa, guest OS fail olduğu düşünülerek virtual machine’i reboot eder. Tabi bu durum VMware Tools servisinin bir şekilde crash olmasındada ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda hali hazırda bir virtual machine düzgün çalışırken heartbeat paketi göndermeyi durdurabilir. Gereksiz reset işlemlerin önüne geçilmesi için cluster’da bulunan virtual machine’lerin I/O etkinliğide izlenir. Eğer heartbeat ulaşmaz ise o virtual machine’in disk veya network aktiviteleri izlenir. Bu işlemin toplamda süresi 120 saniyedir. Eğer bunların sonucunda virtual machine üzerinde bir aktivite olmadığı görülürse virtual machine reset’lenir. Bu işlemin default süresi 120 saniyedir ancak siz isterseniz bu değeri değiştirebilirsiniz. Bunun için advanced option bölümünden das.iostatsinterval değerini değiştirebilirsiniz.
Application Monitoring’i kullanabilmeniz için öncelikle uygun bir SDK edinmeniz veya VMware Application Monitoring’i destekleyen bir uygulamayı kullanmanız gereklidir. Application Monitoring aslında VM monitoring ile aynı çalışır. Virtual machine üzerinde bulunan bir uygulamadan (application’dan) belirli bir süre heartbeat paketi alınamaz ise virtual machine yeniden başlatılır. Bu belirli bir izleme ile yapıldığı için izleme seviyesini yapılandırabilirsiniz. Vmware’in application monitoring ile ilgili ürünü olan App HA ürününüde inceleyebilirsiniz.
Monitoring sensitivity yani izleme hassasiyesini seviyesini kendini ayarlayabilirsiniz. Yüksek hassasiyetteki bir izleme sonucunda arıza oluştuğunda daha hızlı tepki verebilir. Ancak bunu kullanmanızı çok fazla önermem çünkü bazı durumlarda virtual machine veya uygulama hala çalışmaya devam ederken bir sebepden dolayı heartbeat gönderemeyip gereksiz aksiyonlar alabilir. Düşük hassasiyetteki izlemeyede çekerseniz virtual machine veya application kesintisi daha uzun sürede tespit edilir. Bu süre zarfında kesinti süreniz uzayacaktır. Oyüzden Present seçeneğini kullanacaksanız orta seviyelerde belirlemeniz sizin için avantajlı olacaktır.
Olası sorunlar tespit edildikten sonra vSphere HA virtual machine’leri resetler. Tabi burada sonsuza kadar virtual machine resetlenecek diye bir durum bulunmuyor. Buradaki değerleri kısaca anlatmak istiyorum.
Failure interval: Burada belirteceğiniz süre içerisinde virtual machine ‘den heartbeat alınamaz ise HA virtual machine’i yeniden başlatacaktır.
Minimum uptime: vSphere HA bir virtual machine’i reboot ettikden sonra burada belirteceğiniz süreden sonra vmtools heartbeat, storage ve network I/O takip etmeye başlayacaktır.
Maximum per-VM resets: “Maximum resets time window” ‘da belirteceğiniz süre içerisinde maximum nekadar virtual machine’in reset’leneceği belirtilir.
Maximum resets time window: Maximum per-VM resets’da detay verilmiştir.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.