Fault Tolerance Konfigurasyonu Nasıl Yapılır?
Merhaba,
Fault Tolerance Konfigurasyonu Nasıl Yapılır? isimli bu makalemde sizlere VMware ‘in en ilgi çekici özelliklerinden biri olan Fault Tolerance ‘ın konfigurasyonu hakkında bilgi vereceğim.
Ben daha önce Fault Tolerance ile ilgili çeşitli makaleler yazmıştım ancak önemli olan ve yeni olan makalelerin linkini aşağıya ekliyorum. Eğer daha fazla bilgiye erişmek istiyorsanız sitede arama yapabilirsiniz.
Fault Tolerance Konfigurasyonu Nasıl Yapılır?
vSphere 6.7 – Fault Tolerance Yenilikleri
Fault Tolerance Network Konfigurasyonu
Fault Tolerance‘ı kullanabilmeniz için virtual machine üzerinde maksimum 8vCPU ve 128GB memory olması gerekiyor. Tabi bu vSphere 6.7 için geçerli bir limit. İlerleyen versiyonlarda mutlaka geliştirmeler olacak ve bu limitler değecektir.
Fault Tolerance’i kullanabilmeni için öncelikle network’u ayarlamanız gerekiyor ve bundan sonra Fault Tolerance’ı kullanılabilir duruma geliyorsunuz. Bundan dolayı yukarıda belirtmiş olduğum linkteki makaleleri çok dikkatli bir şekilde okumanız gerekiyor. Son olarak konfigurasyon işlemine başlamadan önce ufak bir bilgi vermek istiyorum. Fault Tolerance yedekliliği yanlızca donanım katmanında sağlar. Fault Tolerance’ı kesinlikle ve kesinlikle uygulama yedekliliği gibi düşünmeyin lütfen. VMware, Fault Tolerance’i aktif duruma getirdiğinizde virtual machine üzerinde %10 ile %15 arasında performans kaybı olacağını belirtiyor.
Bir virtual machine üzerinde Fault Tolerance’ı aktif duruma getirmek için öncelikle belirtmiş olduğum kriterlere uygun olması gerekiyor.
İlk olarak FT yani Fault Tolerance’ın aktif edilmesi gereken virtual machine’i seçiyoruz ve sağ click Turn On Fault Tolerance seçeneğini seçiyoruz.
Fault Tolerance daha önce bahsetmiş olduğum gibi farklı bir ESXi üzerinde virtual machine’in secondary node’unu oluşturuyor ve böylece donanım arızasından dolayı kesinti yaşanması durumunda Secondary virtual machine kendini primary olarak güncelliyor. Bunun yapılabilmei için ilk olarak bir datastore belirtmemiz gerekiyor. Yani Secondary virtual machine hangi datastore’u kullansın bunu belirtmeniz gerekiyor. Ardından Select Host bölümünden Secondary VM’in bulunacağı host’u seçiyoruz ve Next butonu ile devam ediyoruz.
Ready to complete bölümünde Secondary virtual machine’in hangi datastore ve ESXi host üzerinde oluşacağını görüyoruz ve Finish butonu ile işlemi sonlandırıyoruz.
Fault Tolerance’ı aktif ettiğinizde Secondary VM’in oluşması Primary’nin büyüklüğüne bağlı olarak değişecektir.
Fault Tolerance aktif duruma geldiğinde, fault tolerance’ın aktif olduğu virtual machine’in simgesinin değiştiğini göreceksiniz. Cluster’ı seçip VMs tab’ına giriş yaptığınızda primary ve secondary virtual machine’lerini görebilirsiniz.
Primary virutal machine’in Summary bölümü incelediğimizde Fault Tolerance’ın oluşturduğu Secondary virtual machine’in hangi host üzerinde olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca Fault Tolerance’ın kullanmış olduğu Bandwidth miktarınıda burada görebilirsiniz.
Virtual machine üzerinde Fault Tolerance’ı disable duruma getirmek için virtual machine üzerinde sağ click Turn Off Fault Tolerance butonuna basabilirsiniz.
Fault Tolerance gerçekten çok güzel bir özellik ancak sadece donanım yedekliliği sağlıyor. Sizin virtual machine içinde bulunan uygulamanın down olması durumunda secondary virtual machine üzerinde de bu uygulama down olacağı için uygulama yedekliliği sağlamaz.
Fault Tolerance ile ilgili diğer seçenekleride farklı bir makalede anlatacağım.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Eline sağlık hocam
Çok teşekkürler 🙂