Windows Server 2008 Terminal Servis Kurulumu
Bu servis ilk 1998 yılında Windows N.T 4 ile Terminal Server Edition ile kullanılmaya başlandı.Windows 2000’de bu servis opsiyonel olarak ( seçimlik) olarak gelmeye başladı.Windows Server 2003 ve 2008’de ise yüklenmiş olarak gelmeye başladı.Terminal Servis’de aynı anda oturum açan yüzlerce kullanıcı olsada; kullanıcılar yanlızca kendi masaüstlerini görebilirler.Terminal Servis üzerinden yapılan her uygulamada işlemci, bellek gibi sistem kaynaklarını Terminal Services kaynaklarından tüketirler.
Terminal Services Kurulumu;
Windows 2008 Server Manager – Roles – Add Roles tıklıyoruz.
Bu işlemden sonra Add Roles Wizard başlatılır.Before You Begin sayfasını Next ile geçiyoruz.
Select Server Roles sayfasında Terminal Services onay kutusunu seçiyoruz ve Next ile ilerliyoruz.
Select Role Services sayfasında; yüklenecek bir veya daha fazla rol hizmeti onay kutusunu işaretliyoruz.Biz şimdilik Terminal Server seçip devam ediyoruz.
Uninstall And Reinstall Applications For Compatibility ekranında; uygulamaları Terminal Services ile kullanmak için temel kurallar anlatılmaktadır.Bilgileri okuduktan sonra Next ile ilerliyoruz.
Burada karşımıza 2 seçenek çıkıyor.Eğer yüksek güvenlik önlemleri almak isterseniz yani sadece Windows Vista veya Network Level Authentication sahip işletim sistemlerinin Terminal Sunucuya bağlanabilmesi için Require Network Authencation seçiyoruz.Eğer Client’larımız arasında Linux veya daha farklı işletim sistemleri var ise Do Not Require Network Level Authentication seçiyoruz.
Specify Licensing Mode sayfasında bir Lisanslama modu seçmemiz isteniyor.Ben burada Configure Later seçeneğini seçiyorum.Yani 120 günlük deneme sürümünü seçiyorum.Per Device; aygıt başına lisanslama (Terminal Sunucuya bağlanacak olan her aygıt için gereklidir). Per User; Kullanıcı başına lisanslama (Terminal sunucuya bağlanacak olan her kullanıcı için gereklidir)
Burada Terminal Sunucumuza bağlanıcak olan kullanıcıları belirliyoruz.Ben burada daha önce oluşturduğum kullanıcıyı ekledim.Hangi grup’a veya kullanıcıya yetki vermek istiyorsanız Add butonuna tıklıyoruz ve eklemek istediğimiz kullanıcıları veya grupları isimlerini yazıyoruz.Next ile ilerliyoruz.
Confirm İnstallation Selections bölümünde yapmış oluğumuz yapılandırma hakkında özet içeriyor.Bu özeti isterseniz Printer üzerinden çıktı alabilir, E-mail hesabınıza gönderebilir veya bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.Install tıklıyoruz ve kuruluma başlıyor.
Kurulum tamamlandıktan sonra karşımıza bir uyarı çıkıyor.
Ayarların Sunucumuza uygulanması için yeniden başlatmamız gerektiğini uyarıyor.Yes diyoruz ve bilgisayarımız yeniden başlıyor.
Installation Results Server’imiz acıldıktan sonra kurulumun başarılı olduğuna dair bilgi verilmektedir.
Not:
Terminal Server hizmetlerini yükledikten sonra eklediğimiz Domain kullanıcılarını Server’ımıza bağlanabilmeleri için;
” Start – Programs – Administrative Tools – Local Security Policy ” giriyoruz.Buradan “Local Policies ” altında ” User Rights Assignment” kısmına giriyoruz.Sağ taraftan ” Allow Log On Through Terminal Services ” kısmına girip; Terminal Services kurulumunda eklediğimiz grupları ve kullanıcıları burayada ekliyoruz.
Bir başka makalede görüşmek üzere..