VSAN – Cache Tier
Merhaba,
Daha önce VSAN ile ilgili bir çok makale yazdım. Bu makalelerime aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Bugün sizlere VSAN Cache Tier ile ilgili bilgiler vereceğim. VSAN eğer kullanıyorsanız mutlaka ve mutlaka Cache olarak kullanacağınız bir diskinizin olması gerekiyor. All flash içinde Hybrid model içinde bu kural geçerlidir.
https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN
Cache diye bahsedilen alanlar kapasite alanları değildir. Cache diye bahsedilen alan seçmiş olduğunuz VSAN deployment’ıne göre yani All flash veya Hybrid modeline göre işlevi değişkenlik gösterir. Hybrid modelde Cache, read cache ve write buffer olarak kullanılır. All flash modelde ise Cache Tier, yanlızca read cache için kullanılır. Cache üzerinde sürekli değişen datalar bulunur ve bu datalar düzenli olarak kapasite olarak kullanılan disk gruplarına indirilir.
VSAN ‘da Disk Management bölümüne girdiğinizde, ilgili disk gruplarını seçerseniz Disk Tier bölümünde ilgili disk’in Cache mi yoksa Capacity için mi kullanıldığını görebilirsiniz. Yukarıda da belirtmiş olduğum cache kavramlarını biraz daha inceleyelim. Hangi cihazın cache olarak kullanılacağını isterseniz siz belirtebilirsiniz isterseniz de bunu default olarak bırakabilirsiniz. VSAN bir disk’in SSD veya HDD olduğunu disk’in arayüzünden kendisi anlayacaktır.
Read Cache: Yanlızca VSAN’ın Hybrid konfigurasyonunda kullanılır. Virtual machine üzerinden gelen read istekleri doğrudan read cache’den karşılanacağı için bu bölümdeki latency oranı çok düşük olacaktır. Böylece düşük bir maaliyet ile yüksek bir performansa sahip olursunuz. Read Cache, yalnızca her bir disk grubunun bir SSD ve bir veya daha fazla HDD’den oluştuğu karma VSAN cluster’larında kullanılır. VSAN, SSD cihazını her disk grubunun performans kademesi olarak kullanır. SSD’nin bir kısmı, ilgili disk grubunun Read Cache’i (RC) olarak kullanılır. Amaç, RC’de yer alan verilerden okuma işlemlerinin mümkün olan en yüksek oranını sağlamak ve HDD’lerin sunduğu okuma işlemlerinin bölümünü en aza indirmektir. Bunun nedeni açıktır. SSD’ler, HDD’lerden daha düşük gecikme sürelerinde rastgele iş yükleri için bile çok sayıda IOPS’a (binlerce veya on binlerce) hizmet edebilir. SSD’nin yanlızca %70’inin Read Cache olarak kullanıldığınıda unutmamak gerekir.
Write Buffer: Write Buffer hem VSAN’ın Hybrid konfigurasyonunda hemde All Flash konfigurasyonunda kullanılır. Write buffer’ın çalışma mantığı biraz daha farklıdır. Buradaki amaç yine performansı arttırmaktır. Eğer Hybrid konfigurasyon kullanıyorsanız SSD’nin %30’u write buffer için ayrılmıştır. Yazma işlemleri SSD üzerinden karşılanacağı için performans üst düzeyde olacaktır. Yazma işlemleri SSD’ye gittiğinden, bir başarısızlık durumunda VSAN cluster’ında verilerin bir kopyasının olmasını gerekir. VSAN’da oluşturulan tüm sanal makineler, sanal makine verilerinin en az bir ek kopyasının kullanılabilmesini sağlayan bir kullanılabilirlik politikası ayarına sahiptir. Guest OS içinde çalışan uygulama tarafından bir yazma başlatıldığında, yazma işlemi hem depolama nesnesinin sahibi olan ana bilgisayardaki yazma önbelleğine hem de uzak ana bilgisayardaki veya ana bilgisayarlardaki yazma önbelleğine aktarılır. Böyle host’un bir sebepten dolayı down duruma gelmesi veya güç kesintisinin olması durumunda verilere herhangi bir şey olmaz.
Buffer/Cache cihazlarının işlevsel boyut sınırı 600GB ‘dır. Daha büyük cihazlar kullanılabilir ancak bu 600 GB sınırını arttırmaz. Daha yüksek kapasiteye sahip SSD kullanabilirsiniz ancak bunun size avantajı cihazın aşınma seviyesi düşürme ve uzun ömürlülüğünü konusunda olacaktır. Önbelleğe alınan veri miktarını değiştirmeyecektir. 600 GB sınırı çok merak edilen ve tartışılan bir konu. Bu konu ile ilgili yakın bir zamanda detaylı bir makale yazacağım.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Ellerinize sağlık Tayfun hocam, çok güzel bir yazı olmuş.